Slovenië: perfecte winterbestemming!

Nieuws | Het kleine Slovenië verrast met natuurschoon, supervriendelijke mensen en skigebieden die nog niet zo bekend zijn. Beleef er daarom een onvergetelijke winter!

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het kleine Slovenië verrast met natuurschoon, supervriendelijke mensen en skigebieden die nog niet zo bekend zijn. Beleef er daarom een onvergetelijke winter!

Wie Slovenië al enkele jaren niet meer heeft bezocht zal verwonderd opkijken van de vele veranderingen. Er waait een nieuwe wind door het land. Je merkt het in de gezellige, opgesmukte hoofdstad Ljubljana en op de plaatsen waar je allerlei wintersportactiviteiten kunt beoefenen. Kortom, hoog tijd om deze winter naar Slovenië te trekken.

Ljubljana, een prima uitvalsbasis

De hoofdstad van Slovenië is een charmante stad met alle bezienswaardigheden op loopafstand. De verkeersvrije straten en pleinen zijn heerlijk om te wandelen, langs de prachtig gerestaureerde huizen, over de bruggen en langs de kade van de rivier Ljubljanica waar je uren kan slijten in stokoude kroegen en hartverwarmende restaurantjes.

Ook tijdens de winter komt men massaal naar buiten en wordt er genoten van de bijzonder aangename sfeer. Je kunt het kasteel bezoeken, de centrale markt met Sloveense specialiteiten, de musea en waarom niet hier logeren, ook als je graag gaat skiën want de bergen zijn niet veraf. Je staat er in een mum van tijd om te genieten van de sneeuwpret midden een imponerend winters berglandschap, onder meer met de skibus en shuttle van bij de hotels in Ljubljana naar het skioord Krvavec.

Prima ski-infrastructuur

Er is de voorbije jaren heel wat geïnvesteerd in de skifaciliteiten zodat die niet meer moeten onderdoen voor die in de buurlanden. Kransjka Gora is het grootste en meest bekende skioord van Slovenië. Er worden wedstrijden voor de wereldbeker alpineskiën georganiseerd en de afdalingen zijn geschikt voor verschillende niveaus. Ook in Maribor Pohorje vinden wedstrijden voor de wereldbeker plaats. En verder zijn er de skioorden van Krvavec, Kobla en Vogel die allemaal gekenmerkt worden door hun kindvriendelijk karakter.

Snowboarden in sneeuwparken

Ook snowboarders zijn welkom in de Sloveense skistations, hun aantal neemt trouwens elk jaar toe. Velen van hen zien echter geen uitdaging meer in de “eenvoudige” bochtige wegen van de skipistes, voor hen werden er sneeuwparken aangelegd. Snowboarders kunnen aan freestyle doen in onder andere Vogel, Rogla en Kranjska Gora. Gediplomeerde snowboardmonitoren geven er zowel initiatielessen aan beginners als perfectielessen aan ervaren snowboarders.

Langlaufpistes

Wanneer de sneeuw ook de valleien bedekt, worden in talrijke toeristische plekken langlaufpistes geopend. Deze doorkruisen vaak pittoreske open plekken of witte, sprookjesachtige bossen. De toegang is over het algemeen gratis. De bekendste pistes bevinden zich in Pokljuka, dat wereldwijd bekend staat om zijn wintersportfaciliteiten en deel uitmaakt van het Triglav Nationaal Park. Langlaufers houden ook van de ongerepte vallei Logarska dolina in Solcavsko, dat in 2009 verkozen werd tot Europese bestemming bij uitstek.

Ijsschaatsen

De idyllische winterlandschappen herbergen soms natuurlijke schaatsvlakten. Een van de mooiste ijsbanen bevindt zich in Jezersko. Hoewel een groot aantal mezen, zoals dat van Bohinj en Bled over een dikke ijslaag beschikken, is het toch veiliger om te schaatsen op kunstmatige ijsbanen. De laatste jaren zijn er kleine kunstmatige ijspistes ingericht in talrijke Sloveense steden, nabij sport- of winkelcentra. Het zijn voornamelijk ontmoetings- en ontspanningsplaatsen. Er zijn ook overdekte ijsschaatsbanen in sportzalen. In grote steden bieden sommige clubs lessen ijsschaatsen aan.

Sleeën

Sleeën is niet enkel een sport voor kinderen. Op de hiervoor speciaal voorziene pistes, blijkt deze activiteit een groot adrenalinegehalte te hebben, zelfs voor volwassenen. Vooral het nachtelijk sleeën is populaire, dit wordt beoefend bij het licht van lampen en fakkels, die aan de rand van de pistes voorzien zijn. Je kan je wagen aan afdalingen in onder andere Vršic, Velika Planina en Vogar, onder begeleiding van een organisator. Ga je liever alleen op pad, dan kan je dat bij Stari Ljubelj of Storžic.Of laat je slee voorttrekken door een paard...

Skitochten

Hellingen afdalen waarop een dikke lag poedersneeuw ligt, omringd door prachtige Sloveense Bergen, is een onvergetelijke ervaring. Als de omstandigheden het toelaten zijn skitochten in de Sloveense Alpen een uitzonderlijke belevenis. Om in alle veiligheid te skiën, is het aangewezen over wat ski-ervaring te beschikken en de juiste uitrusting te dragen, maar ook om berggidsen in te huren die over een internationale vergunning beschikken. De populairste regio’s liggen rond Komna, op de hellingen van Mala Mojstrovka en in Viševnik.

Ijshockey

Het Sloveense ijshockey is van het hoogste wereldniveau. Jesenice en Ljubljana zijn de twee belangrijkste steden voor deze sport in Slovenië. In tegenstelling tot het ijsschaatsen, dat meer beoefend wordt, heeft deze populaire sport vooral veel supporters. Clubs als Celje, Maribor, Kranj en Bled zijn zeer actief en staan in voor de ontwikkeling van het hockey.

Schitterende winterse landschappen

Wandelaars kunnen in Slovenië ook op een actieve manier genieten van het schitterende winterse landschap. Het Triglav Nationaal Park, in het noorden van het land, is adembenemend mooi. Aan de randen van het park ligt het Meer van Bohinj en het Meer van Bled. Het midden en noorden van het park zijn bergachtig, met de Triglav van 2864 meter als hoogste punt. Dit gebied wordt vrijwel geheel omkranst door rivieren, waarbij de bergbeek de Tolminka in het zuiden via watervallen en diepe kloven afdaalt naar het laagste punt van het park. Dat ligt op 180 meter, zodat het park een hoogteverschil heeft van bijna 2700 meter. Met een oppervlakte van meer dan 838 km2 beslaat het Nationaal Park Triglav ruim vier procent van het oppervlak van Slovenië.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top