Brussel

Vandaag
 • 17°
 • 3%
 • WZW 11km/u
Het weer voor 10 dagen

Kies je teken title

 • ram
 • stier
 • tweelingen
 • kreeft
 • leeuw
 • maagd
 • weegschaal
 • schorpioen
 • boogschutter
 • steenbok
 • waterman
 • vissen

De vreemdste gebouwen van Europa

De Amerikaanse televisiezender CNN ging op zoek naar de elf vreemdste meest bizarre gebouwen van Europa. Het Atomium voert de lijst aan. Het gebouw, de belangrijkste restant van de Wereldtentoonstelling van 1958, verkeert in goed gezelschap. Op nummer twee staat een gebouw in de vorm van een bankbiljet (Kaunas, Litouwen), terwijl de Casa Milà van Gaudi (Barcelona) de top 3 vervolledigt. Voorts bevat de lijst in dalende volgorde: Castel meur (Plougescant, Frankrijk), het Dali Museum in Figueres (Spanje), de

De vreemdste gebouwen van Europa © -

De Amerikaanse televisiezender CNN ging op zoek naar de elf meest bizarre gebouwen van Europa. Het Atomium voert de lijst aan. Het gebouw, de belangrijkste restant van de Wereldtentoonstelling van 1958, verkeert in goed gezelschap. Op nummer twee staat een gebouw in de vorm van een bankbiljet (Kaunas, Litouwen), terwijl de Casa Milà van Gaudi (Barcelona) de top 3 vervolledigt. Voorts bevat de lijst in dalende volgorde: Castel meur (Plougescant, Frankrijk), het Dali Museum in Figueres (Spanje), de Nationale Nederlanden-building in Praag (Tsjechië), Kinémax (Poitou-Charentes, Frankrijk), het Guggenheim Museum in Bilbao (Spanje), Krzywy Domek (Sopot, Polen), het Kunsthaus van Graz (Oostenrijk) en het Eden project (Cornwall, Verenigd Koninkrijk).

Atomium, Brussel - België

Atomium, Brussel - België © www.atomium.be

Het Atomium, een concept van André Waterkeyn als ode aan de ijzermolecule, telt negen ballen en is 92 meter hoog. Jaarlijks lokt het gebouw zo’n 700.000 toeristen. Het Atomium werd in 1958 gebouwd voor de Wereldtentoonstelling in Brussel. In 2004 en 2005 werd het grondig gerenoveerd.

Banknote Building, Kaunas - Litouwen

Banknote Building, Kaunas - Litouwen © Flickr

De Banknote Building in Kaunas representeert een oud bankbiljet van  1.000 litu en is 's nachts van kilometers ver te zien. Het opmerkelijke kantoorgebouw werd ingehuldigd in 2008 en bestaat uit meer dan 4.000 tegels van geëmailleerd glas.

Casa Milà, Barcelona - Spanje

Casa Milà, Barcelona - Spanje © -

Casa Milà, beter bekend als La Pedrera, werd gebouwd door Antoni Gaudi en beschikt over de oudste parkeergarage van de Spaanse stad. Het huis valt enorm op door zijn opmerkelijk golvende voorgevel die haast een beetje op een steengroeve lijkt. Voor Gaudí was dit een architecturaal symbool voor de natuur. De ruwe steen van de voorgevel doet denken aan de bergen, de gebogen vormen lijken op de golven van de zee en het ijzerwerk staat symbool voor de planten en bloemen van de natuur. Opvallend aan dit gebouw is dat het geen rechte hoeken heeft. Ook binnen in het gebouw zijn er geen rechte lijnen. Zelfs de steunpilaren ontbreken. Gaudí heeft Casa Milà bewust een neutrale kleur gegeven in de verwachting dat de bewoners er planten op zouden laten groeien. Het huis werd gebouwd tussen 1906 en 1910. Na een renovatie in de jaren '80 werd La Pedredra door Unesco uitgeroepen tot werelderfgoed.

