De superbom van het Pentagon

Nieuws | Het wordt met de dag spannender rondom Iran en de V.S. De groeiende speculaties in de VS over een nakende luchtaanval tegen Iran worden nog gevoed door een nieuwe superbom. De MOP's (Massive Ordnance Penetrator) of 'bunker-busters' zijn enorme bommen van 13,6 ton die ondergrondse bunkers en tunnels kunnen uitschakelen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het wordt met de dag spannender rondom Iran en de V.S. De groeiende speculaties in de VS over een nakende luchtaanval tegen Iran worden nog gevoed door een nieuwe superbom. De MOP’s (Massive Ordnance Penetrator) of ‘bunker-busters’ zijn enorme bommen van 13,6 ton die ondergrondse bunkers en tunnels kunnen uitschakelen.

De grootste bommen

Het gaat om bommen van 13,6 ton die alleen kunnen vervoerd worden door B-2 (Stealth) en B-52 bommenwerpers. De luchtmacht van het Pentagon heeft al een groot aantal van dit soort 'bunker-busters' van Boeing gekocht. Die MOP’s zijn volgens Fox de grootste bommen in hun soort en kunnen vanaf nu ingezet worden bij luchtaanvallen.

Massavernietigingswapens

Volgens de website van Boeing beschikt een MOP over een gps-navigatiesysteem en meer dan 2,3 ton aan explosieven. Het tuig zou meer dan tien keer krachtiger zijn dan zijn voorganger BLU-190. “Het geeft ons een veel grotere slagkracht om vijandelijke en goed beveiligd ondergronds opgeslagen WMD's (massavernietigingswapens) te bereiken en uit te schakelen”, zegt woordvoerder John Kirby van het ministerie van Defensie.

Niet tegen één land

Kirby ontkende dat die bommen bestemd zijn voor gebruik tegen Iran, het enige land ter wereld dat een kernwapenprogramma ondergronds zou uitwerken. “Het systeem is niet tegen één land bedoeld. Het gaat er om een slagkracht te krijgen die we nodig hebben”, zei Kirby, die daarmee zichtbaar en hoorbaar op ongeloof stootte bij verslaggevers.

Tot 60 meter diep

De superbom kan tot zestig meter diep doordringen in gewapend beton en breekt ook vlot door harde rotspartijen. De MOP is meer dan zes meter lang en heeft een diameter van zo’n driekwart meter.

Wapenuitvoer naar Verenigde Arabische Emiraten

De VS willen trouwens ook een buurland van Iran duizenden "bunkerbusters", bommen die onderaardse bunkers kunnen vernietigen, bezorgen. Dat heeft de Wall Street Journal op 11 november bericht op gezag van een niet nader genoemde medewerker van het Pentagon. Volgens de krant zullen de Verenigde Arabische Emiraten aldus in totaal 4.900 van deze projectielen krijgen. Vanuit de lucht zijn daarmee onderaardse bunkers en tunnels aan te vallen waarin Iran vermoedelijk atoomwapens ontwikkelt. Bij tests zouden deze "bunkerbusters" meer dan drie meter dikke betonwanden hebben doorboord. Bedoeling van de geplande wapenuitvoer is ook de Iraanse invloed in het gebied in te dammen bij de terugtrekking van de Amerikaanse troepen uit Irak.

Militaire actie gevaarlijk

Een militaire actie tegen het nucleaire programma van Iran kan anders wel zware gevolgen hebben voor de regio, zonder garantie dat Teheran zijn project stopzet. Dat heeft de Amerikaanse minister van Defensie, Leon Panetta, onlangs gezegd tijdens een persconferentie. Iran dreigt ondertussen met een krachtig antwoord op elke aanval of bedreiging. Volgens de Amerikaanse minister Panetta zou een militaire actie het Iraanse nucleaire programma slechts met drie jaar vertragen en moet dergelijke actie slechts in laatste instantie overwogen worden. "We moeten voorzichtig zijn in verband met mogelijke ongewilde gevolgen, waarbij niet alleen Iran niet zou afzien van zijn project, maar waarbij er ook zware gevolgen zijn voor de hele regio en voor de Amerikaanse troepen in die regio", luidde het.

Zwaarste sancties toepassen

De baas van het Pentagon voegde er wel aan toe dat de internationale gemeenschap "de zwaarste sancties" moet toepassen tegen Teheran. Vanuit Israël kwamen er de voorbije dagen dreigementen over een militaire aanval tegen Iraanse nucleaire installaties. Die kwamen er nadat het VN-agentschap voor atoomenergie (IAEA) in een rapport had verklaard over "geloofwaardige" informatie te beschikken dat het nucleaire programma van Teheran naast een civiele ook een militaire component heeft. De Iraanse ayatollah Ali Khamenei liet al weten dat Iran "met al zijn kracht" zal reageren op elke militaire aanval of zelfs dreigement vanwege Israël of de Verenigde Staten.

Iran als atoommacht

Voor veel westerse landen is het een nachtmerrie: Iran als atoommacht. Iran is namelijk niet zomaar een land. Het is een land dat vijandig staat tegenover de vrije wereld. De president, Ahmedinejad, heeft gedreigd Israël van de kaart te vegen. Ook heeft hij de Holocaust ontkend. Hoe serieus moeten we deze bedreigingen nemen ? Zeer serieus. Daarom is het ook zo gevaarlijk wanneer het land in bezit komt van kernwapens. Daarmee kan het 'ongestoord' andere landen aanvallen zonder bang te hoeven zijn dat het de VS op haar dak krijgt. Ook kan het kernwapens of technologie doorspelen aan terroristen. Aangezien deze terroristen veelal zelfmoordterroristen zijn die het een eer vinden om als martelaar te sterven, kan dit een nachtmerriescenario worden.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top