Boomkreeft toch niet uitgestorven

Nieuws | Een insect dat al 80 jaar geleden als uitgestorven gewaand werd, blijkt nu toch te overleven op een smalle, hoge berg die boven de Stille Oceaan uitsteekt. Op Ball's Pyramid werden 24 exemplaren van de 'boomkreeft' ontdekt. Ze leven op 150 meter hoogte rond de enige plant die nog op de rots bestaat.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Een insect dat al 80 jaar geleden als uitgestorven beschouwd werd, blijkt nu toch te overleven op een smalle, hoge berg die boven de Stille Oceaan uitsteekt. Op Ball's Pyramid werden 24 exemplaren van de 'boomkreeft' ontdekt. Ze leven op 150 meter hoogte rond de enige plant die nog op de rots staat.

Geheimzinnige uitwerpselen

De boomkreeft, of Dryococelus australis, is zo'n 12 cm groot, bijna even groot als een menselijke hand. De laatste kolonie van deze zwaarste, niet-vliegende insecten werd voor het laatst in 1920 op het Lord Howe-eiland gezien. De wetenschappers kunnen dan ook niet verklaren hoe de boomkreeften op de kale Ball's Pyramid terecht zijn gekomen. Toen bergbeklimmers de steile rots beklommen, vonden ze allemaal geheimzinnige uitwerpselen. Australische wetenschappers zijn de rots verder gaan onderzoeken en kwamen zo de boomkreeft tegen.

Kale rots

Ball's Pyramid bevindt zich voor de kust van het Australische Lord Howe Island. De rots is met ruim 550 meter hoger dan bijvoorbeeld het Empire State Building. Niemand kan uitleggen hoe de insecten op die afgelegen rots verzeild geraakt zijn. Veel voedsel is er niet en de omstandigheden zijn er ook allesbehalve optimaal. Op de rots groeit maar één plant, dus hoe de dieren aan voedsel zijn gekomen is een mysterie. Alle boomkreeften op de rots zaten ook rond die plant.

Prehistorie

De zespotige boomkreeft was al sinds 1920 niet meer gezien en werd bijgevolg als uitgestorven beschouwd. Na meldingen van enkele klimmers besloten de Australische wetenschappers David Priddel en Nicholas Carlile tien jaar geleden op onderzoek te gaan. "Het was alsof we het Jura-tijdperk binnenwandelden, toen insecten over de wereld heersten", zegt Carlile. Met een lengte van zowat 12 centimeter lijken de wezens inderdaad eerder op iets prehistorisch.

Ramp

De wetenschappers wilden enkele exemplaren meenemen om ze opnieuw te laten kweken, maar dat werd aanvankelijk geweigerd door de Australische overheid. Toen ze dan toch toestemming kregen, bleek een stuk rots in zee te zijn gestort en werd even gevreesd dat de boomkreeften mee verdwenen waren. Uiteindelijk overleefden ze ook deze beproeving probleemloos.

Kweekprogramma

Vier exemplaren werden gevangen en voor een kweekprogrammaovergebracht naar de dierentuin van Melbourne. Twee overleefden deze reis helaas niet. De andere twee - Adam en Eva genaamd - hebben inmiddels voor 700 volwassen exemplaren en 11.376 babyboomkreeften gezorgd. Het gaat dus de goede kant op met de 'uitgestorven' diertjes.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top