10 onderschatte Europese steden

Nieuws | Europa heeft zoveel meer te bieden!

Door Pickx

Deel dit nieuws

Wie een citytrip wil boeken heeft ze meteen in zijn hoofd: steden als Parijs, Londen of Amsterdam. Stuk voor stuk prachtige steden, maar Europa heeft zoveel meer te bieden dan plaatsen die de eerste pagina's van de reisgidsen sieren. De ultieme top-10-lijst van de meest onderschatte Europese steden!

Lille (Frankrijk)

Je zal maar op een steenworp van Kortrijk en Ieper liggen maar toch straal genegeerd worden door veel belgen: de Noord-Franse stad Lille, of Rijsel in het Nederlands, viel lange tijd die eer te beurt. Onterecht, natuurlijk. De hoofdstad van "La Flandre" is meer dan de moeite waard. De levendige metropool huisvest het Musée des Beaux-Arts, na het Louvre het belangrijkste museum van Frankrijk waar je werken van Monet, Rubens en Van Gogh kan gaan bewonderen. Sportievelingen zonder hoogtevrees kunnen er De 17de eeuwse citadel is een overblijfsel van de verdedigingsgordel die de stad omgaf. Verder niet te missen: het oude Beursgebouw op de Grand Place, het gotische Palais Rihour en de opera. In één van de honderden brasseries kan je voor een zachte prijs een flinke portie mosselen friet nuttigen, vergezeld van een frisse pint. Belgischer kan niet. Lille is nog een shoppingparadijs ook: in de binnenstad vinden koopjesjagers voor elk wat wils en het imposante winkelcentrum Euralille doet erg z'n best om koopgrage Vlamingen de grens over te lokken.

Lissabon (Portugal)

Volgens een enquête die onlangs gehouden werd zou Brussel zowat de meest onderschatte hoofdstad zijn, maar Lissabon kan ook wel tellen. De Portugese hoofdstad kan bogen op de wijk Alfama, met steile straatjes, trappen en oude huizen, Baixa, de benedenstad met het hoofdplein Rossio en Praça do Comercio waar de voormalige koninklijke residentie staat. Via een lift kom je in de hoger gelegen wijk Barrio Alto, waar de meeste restaurantjes en uitgaansgelegenheden te vinden zijn. In Lissabon kan je een ritje maken in oude trams die soms een behoorlijk hoogteverschil moeten overbruggen. In de fadohuizen kan je gaan eten terwijl je van traditionele muziek geniet. Ten Oosten van het centrum ligt een ellenlange kabelbaan die werd gebouwd voor Expo '98. Het Museu Nacional de Arte Antiga is het belangrijkste kunstmuseum van Portugal.

Luxemburg

Onze kleine buur heeft heel wat meer in petto dan rotsen, bossen en een aantrekkelijk financieel klimaat: een prachtige hoofdstad bijvoorbeeld. Letzebüerg, zoals het in het sappig Luxemburgs klinkt, is een oude vestingstad die bovenop een steile rots is gebouwd. Verschillende stadsdelen zijn met elkaar verbonden door bruggen. Kenmerkend voor de stad zijn de "kazematten", verdedigingswallen die uit een netwerk van onderaardse gangen bestaan. Wie door de stad wandelt, kan genieten van panorama's met hopen. Cultuurliefhebbers wandelen best eens de Notre Dame-kathedraal binnen. Ook een aantal musea zijn meer dan de moeite waard: zo kan je onder meer naar het Musée National en het Mudam (Museum voor moderne kunst).De stad heeft een pak gezellige pleinen, zoals de Place d'Armes, waar je op een terras onder de bomen van een drankje kan genieten. Twee keer in de maand is er een rommelmarkt. Veel toeristen trekken ook naar de porseleinfabriek van Villeroy & Boch. Tot slot vind je in de stad heel wat winkels en boetieks en zijn drank en sigaretten er vanzelfsprekend goedkoper.

Salamanca (Spanje)

"De onontdekte schone" zo kopt een niet nader genoemde reisgids. Salamanca is een bruisende universiteitsstad in het midden van Spanje waar studenten dag en nacht voor leven zorgen. En dat is lang niet alles. De stad staat terecht op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Kloppend hart van de stad is de Plaza Mayor. Het stadhuis, de arcades, en de terrasjes zijn verzamelplaatsen bij uitstek. De stad is niet groot en dus zijn de belangrijkste bezienswaardigheden makkelijk te voet te bereiken. De universiteit van Salamanca, de Romeinse brug, de kathedraal en de San Estéban-kerk zijn drukbezocht. Honger lijden hoeft al evenmin: de restaurants en tapasbars zijn niet te tellen. En het is de uitgelezen stad om Spaans te leren van accentloze Spanjaarden!

