De 20 hotspots voor 2015

Nieuws | Waar gaan we dit jaar naartoe? Deze 20 plaatsen moet je volgens National Geographic in 2015 zien.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Weet jij al wat je volgende vakantiebestemming is ? Laat je inspireren door de beste 20 reisbestemmingen voor 2015 volgens National Geographic. Een nieuw jaar om te vullen met reiservaringen !  

Op zoek naar leuke binnen- en buitenlandse reportages? Neem Vlaanderen Vakantieland hier op vanop afstand of bekijk het live! Elke zaterdag en zondag op Eén!

Corsica: stille dorpjes en een prachtige natuur 

Corsica heeft historische banden met Italie, hoort bij Frankrijk, maar hecht veel waarde aan de eigen cultuur en tradities. Het eiland trekt veel toeristen, maar die komen meestal niet verder dan de kust en Ajaccio. In het onaangetaste bergachtige binnenland is de ziel van het echte Corsica te vinden. 

The Mall, Washington D.C.: gloednieuw museum op heilige grond

The Mall in de Amerikaanse hoofdstad is meer dan een park, het is ook een plaats waar de Amerikanen hun geschiedenis delen, 'a field where dreams can come true' zoals George W. Stone het omschreef. Met de opening van het nieuwe National Museum of African American History and Culture in 2015 komt het ideaal van deze functie weer een stapje dichterbij.

Hyderabad, Zuid-Oost India: diamant van de wereld

Hyderabad heeft een poetisch en sprookjesachtig verleden waarvan het opulente hotel Taj Falaknuma Palace bijvoorbeeld nog kan getuigen. Ook nu worden er nog vaak mushaira (literaire bijeenkomsten) gehouden en jaarlijks het Hyderabad Literatuur Festival. Hyderabad trekt de laatste jaren ook veel IT-bedrijven wat zorgt voor een aantrekkelijke mix van modern en traditioneel, zowel qua gebouwen als bevolking.

Choquequirao, Peru: een ander Machu Picchu

Machu Picchu is ongetwijfeld de bekendste Inca-stad, maar Choquequirao gelegen op een met orchideeen begroeide bergkam is bijna net zo bijzonder. Je ziet er tempels, pleinen en fonteinen en alles bevindt zich nog vrijwel in dezelfde staat als op het moment dat de Inca's de stad verlieten.

Koyasan, Japan: een van Japans meest oorspronkelijke en gewijde plekken

Het tempelcomplex Koyasan bestaat in 2015 precies 1200 jaar. In dit heiligdom vind je een rust en sereniteit die in steden als Tokio en Osaka ver te zoeken is.

Mergui-archipel, Myanmar: paradijs in de golven

Tot 1997 waren deze eilanden verboden gebied voor toeristen. Nu mag een handjevol touroperators reizen verzorgen naar deze 800 onontdekte eilanden met zandstranden, regenwouden en mysterieuze zeezigeuners.

The Presidio, San Francisco: groene bossen met een adembenemend uitzicht

Vroeger een militair bolwerk, tegenwoordig een park op de punt van de San Francisco Bay met prachtig zicht op de Golden Gaten Bridge, eeuwenoude bomen en de jongste aanwinst: de gerenoveerde Officers' Club om te dineren, voorstellingen bij te wonen en tentoonstellingen te bezoeken.

Taiwan: uit de schaduw van China

Taiwan treedt alsmaar meer uit de schaduw van China: Taiwan is schoon en smogvrij, op het hele eiland is gratis WiFi aangelegd en Taiwan heeft de traditionele Formosan taal teruggebracht naar de schoolbanken, terwijl China minderheden op alle mogelijke manieren marginaliseert. Maar er zijn meer redenen om Taiwan te bezoeken: Taipei mag zich in 2016 Design Capital of the World noemen, een rits aan nieuwe gebouwen zal in 2015 verrijzen en het is een ontdekking voor culinaire toeristen.

Kanaaleilandje Sark: een oase van rust

Dit eilandje ligt voor de Normandische kust, maar hoort bij Guernsey. Auto's mogen er niet rijden, bankautomaten zijn er niet te vinden en de reistijd wordt aangegeven in het aantal minuten dat je moet wandelen. Voeg daarbij de honderden soorten wilde bloemen, traditionele stenen huisjes en fantastische kustlijn en het is duidelijk waarom Sark een plaatsje op de lijst van National Geographic veroverde.

Port Antonio, Jamaica: opbloeiend hip havenstadje

Acteur Errol Flynn noemde Port Antonio in 1942 "more beautiful than any woman I have ever known". Hij en andere rijke Amerikanen zoals Katherine Hepburn en Noel Coward bouwden er huizen. Port Antonio ligt achter een dichtbeboste bergketen en is vanuit de hoofdstad Kingston niet zo gemakkelijk te bereiken. Daardoor is het ook nu nog een exclusieve bestemming.

