Brussel

Vandaag
 • 20°
 • 8%
 • OZO 7km/u
Het weer voor 10 dagen

Kies je teken title

 • ram
 • stier
 • tweelingen
 • kreeft
 • leeuw
 • maagd
 • weegschaal
 • schorpioen
 • boogschutter
 • steenbok
 • waterman
 • vissen

De leukste naaktstranden van Europa

Zonnekloppers die liever geen witte strepen willen, trekken wanneer het warmer wordt bij voorkeur naar een strand waar zwempakken taboe zijn. Naaktstranden zijn voor velen nog steeds beladen met tal van vooroordelen: je staat er te kijk met je al je onvolmaaktheden, je wordt begluurd door mannen met erecties en er wordt gesekst dat het een lieve lust is. Maar eens de debutant zijn schroom heeft laten varen, blijkt het naaktstrand de gewoonste zaak van de wereld: een strand in zijn blootje. Een overzicht van

De leukste naaktstranden van Europa © alma_sacra - Fotolia.com

leukste plekken.

Cap D'Agde (Zuid-Frankrijk)

Cap D'Agde (Zuid-Frankrijk) © flickr

Dit is veruit het bekendste naaktoord van Europa. Cap D'Agde is meer dan een strand, het is een uitgebreid terrein waar alle faciliteiten beschikbaar zijn. In het dorpje Village Naturiste kun je van alles in je nakie doen, van drinken tot winkelen of gewoon in de zon liggen. Het aantal bezoekers kan in de zomer oplopen tot 40.000 man.

Het naaktstrand zelf meet 2 kilometer en wordt bewaakt door strandredders en er is een politiepost. Naast het strand is ook een jachthaven met zestig ligplaatsen. Je kunt er hotelkamers, villa's en flats huren en er is ook een kampeerterrein van 39 hectare.

Vera Playa (Spanje)

Vera Playa (Spanje) © flickr

Een tweede bekende Europese naaktstek is Vera Playa, het belangrijkste naakstrand van Spanje. Vera Playa ligt niet ver van Almeria, dat profiteert van het warmste en droogste klimaat van Spanje. Logisch dus dat ook het zandstrand voor nudisten erg populair is. Je vindt er strandbars en zonnebedden en je kan ook pedalo's huren.

Ook hier is naast het strand een hele wijk met appartementen en bungalows voorzien voor de naturisten. Vera Playa trekt dan ook een erg internationaal publiek.

Banana Beach (Skiathos - Griekenland)

Banana Beach (Skiathos - Griekenland) © -

Banana Beach is de naam van een drietal stranden aan de zuidwestelijke tip van het kleine Griekse eiland Skiathos, niet zover van het vasteland ter hoogte van de stad Volos. De naam is trouwens afgeleid van de halvemaanvorm die de stranden hebben.

De drie stranden worden door naturisten bezocht, maar het is vooral Little Banana dat het populairst is, terwijl het ernaast gelegen Big Banana ook veel aangeklede badgasten aantrekt. De stranden zijn omzoomd door bossen en het zicht op de Aegeïsche zee en het vasteland is schitterend.

Paradise Beach (Mykonos - Griekenland)

Paradise Beach (Mykonos - Griekenland) © flickr

Mykonos is zowat het populairste vakantie-eiland van Griekenland. Een serieus naaktstrand mag er dan ook niet ontbreken. Het strand is gemakkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer.

Paradise Beach is een zeer democratisch strand waar je mensen vindt van zeven tot zeventig jaar. In de late namiddag verandert het strand langzaam van luierzone in strandfuif. Ook de twee bars langs het strand doen hun duit in het zakje om er 's avonds een swingende boel van te maken.

Red Beach (Kreta - Griekenland)

Red Beach (Kreta - Griekenland) © flickr

Aan de zuidkant van Kreta staan minstens twee plekken bekend als hotspots voor nudisme. Red Beach is een zandstrand aan de voet van een reeks kliffen, niet ver van het stadje Matala. Het koperrode zand steekt mooi af tegen de blauwe zee en de witte kliffen. Het vergt wel een kleine wandeling om tot bij het strand te komen.

Nabij Plakias ligt een tweede door de rotsen ingesloten naaktstrand met idyllische, afgelegen ligging. Er is een strandbar en er zijn ligzetels en douchemogelijkheid.

Es Trenc (Mallorca - Spanje)

Es Trenc (Mallorca - Spanje) © flickr

Het meest beroemde naaktstrand van Mallorca is het Trenc aan de zuidkust. Dit strand wordt omringd door een natuurreservaat en is daarom gespaard gebleven van het massatoerisme. Het is een meer dan twee kilometer lang zandstrand met een duinenlandschap op de achtergrond. Het lichte, fijne zandstrand en het kristalheldere blauwe water geeft een Caribische sfeer.

Valalta (Kroatië)

Valalta (Kroatië) © flickr

In Istrïe, het meest noordelijke deel van Kroatië langs de Adriatische Zee zijn er twee belangrijke naaktcampings. Koversada is het grootste van de twee. Valalta is kleiner en meer relaxt. Het gaat om een camping en vakantieresort met meer dan twee kilometer lange strand waar ook textiel is toegelaten. Het strand zelf bevat enkele inhammen omzoomd door olijfbomen en wijngaarden. Wordt hoog aangeschreven door de kenners.

Playa d'en Bossa (Ibiza - Spanje)

Playa d'en Bossa (Ibiza - Spanje) © flickr

Het party-eiland Ibiza heeft twee bekende naaktstranden waarvan de Playa d'en Bossa er een van is (Playa d'Es Cavallet is het andere). Dit is een 2,7 kilometer lang zandstrand waarlangs een reeks hotels, restaurants en nachtclubs liggen.

Overdag overheersen de families het plaatje, maar naar de avond toe wordt het strand meer en meer een plek om te feesten. Wees niet verbaasd als je hier Duits of Engels hoort, het aantal Spanjaarden is er duidelijk in de minderheid.

Engelermeer (Nederland)

Engelermeer (Nederland) © flickr

Wie het allemaal zover niet wil gaan zoeken, kan gemakkelijk bij onze noorderburen terecht. Het Engelermeer in de buurt van 's Hertogenbosch is een van de gezelligste stranden dat weliswaar aan een binnenmeer ligt. Het gedeelte voor naaktrecreatie bevindt zich aan de zuidkant van de plas en wordt met borden aangeven. Het ligt niet afgescheiden van het textielstrand. Het naaktstrandje heeft een groot zandstrand met ligweiden.

Op het naaktstrand is een toiletgebouw met een douche aanwezig. Andere voorzieningen op het strandje zijn pingpongtafels, een jeu de boules baan en een volleybalveld.

Montalivet (Frankrijk)

Montalivet (Frankrijk) © flickr

In ons lijstje kon ook Montalivet niet ontbreken, misschien wel het oudste naaktressort in Europa. Het Centre Hélio-Marin aan de Atlantische oceaan opende zijn deuren in 1950 en sindsdien groeide de stek van 175 hectare uit tot een vakantiezone met meer dan duizend bungalows en caravans. Die zijn ingedeeld in een twintigtal 'dorpjes', elk met zijn eigen karakter.

Montalivet is zeer gezinsvriendelijk en heeft een publiek van de helft Fransen en de helft buitenlanders. Er zijn heel wat sportfaciliteiten zoals tennisbanen en volley- en voetbalvelden. Ook een shoppingcenter en een filmzaal ontbreken niet. Het strand zelf is drie kilometer lang en wordt op twee plaatsen bewaakt door redders.