25 manieren om spotgoedkoop de wereld te ontdekken

Nieuws | 25 manieren om spotgoedkoop de wereld te ontdekken

Door

Deel dit nieuws

Er is niets zo eenvoudig als reizen voor een habbekrats, als je maar weet hoe. Couchsurfen is en blijft voor jongeren een toppertje. Neem op voorhand even contact op met je gastheer/vrouw, zodat je de situatie beter kunt inschatten. Ook plaatselijke gebruiken en gewoontes opzoeken, kan nooit kwaad. Vergeet een kleine attentie niet, die is altijd goed voor een gratis glimlach!En van vergeten gesproken: een tent is het belangrijkste gadget op reis. De eigenaar van de zitbank zal de afspraak maar eens vergeten zijn, of de jeugdherberg volzet zijn. Dankzij je tent slaap je die nacht tenminste droog.

Liften/carpoolen

Liftend van stad naar stad reizen is de klassieker bij uitstek om voor niets te reizen, al blijft het natuurlijk een risico. Een risico dat je misschien kunt beperken door bewust te kiezen voor carpoolparkings. De mensen die je daar oppikken, zijn meestal sowieso al collega's van elkaar of goede vrienden.

Geldwaarde

Alle wereldreizigers zijn het over eens: hoe minder geld je omwisselt, hoe beter voor je eigen portemonnee. Er blijft bij elke transactie namelijk altijd wat kleven en jouw bankrekening is daar de dupe van. Betalen met een bankkaart is daarom aan te raden. Gelukkig wonen wij daarom op het ideale continent: één munteenheid van de Baltische tot de Middellandse Zee.

Goede doel

Reizen voor het goede doel is altijd een dikke win. Jij reist en ziet verre landen en exotische streken. Het ingezamelde geld gaat integraal naar een goed doel terwijl je vaak geruggesteund wordt door deelnemende bedrijven. Fietsen naar Compostella? De Everest beklimmen? Afrika doorkruisen in een Fiat Panda? Het kan allemaal. Wees onderweg flexibel genoeg. Het doel van je reis staat vast, de manier waarop je dat bereikt niet. Nodigt iemand je uit voor een warme tas soep? Sla de uitnodiging niet af. Of ziet een dorpje ver buiten de geplande route er onweerstaanbaar uit? Gewoon doen!

Verhuren

Je kunt best goedkoop reizen en toch van de nodige luxe genieten. Al eens gedacht om je appartement of huis te verhuren terwijl jij op reis bent? Op die manier verdien je bij wijze van spreken geld terwijl je aan het zwembad ligt te bakken...

Te mijden volk

Spijtig maar helaas: als je geen taxi hoeft te nemen, vermijd die dan. Met het geld dat je in Londen, Parijs of pakweg Berlijn kwijt bent aan een ritje, kan je heel wat leukere dingen doen. Lift, neem de bus, ga te voet en doe wat leuks met de centen die je zo uitspaart.

Huisjes ruilen

Wie een of twee weken zijn huis ruilt met een ander gezin, beschikt alleszins over een grote dosis vertrouwen. Vertrouwen in volstrekt onbekende mensen. Terwijl jij alles netjes achterlaat, halen zij je kasteel misschien helemaal overhoop. Dan nog liever babysitten op iemand anders zijn huis. Liefst van familie of vrienden in het buitenland, want dan weten zij (en jij) tenminste waar ze aan toe zijn.

Samen sterker

Reizen met low-budget maatschappijen (Easyjet, Ryanair, je kent ze wel) is ondertussen goed ingeburgerd. Belgen kiezen echter nog altijd net iets te weinig voor groepsreizen. Die bieden haast niets dan voordelen, tenminste voor echte groepsbeesten. In groep reizen drukt niet allen de kosten gevoelig, je hebt ook altijd iemand in de buurt om tegen te praten.

Geweten sussen

Al eens aan vrijwilligerswerk in het buitenland gedacht? Je ziet een aardig stukje van Afrika, Azië of Zuid-Amerika, maar wordt tegelijk ook geconfronteerd met het leven zoals het echt is. Veel jeugdherbergen in het buitenland zijn ook flexibel genoeg om je kost en inwoon te geven in ruil voor enkele uurtjes handenarbeid. Afwassen, bedden verschonen, de vloer dweilen, kleine moeite als je voor niets lange tijd in een toffe stad kunt leven.

Mangare

Eten en drinken vormen een van de grootste kostenposten op reis. Probeer daarom zoveel mogelijk zelf te koken, plan je maaltijden zorgvuldig en eet vooral 's middags grondig. Ook belangrijk: een ontbijt in een hotel staat zelden in verhouding tot de prijs. Stap naar buiten, zoek een lokale brasserie op en bestel daar een ontbijt. Meestal merk je het verschil wel.

Werkvakantie op zee

Jaja, vakantie vieren en werken gaan wel degelijk samen. Zeker op een cruiseschip, waar je na je uren tijd genoeg hebt om te ontspannen. Je ziet bovendien een aardig stukje van de wereld, al moet je er op voorhand best rekening mee houden dat de meeste rederijen personeel niet van boord laten gaan na het aanmeren. Aanmonsteren op een privéjacht lijkt dan al heel wat aantrekkelijker, al ligt de lat daar een pak hoger. Geen zeebenen of relavante ervaring? Dan word je zelden of nooit aangeworven door de eigenaar.

Op de kleintjes letten

Kies het tijdstip van je reis zorgvuldig. Het Vaticaan (en Rome) tijdens de kerstperiode is peperduur, net zoals Peking net voor het Chinese nieuwjaar. Er is een goede reden waarom het laagseizoen ooit uitgevonden is. Koop je ter plekke ook niet arm aan souvenirs. De meeste belanden na verloop van tijd toch maar in een kartonnen doos. Idem voor typische toeristenrestaurants. Gespecialiseerde reisgidsen tonen je de weg naar de bistro's en resto's met de beste prijs-kwaliteitverhouding.

Hoe trager, hoe beter

Nog zo'n gouden reiswet: hoe sneller je reist, hoe meer geld je kwijt bent. Waarom wil je per se binnen een paar uur al op je bestemming zijn, wanneer de reis op zich al het grootste deel is van het avontuur? Kies daarom de trein boven het vliegtuig, de fiets boven de wagen, de olifant boven de motortaxi of de benenwagen boven de metro. Reken de winst maar uit.

Locatie

In de vastgoedsector is de locatie heilig. Heel simpel: hoe dichter je bij een toeristisch centrum of een monument slaapt, hoe meer je betaalt voor een kamer in een hotel. Kies voor een hotel in een buitenwijk, die 15 minuten extra met de metro kan je best aan.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top