Oklahoma City, VS: innovatie op de prairie

Oklahoma City was nooit een erg aantrekkelijke stad en enkel een onderbreking van de uitgestrekte Great Plains. Maar Oklahoma City is langzaam maar zeker aan het veranderen in een fijne stad met mooie gebouwen, gezellige koffiebars, een bowling alley in jaren zeventig stijl en een leuk wandelpad langs de Oklahoma River.

Sea Islands, South Carolina, VS: deur naar een vergeten tijd

Op de Sea Islands, maar dan 100 eilandjes voor de kust van South Carolina, lijkt de tijd stil te hebben gestaan. Maar er valt ook een interessant deel van de Amerikaanse cultuur te ontdekken: de cultuur van de Gullah, afstammelingen van bevrijde Afrikaanse slaven die zich hier vestigden. Bijvoorbeeld in het Gullah Geechee Cultural Heritage Corridor kom je veel te weten over deze cultuur.

Esteros del Iberá, Argentinië: prachtige natuur

Een gigantisch gebied met moerassen, lagunen en meren waar een massa dieren zoals moerasherten, capibara's, alligators, kaaimannen, manenwolven, otters en meer dan 350 vogelsoorten voorkomen. Tot de jaren vijftig van de vorige eeuw leefden er ook jaguars en een herintroductieprogramma probeert deze dieren nu terug te brengen naar de Esteros del Ibera.

Maramures, Roemenië: trotse bewoners van het oude Europa

In de noordoostelijke hoek van Roemenie ligt dit heuvelachtige gebied waar de boerderijen, kerken en gereedschappen nog van hout gemaakt worden, koeien nog met de hand gemaaien gras eten en mensen nog hoofdzakelijk met paard en wagen rijden.

Tunis, Tunesië: charmante stad in Noord-Afrika

De toeristen die Tunesie voor het uitbreken van de Tunesische Lente bezochten trokken vooral naar de badplaatsen Sousse en Hamamet. Maar deze toeristen hebben nu plaats gemaakt voor reizigers die komen voor de geschiedenis en de traditionele en moderne cultuur en dat is volop te vinden in de hoofdstad Tunis. Galerieën als Selma Feriani en Hope Contemporary floreren in La Marsa en Sidi Bou Said, wijken aan de Golf. En het Tunesische oudheidkundig museum, het Bardo, is weer open, met een ambitieuze nieuwe vleugel.

Haida Gwaii, Canada: het geluid van de stilte

Echte stilte, die kan je in deze archipel voor de kust van de Britse provincie British Columbia nog vinden. En ook: dichte bossen, een labyrinth van grotten, prachtige duinen en stranden en een schat aan dieren.

Mont Saint-Michel, Frankrijk: berg van geloof en hoop

In het verleden moesten pelgrims uren wachten tot het water laag genoeg stond om naar deze abdij te wandelen. In 1879 werd er een verhoogd wandelpad aangelegd waardoor toeristen er op ieder moment van de dag heen konden wandelen. Dat samen met de intensieve landbouw zorgden ervoor dat de abdij aan het eind van een grote modderpoel in plaats van in het water kwam te liggen. Maar in 2015 wordt een grootscheeps project afgerond waardoor de Mont St. Michel net als vroeger weer boven het water lijkt te zweven.

Medellín, Colombia: metropool vol bloemen en cultuur

Medellin heeft in een paar jaar tijd een metamorfose ondergaan van drugsstad naar toeristische parel: avant-garde architectuur met de Andes op de achtergrond, parken met beelden en schilderijen, goede restaurants en een chic nachtleven. Het kunstgekke Medellín heeft zelfs een oude staalfabriek omgetoverd tot het Museo de Arte Moderno, waar restaurant Bonuar creoolse fusiegerechten serveert op Amerikaanse bluesmuziek. En de tradities? De 58 jaar oude, jaarlijkse bloemenmarkt vult de 'Stad van de Eeuwige Lente' in augustus met een feest van geuren en kleuren.

Mornington Peninsula, Australië: eten, drinken en genieten

Deze peninsula ligt op een uurtje rijden van Melbourne en de inwoners van die stad weten de schoonheid van Mornington al lang te waarderen. Behalve een prachtige natuur, fijne stranden, veel dieren en een bijzondere onderwaterwereld vind je er ook goede restaurants, wijngaarden waar je wijn kan proeven en kleine duurzame boerderijen die kookcursussen aanbieden.

Zermatt, Zwitserland: de perfecte piek

Zermatt is het enige dorpje aan de Zwitserse kant van de Matterhorn en biedt een schitterend uitzicht op deze beroemde berg. De Matterhorn is weliswaar niet de hoogste berg in Zwitserland, maar de bijna perfect driehoekige vorm is zo bijzonder dat het autovrije dorpje Zermatt jaarlijks meer dan 1,5 miljoen toeristen trekt.

Faroer eilanden

National Geographic vroeg ook zijn lezers om een plaats te noemen die iedereen volgens hen zou moeten bezoeken. De keuze viel op de Faroer eilanden, het hele jaar door een prachtige bestemming, maar zeker op 20 maart 2015 wanneer er een volledige zonsverduistering te zien zal zijn.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top