Japan: mysteries alom

Nieuws | Ontdek Japan, land van mysteries, uitzonderlijke schoonheid en sterke legendes...

Door Pickx

Deel dit nieuws

Hoewel ons land graag wordt bezocht door Japanse toeristen, gaan er relatief weinig Belgen op reis naar Japan. Nochtans heeft het Land van de Rijzende Zon heel wat fraais te bieden. We nemen je mee op een avontuurlijke trip...

Stad op veren

We beginnen onze reis in mierennest Tokio, de dichtst bevolkte stad ter wereld. In 1923 vernietigde een verschrikkelijke aardbeving een groot gedeelte en na de geallieerde bombardementen tijdens WOII bleef er helemaal niets over van de stad. Tokio werd volledig heropgebouwd in een supermoderne en hyperfunctionele stijl. Omdat de streek heel gevoelig is voor aardbevingen werden de gebouwen allemaal op grote metalen veren gezet. Die moeten nu de bevingen opvangen en zo de stad beschermen.

Metro van de goede manieren

De metro is hét transportmiddel bij uitstek in Tokio. Elke dag vervoert de moltrein enkele miljoenen passagiers. De codewoorden in de metro hier zijn "respect" en "geduld". Iedereen wacht geduldig zijn beurt af om in te stappen en er wordt niet geduwd of getrokken. De speciale brigade "Lachen en Goede Manieren" waakt over de goede gang van zaken. De leden van deze brigade zijn allemaal senioren die de tradities van het "oude Japan" hoog in het vaandel voeren.

Land van bergen en vulkanen

73% van Japan bestaat uit bergen. De meeste zijn onbewoond. De hoogste berg, en meteen ook de meest bekende, is de Fuji. Deze vulkaan is 3776 meter hoog en nog altijd actief. Toch menen wetenschappers dat de kans op uitbarsting relatief gering is. De laatste uitbarsting dateert reeds van 1707. Dankzij de gestolde lava op de flanken is de Fuji gemakkelijk te beklimmen. Om helemaal op de top te geraken, heb je amper 8 uur nodig. De afdaling doe je in 5 uur.

Geneeskrachtige bronnen

Onsen zijn natuurlijke warmwaterbronnen verspreid over heel het land. De grond rond de uitgewerkte vulkanen is vaak nog gloeiend heet, waardoor het grondwater erg warm wordt. In het hete water zijn allerlei mineralen opgelost die een geneeskrachtige werking hebben. Heel bekend zijn de rode bronnen van Beppu op het eiland Kyushu.

Ontstaan door het zwaard

Japan heeft een rijke geschiedenis doorspekt met legendes. Er wordt gezegd dat Japan gemaakt werd met behulp van een zwaard. De oude Goden doopten een zwaard van koraal in de oceaan en toen ze het uit het water haalden vielen vier perfecte druppels terug in de zee. Deze vier druppels werden de eilanden van Japan. Het zwaard is dus niet voor niets heilig in Japan. Het is hét symbool bij uitstek van de Samurai, de legendarische Japanse ridders die meer dan 700 jaar over het land regeerden.

Halsbrekende toeren !

De Samurai waren niet alleen experten in het zwaardvechten, ook het boogschieten perfectioneerden ze tot in de puntjes. Er worden nog altijd tal van evenementen georganiseerd waarin het boogschieten centraal staat. Spectaculair is bijvoorbeeld Yabusame, of boogschieten vanop een paard. Daarbij moet de schutter zijn rijdier met zijn knieën besturen en terwijl het paard met grote snelheid galoppeert drie keer raak schieten op drie verschillende doelen. Halsbrekend maar zeer populair.

Indrukwekkende plek

De Koya is een berg in de regio van Osaka. Hier onstond het Shingon-boeddhisme, een belangrijke school binnen het Japanse Boeddhisme. De begraafplaats is de grootste van Japan en bevat 200.000 graven van Samuraï. Het bevindt zich in een bos met ceders van honderden jaren oud. Volgens kenners één van de meest indukwekkende plekken van Japan...

De oudste boom ter wereld

Het eiland Yaku bestaat uit 30 gedoofde vulkanen en is bedekt met een dicht woud van Japanse ceders. De meest bekende boom heeft er zelfs een naam. Hij heet Jomon Sugi en zou volgens de legende meer dan 7000 jaar oud zijn. Daarmee is hij waarschijnlijk de oudste boom ter wereld. Om de Jomon Sugi te zien moet je uit het juiste hout gesneden zijn. Je kan er enkel bij na een avontuurlijke wandeltocht van 12 uur.