Sint-Petersburg (Rusland)

Een reis naar Rusland klinkt voor veel mensen niet echt aanlokkelijk. Ze denken spontaan aan communistische woonblokken en rechte straten zonder franjes. Maar toch, volgens sommigen ligt de mooiste stad ter wereld in Rusland: Sint-Petersburg. Architectuur uit de 18de en 19de eeuw, een grachtengordel, parken en paleizen: er is voor elk wat wils. Musea met hopen, waarvan het bekendste en belangrijkste het Hermitage is, dat gelegen is in de voormalige residentie van de Russische Tsaren. Je kan er vooral Westerse kunst bewonderen. Een groot aantal kerken typeert de skyline van de tweede stad van Rusland, waarvan de Petrus en Pauluskathedraal op het Hazeneiland én de Izäakkathedraal de belangrijkste zijn. In Peterhof, iets buiten de stad, is het gelijknamige paleizencomplex gelegen, een impressionant geheel dat de Russen graag vergelijken met Versailles. Niet eens zo zwaar overdreven, als je het ons vraagt. 

Bratislava (Slovakije)

Een uitstekend alternatief voor het überdrukke Praag: Bratislava. Het symbool van de stad is de burcht, die op een heuvel boven de Donau ligt. Het oude stadscentrum is bijzonder schilderachtig en goed voor uren rondwandelen. Billijke prijzen, uitstekende hotelletjes en een vriendelijk onthaal zorgen ervoor dat de stad langzaam maar zeker aan populariteit wint. Tot een volkstoeloop is het echter nog niet gekomen.

Bamberg (Duitsland)

Bamberg is bij ons weinig bekend als toeristische bestemming. Daar zou best wat verandering in mogen komen, want de stad is een pareltje. Ze is gebouwd op zeven heuvels en de Duitsers vergelijken haar graag met Rome. Blikvanger hoog boven het centrum is de Dom, een Romaans bouwwerk dat de begraafplaats van Keizer Hendrik II herbergt. Het oude stadhuis staat midden in de rivier de Regnitz, vlakbij een wijk die men "Klein Venetië" noemt. De ruiter van Bamberg is het oudste ruiterstandbeeld in Duitsland. Het wereldberoemde orkest "Bamberger Symphoniker" heeft z'n thuisbasis in de stad.

Krakow (Polen)

Krakow wordt vaak het Florence van Polen genoemd. De stad is grotendeels gespaard gebleven van bombardementen in de wereldoorlogen en is volgens kenners één van de mooiste steden van Europa. In het midden van deze Poolse schoonheid ligt het marktplein, met verschillende voorname gebouwen: de imposante Mariakerk, de Lakenhalle en de Raadhuistoren. Aan de oevers van de Wisla, de rivier die de stad doorkruist, ligt "Wawel", een heuvel van ongeveer 220 m hoog waarop de kathedraal en het Koninklijk Paleis boven de stad uittorenen. De studenten zorgen voor een scala aan uitgaansgelegenheden. Typisch voor Krakow zijn kelderbars, waar je via een lange trap terecht kan om een frisse consumptie te nuttigen.

Utrecht (Nederland)

Utrecht is een oude universiteitsstad waar erg veel monumenten te vinden zijn. De Domkerk is misschien wel de indrukwekkendste kerk van Nederland. De Oudegracht en de Nieuwegracht doorsnijden het centrum. Je kan er ook een hele rist aan poorten en hofjes (kleine siertuintjes) terugvinden. Op één van de vele markten is alles te koop wat je je maar kan indenken. Ook theaterliefhebbers vinden in Utrecht een hele rist aan voorstellingen en er is altijd wel een terrasje om de hoek. De stad ligt op een druk verkeersknooppunt maar is al bij al makkelijk per auto en per trein bereikbaar.

Siena (Italië)

Siena ligt in het prachtige Toscane en verdient ruimschoots haar plaats in dit rijtje. Het oude centrum is volledig bewaard gebleven en de Kathedraal of Duomo, een indrukwekkend voorbeeld van gotische architectuur met een metershoge toren, is impressionant. Binnen staan tal van werken van kunstenaars als Donatello en in het naastgelegen museum kan je nog heel wat meer kunst bewonderen. Het stadsplein of Piazza della Campo vormt het hart van de stad. Jaarlijks gaat daar de Palio, een werelberoemde paardenrace, door. Het Palazzo Publico, een gotisch paleis, is minstens zo indrukwekkend. Een verblijf in de stad leent zich uitstekend tot uitstapjes naar het Toscaanse platteland, San Gimignano of Firenze.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top