De eilanden van Guadeloupe

Nieuws | Vanuit de lucht lijken de eilanden van Guadeloupe, gelegen in de Caribische zee, op een gigantische vlinder, omringd door zes glimwormen. De eilanden behoren tot de Kleine Antillen, maar zijn een Frans overzees departement.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Vanuit de lucht lijken de eilanden van Guadeloupe, gelegen in de Caribische zee, op een gigantische vlinder, omringd door zes glimwormen. De eilanden behoren tot de Kleine Antillen, maar zijn een Frans overzees departement.

Guadeloupe, het belangrijkste eiland en de groep, bestaat uit twee door een smalle zeestraat gescheiden eilanden. Het westelijk deel heet Basse-Terre en is een groen paradijs met maar liefst 17000 hectaren tropisch woud. Het oostelijk deel, Grande-Terre, is meer het centrum van de archipel met typische architectuur.

Laat je meeslepen door de zachte passaatwind en de heerlijke geur van kruiden die deze eilanden met zich meebrengen…


Natuurreservaten, kleurrijke bevolking en magische landschappen

Als beschermd gebied herbergt deze archipel vier natuurlijke reservaten met verschillende watervallen, rivieren en tropische bloemen in een woud waar je ook de vulkaan La Grande Soufrière vindt.

De schoonheid van de eilanden is tevens de rijkdom van de Creoolse sultuur : kleurrijke folkloristische tradities, carnaval, gekruide gerechten uit de Caribische keuken en een muzikale mengelmoes… Guadeloupe is een plezier voor alle zintuigen.

Maar de eilanden van Guadeloupe staan ook gelijk aan immense zandstranden met helder water en het watersporttoerisme is er zeer populair. Aan boord van een zeilboot ontdek je er magische landschappen en de geheime plekjes van de eilanden.

Basse-Terre, stranden en watervallen

Basse-Terre bevindt zich op een vulkaangebergte met de vulkaan La Soufrière in het hart ervan. Het massieve gebergte, dat bedekt wordt door een tropisch woud van 17 000 ha, bevat talrijke mooie wandelroutes. Basse-Terre is een en al natuurlijke charme.
De kustlijn bestaat uit zand- en keistranden in oker-, bruine, zwarte of roze kleuren, evenals een wereldwijd bekend onderwaterreservaat: het Reservaat van Commandant Cousteau.

Daarnaast zijn er nog de watervallen van Carbet (de hoogste van de Kleine Antillen met een totale hoogte van 245 meter) en de Watervallen van Ecrevisses, waar jaarlijks meer dan 200 000 toeristen naar komen kijken.

Basse-Terre herbergt tevens enkele stille getuigen van de culturele diversiteit zoals een katholieke kerk, een hindoetempel, archeologische sites van de eerste inwoners en een militair fort uit de XVIIde eeuw.

Grande-Terre, het suikerrieten eiland

Grande-Terre bevindt zich op een kalkstenen plateau aan de rand van droomstranden, turkooizen lagunes en onvergetelijke landschappen. Het plateau is trouwens perfect aangepast aan de verbouwing van suikerriet, dat het grootste deel van het eiland inneemt. In Beauport kan je overigens terecht in het Centre de Culture Scientifique Technique et Industriel dat een themapark heeft gewijd aan suikerriet en de suikergeschiedenis van Guadeloupe.

Voor de liefhebbers van golf is er het Internationale Golfpark van Saint-François met 18 holes met zeezicht in een uitzonderlijk kader, dat onlangs werd heropend na grote renovatiewerken.

En ten slotte is ook het kerkhof van Morne-à-l’Eau, het meest bezochte kerkhof van Gaudeloupe met zijn grafkelders in zwart en wit, zodat het op een dambord lijkt en waarvan de graven versierd zijn met glazuurtegels. Het oudste graf dateert van 1847, maar in die tijdkonden enkel de gegoede families zich een graf veroorloven. Meesters en slaven werden niet op dezelfde plek begraven, zij vonden hun laatste rustplaats op de plantages. Tegenwoordig zijn alle bevolkingslagen vertegenwoordigd op het kerkhof.

Marie-Galante, eiland van de honderd molens

Vrijgevig en gastvrij, dat zijn de sleutelwoorden voor het eiland Marie-Galante, waar het goed leven is. Op het bijgenaamde « eiland van de honderd molens » moet je zijn om te genieten van de beste rums ter wereld. Hier wordt suikerriet verbouwd en gedistilleerd, wat voor de sterkste rum van Guadeloupe zorgt. Breng zeker een bezoek aan het Château Murat, een voormalige suikerwinning.

Marie-Galante heeft ook nog steeds de charme van weleer. Hier kan je nog ossenwagens (ooit het enige transportmiddel) kruisen in de straat of een hanengevecht bijwonen. Of bezoek de historische en nog enige werkende windmolen, de molen van Bézard, uit 1840.

De witte zandstranden zijn er een oase van rust en de lokale specialiteiten zijn de bébélé, een traditioneel gerecht op basis van ingewanden en groene banaan en chaudage, een typisch stoofpotje van het eiland.

Les Saintes, prachtige vergezichten

Het zeer toeristische Les Saintes bestaat uit twee bewoonde eilanden, Terre de Haut en Terre de Bas, en zes 6 eilanden waar talrijke vogelsoorten hun toevlucht zoeken.

Terre de Haut staat bekend voor zijn fantastische baaien met helder water (die overigens tot de mooiste ter wereld gerekend worden), zijn heerlijke suikerbrood en zijn charmante dorp met vredige straten.

Vanop het fort van Napoleon heb je een verbluffend panoramisch zicht en een weg door een aangename exotische tuin. Je vindt er ook het Museum van de geschiedenis van Les Saintes.

Op gastronomisch vlak kan je er genieten van een « Tourments d’amour », een zacht taartje aan de buitenkant met een krokante vulling op basis van kokosnoot, banaan of guave

Terre de Bas leeft op het ritme van de landbouw en de visvangst en staat meer bekend voor de ambachtelijke producten zoals de salako, een typische hoed uit Les Saintes, de olie van de Pimenta racemosa of nog likeuren en confituren van de acerolakers.

La Désirade

Het eiland van het verlangen. Hier kom je helemaal tot rust op de witte zandstranden met hun koraalriffen, die menig snorkelaar en duiker zullen weten te bekoren. Het strand van Petite-Rivière is ideaal voor diepzeeduiken.

La Désirade is bereikbaar met de boot of het vliegtuig en je kan het eiland het best te voet, met de fiets of op de scooter ontdekken via een unieke route. Het strekt zich uit over een 11 kilometer lange vlakke rots. Na een wandeling van een uur kan je van het prachtige zicht genieten op de Morne du Souffleur.

La Désirade maakt deel uit van de nationale natuurlijke reservaten en versterkt het ecotoerisme van Guadeloupe.

Petite-Terre, opvallende biologische diversiteit

De (onbewoonde) eilanden van Petite-Terre zijn geklasseerd sinds 1998 en behoren tot de gemeente La Désirade. Deze hebben een opvallende biologische diversiteit, zoals woudbegroeiing, zoutmijnen, zandstranden, rotsachtige kusten, lagunes, koraalriffen en een rijke onderwaterwereld.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top