Dodelijke files op de Mount Everest

Nieuws | Amper enkele dagen nadat zeven mensen omkwamen op de Mount Everest, vrezen Nepalese verantwoordelijken dat de 'verkeersdrukte' op 's werelds hoogste piek nog meer levens zal eisen. "Het probleem is dat te veel mensen op dezelfde dag proberen de top te bereiken. Dat leidt tot overbevolking op de hoogste delen", aldus een berggids. Beklimmers van de Mount Everest stonden ook dit weekend weer in de rij om de top te bereiken, met een dodelijke mensenfile op 9000 meter hoogte tot gevolg.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Amper enkele dagen nadat zeven mensen omkwamen op de Mount Everest, vrezen Nepalese verantwoordelijken dat de 'verkeersdrukte' op 's werelds hoogste piek nog meer levens zal eisen. "Het probleem is dat te veel mensen op dezelfde dag proberen de top te bereiken. Dat leidt tot overbevolking op de hoogste delen", aldus een berggids. Beklimmers van de Mount Everest stonden ook dit weekend weer in de rij om de top te bereiken, met een dodelijke mensenfile op 9000 meter hoogte tot gevolg.

Gevaarlijk

Meer dan 200 klimmers wilden het voorbije weekend de top van de Mount Everest bereiken, de hoogste berg ter wereld. Ze wilden het per se nu doen omdat het weer het nog maar heel even toelaat. Het probleem is wel dat de klim veel langer duurt met al dat volk. En dat is gevaarlijk: de voorbije dagen zijn daardoor 7 klimmers omgekomen op de Everest.

Heel druk

Omdat de maand mei het meest geschikt is voor de beklimming van de Mount Everest, was het er erg druk en waren op sommige stukken zelfs files van klimmers. De klimmers die zijn omgekomen hadden waarschijnlijk geen wachtrijen voor de top verwacht en hadden daardoor te weinig zuurstof mee. Door uitputting en hoogteziekte werd de afdaling voor meerdere klimmers fataal.

Dodelijke file

Een fotograaf van het tijdschrift Outside Magazine schoot het plaatje waarop tientallen amateurklimmers te zien zijn. Op die foto is goed te zien hoe populair 's werelds hoogste klimtocht is geworden. Toch werden er de afgelopen dagen nog geen records gebroken. Dat was wel het geval op 23 mei 2010, toen 169 mensen de Mount Everest beklommen.

Zone des doods

De dodelijke incidenten van de voorbije dagen doen vragen rijzen omtrent de overbevolking boven het hoogste kamp op de berg. Het gebied - dat de macabare bijnaam 'De zone des doods' meekreeg - is gevaarijk door ijzige flanken, verraderlijke weersomstandigheden en een laag zuurstofgehalte. 1,3 procent van de mensen die de Mount Everest, 8.850 meter hoog, probeerde te beklimmen, heeft dat niet overleefd. De meesten overleden op de terugweg van de top.

Niet terugsturen

Nepal maakt zich zorgen dat een nieuw drama mogelijk is, nu er weer honderden bergbeklimmers staan te trappelen. De autoriteiten kunnen evenwel weinig ondernemen. "Iedereen heeft een vergunning, we kunnen die mensen niet zomaar wegsturen", klinkt het. "De bergbeklimmers en hun entourage moeten zelf de omstandigheden beoordelen. We hebben mensen ter plaatse in de kampen, maar veel meer dan dat kunnen we niet doen."

Gezwollen brein

De meerderheid van de klimmers die om het leven is gekomen op de Mount Everest, is bezweken aan een opgezwollen brein. Dat is de conclusie van het onderzoek naar de 212 doden die de bergreus tussen 1921 en 2006 op zijn geweten had. Veel mensen die stierven boven de 8000-metergrens, kregen kort voor hun overlijden te kampen met neurologische problemen. Ze raakten plots verward, zelfs comateus en verloren hun coördinatievermogen. Die symptomen wijzen in de richting van een mogelijk hersenoedeem of vocht in de hersenen. Het is dat vocht dat ervoor zorgt dat het brein begint te zwellen.

Vuilnisberg

Naast de dodelijke files heeft de Mount Everest ook nog te kampen met vervuiling ten gevolge van de overbevolking op de bergflanken. De Mount Everest trekt jaarlijks vele alpinisten die vanuit het South Base Camp richting de top vertrekken. Sinds de eerste succesvolle beklimming in 1953, hebben zo'n 4.000 avonturiers geprobeerd 's werelds hoogste berg te bedwingen. "Menselijke uitwerpselen vormen een groeiend probleem", aldus Phinjo Sherpa, woordvoerder van Nepalese milieuorganisatie Eco Himal. "Enkele mobiele toiletten zouden helpen de schade te beperken." Door de extreem lage temperaturen worden menselijke uitwerpselen namelijk te traag ontbonden, met alle vervuiling van dien. Klimverenigingen wijzen er echter op dat het schuivende ijs de toiletten binnen de kortste keren zou vernielen.

Dertien ton afval

Milieuvervuiling op de Mount Everest is een bekend probleem. Sinds 2008 haalde de Eco Everest Expedition, een groepering die de berg zo schoon mogelijk probeert te houden, meer dan dertien ton vuilnis, vierhonderd kilo menselijk afval en vier lijken van de berg. Volgens de organisatie slingert er nog zeker tien ton afval rond.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top