De beste natuurfoto's van het jaar

Nieuws | Dit zijn de winnaars van de fotowedstrijd Wildlife Photographer of the Year 2014!

Door Pickx

Deel dit nieuws

De winnaars van de fotowedstrijd Wildlife Photographer of the Year 2014 (WPY), in het leven geroepen door het Natural History Museum en BBC Wildlife, zijn bekend. De Amerikaan Michael 'Nick' Nichols is de grote winnaar. Voor zijn foto van een groep leeuwinnen in het Serengeti National Park in Tanzania kreeg hij de Wildlife Photographer of the Year (WPY) Award 2014. Naast Nichols, die de hoofdprijs won, werden ook winnaars aangewezen in 17 andere categorieën, waaronder Zoogdieren, Vogels, Milieu, en World in Our Hands. Bijzonder is ook dat de competitie open is voor iedereen, van amateurs tot professionals – en er zijn ook drie categorieën voor kinderen. In de fotogalerij een greep uit de winnaars.

Natuurliefhebber? Kijk dan zeker naar Planeet Kuifje op één of neem dit programma op vanop afstand.

Young Wildlife Photographer of the Year: Carlos Perez Naval

De maker van dit beeld is pas 8 jaar oud en won ook de prijs in de categorie '10 Years and Under'. Deze foto van een schorpioen met zijn angel in de aanslag, is volgens de jury een technisch hoogstandje.

WPY categorie Milieu : Francisco Negroni

Toen de uitbarsting van de Puyehuevulkaan begon, trok fotograaf Francisco Negroni het Puyehue National Park in. Vanaf een heuvel overzag hij een haast apocalyptisch schouwspel: bliksemschichten in de lucht en daaronder de gloed van gesmolten lava en de rook van de vulkaan. “Ik had nog nooit zoiets gezien”, aldus Negroni.

WPY categorie '15 tot 17 jaar oud': Anton Lilja

De jonge winnaar Anton Lilja maakte deze foto van een kikkermannetje dat een vrouwtje bevrucht. De paring is een lastig proces: het mannetje moet de eitjes bevruchten op het moment dat zij ze legt – zodra de eitjes in het water terechtkomen, wordt bevruchting onmogelijk.

Op deze foto houdt het mannetje zijn partner dus in een soort houdgreep, om te voorkomen dat hij het moment suprême mist. Om ze op de foto te zetten, moest Lilja languit op de oever liggen, met zijn camera ter hoogte van het wateroppervlak.

WPY categorie Zoogdieren : Alex Badyaev

Alex Badyaev maakte deze foto van een nachtelijk tafereel in West-Montana. Het muisje is op een grote zwam geklommen en kijkt van daaruit naar een mug, bijgelicht door de maan. Om het dier niet te laten schrikken, lichtte Badyaev de foto verder niet bij, maar maakte hij gebruik van een lange sluitertijd.

WPY categorie 'de wereld in onze handen' : Bruno D'amicis

Het verhaal van deze foto is triest: een drie maanden oude fennek wordt te koop aangeboden in Tunesië. De verkoper, een arme tiener, had het jong gevangen uit een hol in de Sahara. Het is in Tunesië illegaal om de woestijnvossen te vangen of te bejagen, toch gebeurt het geregeld.

Fotograaf D’amicis werkte langdurig aan een project over de woestijnvossen en de omstandigheden die hun bestaan in de Sahara bedreigen. Hij ontving eerder een prijs bij World Press Photo voor een foto uit dezelfde serie.

The Longline Lottery door Rodrigo Friscione Wyssmann (Mexico)

Finalist in de categorie 'De wereld in onze handen'. Magdalena Bay aan de Pacifische kust in de Mexicaanse staat Baja California

Touché door Jan van der Greef (Nederland)

Finalist in de categorie 'Vogels'. Jan maakte de foto op reis in Ecuador.

Little Squid door Fabien Michenet (Frankrijk)

Finalist in de categorie 'Waterdieren'. Nachtduiken in diep water voor de kust van Tahiti in de Stille Zuidzee.

Green Dragon door de Brit Will Jenkins

Finalist in de categorie '11 tot 14 jaar oud'. Hij nam de foto op familiereis in Costa Rica.

Snowbird door Edwin Sahlin (Zweden)

Finalist in de categorie '15 tot 17 jaar oud'. De foto is genomen tijdens een skivakantie in het noorden van Zweden.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top