Brussel

Vandaag
 • 15° 13°
 • 100%
 • ZW 32km/u
Het weer voor 10 dagen

Kies je teken title

 • ram
 • stier
 • tweelingen
 • kreeft
 • leeuw
 • maagd
 • weegschaal
 • schorpioen
 • boogschutter
 • steenbok
 • waterman
 • vissen

De Aarde scheurt open

Vrijwel iedereen vraagt zich af wat er momenteel aan de hand is met onze planeet. Dagelijks lezen we over vulkaanuitbarstingen, steeds zwaarder wordende aardbevingen die door tientallen tot honderden naschokken worden gevolgd en enorme scheuren die plotseling ontstaan in het aardoppervlak. Er ontstaan niet alleen scheuren op het land maar ook in de zeebodem. Tektonische platen schuiven in sneltempo onder elkaar door, met aardbevingen en vulkaanuitbarstingen als gevolg.

De Aarde scheurt open © -

Zo weten wetenschappers niet wat te denken van de scheuren die overal in Zuid-Amerika ontstaan. Maar ook in Afrika, Azië en zelfs in Europa rommelt het behoorlijk. Doemdenkers beleven gouden tijden.

Peru

Peru © -

Het plotseling verschijnen van een enorme scheur, met een afmeting van 100 meter bij 3 kilometer, heeft de bevolking van Puno, een plaatsje in de provincie Chucuito nabij het Titicacameer in Peru, op 23 februari 2011 behoorlijk doen opschrikken. De oorzaak van de scheur in de aarde is vooralsnog onbekend. Het geofysische instituut van Peru zegt dat het niet veroorzaakt kan zijn door een aardbeving in de regio. Op de foto is duidelijk te zien hoe de aarde zich geopend heeft en dat grote blokken aarde her en der over het land zijn geslingerd.
 
Bekijk ook deze video

Bolivië

Bolivië © -

Ook in een aantal andere landen in Zuid-Amerika doen zich de laatste tijd soortgelijke gevallen voor. Op 24 februari 2011 verschoof een stuk land van 200 hectare in Bolivië waarbij ook grote scheuren ontstonden. De bevolking werd onmiddellijk geëvacueerd.

Colombia

Colombia © epa

In december vorig jaar werd het noordwesten van Colombia ook al getroffen door hevige aardverschuivingen. Daarbij vielen er een dertigtal doden. De grondverschuiving deed zich voor in La Gabriela, in het noorden van Medellin. Aardverschuivingen komen in het land wel vaker voor, maar de laatste tijd  is de situatie toch heel extreem.

Ethiopië

Ethiopië © -

In september 2005 kon een onderzoeksteam uit het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Ethiopië op basis van radargegevens van ESA's aardobservatiesatelliet Envisat vaststellen dat er zich op amper drie weken tijd een barst van 8 meter breedte had gevormd langs het 60 kilometer lange stuk van de slenk van de Grote Riftvallei in Afar in Ethiopië. De Aarde begon open te scheuren nadat de Dabbahu vulkaan uitbarstte. Onderzoekers gaan ervan uit dat deze scheur in de continentale aardkorst Ethiopië en Eritrea van de rest van Afrika gaat isoleren. Uiteindelijk zal er een nieuwe zee ontstaan.

Ijsland

Ijsland © -

De Noord-Amerikaanse en Euraziatische tektonische platen worden elk jaar een paar centimeter uit elkaar getrokken waardoor breuklijnen, valleien, vulkanen en geisers ontstaan. In april dit jaar ontstond er nog een 10 tot 14 meter diepe scheur in het zuidelijke gedeelte van Almannagjá in Ijsland. Almannagjá vormt het meest oostelijke deel van de Noord-Amerikaanse Plaat.
 
Scheuren die plotseling ontstaan kunnen het landschap drastisch veranderen. Zo werd het zes kilometer lange Kleifarvatn-meer na de zomer van 2001 in omvang gehalveerd toen onder het meer een scheur ontstond. Zomerhuizen die eerst aan het water stonden waren ineens een kilometer van het water verwijderd. Het eens zo rustige meer kreeg ineens geisers die kokend water en modder omhoog spoten.

Duitsland

Duitsland © -

Eind april 2011 scheurde de aarde open op het Oostzee-eiland Usedom in de Duitse deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren. De 50 meter lange en vier meter diepe krater ontstond midden in een weiland in de gemeente Zirchow en stelt geologen voor een raadsel.

Caribische Zee

Caribische Zee © -

In juli 2010 ontdekten wetenschappers de diepste scheur op aarde op de bodem van de Caribische Zee. Een team van onderzoekers vond drie grote openingen in het aardoppervlak waarvan zich één op ongeveer vijf kilometer diepte bevindt en zich uitstrekt over een goeie 100 kilometer.

Sri Lanka

Sri Lanka © -

Op 22 januari 2011 ontstonden er verschillende scheuren van 4 tot 7 meter diep in het aardoppervlak nabij de oostkust van Sri Lanka.De bevolking van de stad Trincomalee ontving een waarschuwing om het gebied waar de aarde opengescheurd was, niet te betreden. De National Building Research Organization (NBRO) van het land liet weten dat de bodem er nog steeds erg onstabiel is.

Michigan

Michigan © -

De ene dag was het land vlak en stonden de bomen recht overeind, de volgende was ineens een 200 meter lange en 1,2 meter diepe scheur ontstaan in de aardbodem. Aan beide zijden van de scheur was de aarde zo'n vijf meter omhoog gekomen waardoor de bomen schuin stonden. Dat alles vond plaats begin juni 2010 in Birch Creek in Menominee County in de Amerikaanse staat Michigan.
 
Bekijk ook deze video

Canada

Canada © -

Geologen onderzoeken momenteel tientallen diepe gaten die eind mei 2011 in het gebied van Charlesbourg rond de Canadese stad Québec zijn ontstaan. Het voorval heeft zelfs geleid tot evacuaties. De gaten zijn zo'n acht meter breed en vijf meter diep en ontstonden plotseling in weilanden en oprijlanen.

Chili

Chili © -

Door de uitbarsting van de Puyehue vulkaan in Chili op 4 juni 2011 is een enorm gat in het aardoppervlak ontstaan van 10 kilometer lang en 5 kilometer breed. Inmiddels worden duizenden mensen uit het gebied geëvacueerd en een aswolk van 10 kilometer hoogte heeft intussen de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires en de Atlantische Oceaan bereikt.