Geisha

De traditie van de geisha is zeer bekend in de Japanse cultuur. Nochtans weten slechts weining mensen wat de precieze rol van een geischa eigenlijk is. Deze "dames-met-klasse" beoefenen in hoofdzaak de verfijnde Japanse kunsten. In de 18de en 19de eeuw waren er heel veel geisha's. Vandaag zijn ze eerder zeldzaam geworden. Geischa's gaan gekleed in een kimono van zijde en diep gedecolteerd in de rug. Het gezicht van een geischa is wit geschminkt en de haardracht is erg tradiontioneel.

Het leven van een geischa

In tegenstelling tot wat velen denken zijn geischa's geen prostituees. Het zijn geraffineerde gezelschapsdames voor de gegoede klasse. Het idee dat geischa's prostituees zijn, komt voort uit het feit dat de Amerikaanse soldaten na de oorlog heel wat sexuele contacten hadden met meisjes die zich voordeden als geischa. Geischa's horen toe aan een okiya, een huis waar maar weinig mannen binnen mogen. Een meisje dat geischa wil worden, moet geaccepteerd worden door een oudere geischa die haar de kneepjes van het vak zal leren.

Thee schenken is een gewichtige zaak

De theeceremonie, oftewel de chanoyu is een Japanse traditie met wortels in het Zen boeddhisme. Schrijver Lafcadio Hearn zei er het volgende over: "De theeceremonie vereist jaren oefening en praktijk... hoewel alles erop lijkt dat er maar gewoon en tas thee wordt ingeschonken. Het belangrijkste aan de ceremonie is dat het schenken van de thee op een perfecte manier gebeurt, zo vriendelijk mogelijk en met goddelijke gratie."

Atoombomverschrikking

Op 6 augustus 1945 om 8u16 ging Hiroshima de geschiedenis in als eerste stad ter wereld die met een atoombom werd aangevallen. Het aantal slachtoffers van dit bombardement is moeilijk te bepalen maar men denkt dat er bij de impact in één klap 78.000 mensen de dood werden ingejaagd. Hiroshima was na het bombardement helemaal van de kaart geveegd. Een van de weinige gebouwen die is blijven staan, is de Genbaku Dome. Drie dagen later onderging Nagasaki hetzelfde lot als Hiroshima. Het was meteen het einde van WOII.

Heiligdom in het water

Miyajima is een eiland ten zuiden van Hiroshima en bekend vanwege de Itsukushima tempel. De naam "Miyajima" betekent "heiligdom" in het Japans. De tempelpoort, gewijd aan de god van de vissers en van de zee, staat in het water. Alleen bij eb valt alles droog en kan je via de poort de tempel verderop liggende tempel betreden.

Groen verdrag en gouden tempel

Gedurende meer dan 1000 jaar was Kyoto de Japanse hoofdstad. De stad is vandaag vooral bekend om het bekende milieuverdrag dat er in 1997 werd ondertekend door de internationale gemeenschap. Dat Verdrag van Kyoto wil de uitstoot van broeikasgassen verminderen en zo de opwarming van de aarde tegengaan. In Kyoto staat ook de de Tempel van het Gouden Paviljoen, een monument dat op de werelderfgoedlijst van de Unesco prijkt.

Mirakelkasteel

Een andere pronkstuk van het Japanse patrimonium is het kasteel van Himéji. Het is het best bewaarde middeleeuwse kasteel in het land. Op het dak prijken de Shasi-gawara, een soort mythische dolfijnen die het kasteel beschermen tegen vuur. En hun invloed blijkt te werken. In 1945 werd de stad hevig gebombardeerd maar het kasteel kwam er zonder één enkel schrammetje van af. Een echt mirakel!

Zelfmoordeiland

Okinawa is een eiland in de Oost-Chinese zee. Hier heerst een subtropisch klimaat. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog vonden op Okinawa felle en verschrikkelijke gevechten plaats tussen het Japanse en het Amerikaanse leger. In totaal kwamen hier ruim 200.000 mensen om het leven, waarvan het merendeel door zelfmoord. Na de oorlog kwam Okinawa onder bewind van de Amerikaanse regering, die er één van de grootste marine- en luchtmachtbasissen van Oost-Azië vestigde.

Het Nationale Park van Daisetsuzan

Japan heeft 28 Nationale Parken, waarvan je vooral Daisetsuzan National Park op Hokkaido niet mag missen. Het is het grootste nationale park van Japan en staat bekend als een uitgelezen gebied voor hikers en wintersporters. Met majestueuze bergen en vulkanen, spiegelgladde meren en diepe bossen op de achtergrond kan elke liefhebber hier zijn hart ophalen aan de mooie natuur. Opmerkelijk zijn hier ook de vele wilde dieren, waaronder de bruine beer...

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top