Castel Meur, Plougrescant - Frankrijk

Castel Meur, Plougrescant - Frankrijk © Flickr

Castel Meur in het Franse Bretagne werd in 1861 gebouwd tussen rotsen zodat de bewoners geen last zouden hebben van de krachtige winden die typisch zijn voor de streek. Het is een van de meest gefotografeerde huisjes aan de Bretoense kust. Ooit werd een postkaart van het gebouw gemaakt met de bedoeling het lokale toerisme aan te zwengelen, maar dat veroorzaakte zo'n toeloop dat huisje flink wat schade opliep. Tegenwoordig kan je het unieke gebouw enkel vanop een afstand bewonderen.

Dali-museum, Figueres - Spanje

Dali-museum, Figueres - Spanje © Wikipedia

Het Dali-museum in het Spaanse Figueres heeft eieren op het dak en viel bij de redactie van CNN blijkbaar niet echt in de smaak. Het gebouw waar het museum zich in bevindt was van 1849 tot 1939 een theater, totdat het deels werd verwoest door bombardementen tijdens de Spaanse Burgeroorlog. In 1974 werd het voormalige theater veranderd in het Dalí-museum en het is sindsdien het op één na meest bezochte museum van Spanje. Elke zaal of ruimte in het museum is eigenlijk een kunstwerk, vol met vreemde of ronduit bizarre composities van schilderijen, beelden, meubels en andere decoratieobjecten. Dalí werkte zelf mee aan het ontwerp en de bouw van het museum.

Nationale Nederlanden, Praag - Tsjechië

Nationale Nederlanden, Praag - Tsjechië © www.architectenweb.nl

Het kantoor van Nationale Nederlanden in Praag wordt ook wel 'het dansende huis' of 'Ginger & Fred' genoemd. Aanvankelijk kon het de bewoners van de stad niet bekoren, maar nu zijn ze er zelfs trots op.  Het gebouw werd door de Kroatische architect Vlado Milunic en de Canadees Frank Gehry ontworpen en dateert van 1996.

Kinémax, Poitou-Charentes - Frankrijk

Kinémax, Poitou-Charentes - Frankrijk © Wikipedia

Het glazen Kinémax-complex in Poitou-Charentes symboliseert kristallen die uit de aarde barsten. Binnenin vind je een bioscoopzaal met een scherm dat even groot is als twee tennisvelden. Bijzonder: ramenwassers moeten professionele bergbeklimmers zijn. Het gebouw ligt in het futuristische pretpark Futuroscope.

Guggenheim Museum, Bilbao - Spanje

Guggenheim Museum, Bilbao - Spanje © -

Het Guggenheim Museum in het Spaanse Bilbao werd ontworpen door de gerenommeerde Canadese architect Frank Gehry. Hij is erin geslaagd om een vloeiende constructie te bouwen. Het museum, dat officieel openging in 1997, is onder meer te zien in de James Bondflm 'The World is Not Enough', de clip 'Sweetheart' van Mariah Carey en het computerspel SimCity 4.

Krzywy Domek, Sopot - Polen

Krzywy Domek, Sopot - Polen © Wikipedia

Krzywy Domek, beter bekend als het 'Crooked House' in het Poolse Sopot lijkt helemaal uit balans en herbergt een shoppingcentrum, kantoren en enkele restaurants. Het eigenaardige gebouw dateert van 2004 en is ontsproten aan het brein van het creatieve architectenduo  Szotynscy & Zaleski.

Kunsthaus, Graz - Oostenrijk

Kunsthaus, Graz - Oostenrijk © Wikipedia

Het Kunsthaus in het Oostenrijkse Graz, ook wel 'friendly alien' genoemd, werd in 2003 gebouwd door de Britse architecten Colin Fournier and Peter Cook. Het innovatieve gebouw heeft iets weg van een walvis met stekels. Dit bijzondere museum, een waar architectonisch kunstwerk, groeide uit tot nieuw symbool van de stad.

Eden Project, Bodelva - Groot-Brittannië

Eden Project, Bodelva - Groot-Brittannië © -

Het Eden Project in Cornwall sluit de top elf af. Deze botanische tuin werd geopend in 2001 en de kassencomplexen lijken op enorme golfballen. Binnenin worden geregeld concerten, trouwfeesten en sportevenementen georganiseerd.