Burleske is de nieuwste hype

Nieuws | Burleske is de nieuwste hype

Door Pickx

Deel dit nieuws

Van 20 tot 25 april organiseerde Chaz Royal het eerste London Burlesque Festival. Zwoele songs, sprankelende striptease en burleske shows passeerden de revue in vermaarde etablissementen als Madame Jojo's, Cafe de Paris en Bush Hall.

Na Zumba blijkt burlesk de nieuwe hype te zijn. Het is striptease en cabaret tegelijk. Bloot, maar op een beschaafde manier. Het nieuwe icoon is Dita Von Teese, wat betekent dat vrouwen voortaan gehuld gaan in pikante korsetjes met de haren in de krul, de voeten in hoge hakken en rode lippen die elegant hun sigarettenverlenger omklemmen. Voor zij die er niet bij waren, selecteerden we de mooiste foto's.

Plagen

Het woord 'burlesque' of 'burlesk' komt van het Italiaanse burla, dat grap betekent. De burleske danseres neemt zichzelf dan ook niet al te serieus. Ze plaagt haar publiek, door zich net niet helemaal uit te kleden. Haar slipje
en bovenstukje - vaak niet meer dan twee tepelkwastjes - houdt ze aan.

Nachtclub uit de jaren vijftig

De sfeer tijdens een burleske avond is die van een nachtclub uit de jaren vijftig. Wie een burleske show bezoekt, kan zich er maar beter op kleden. Een spijkerbroek steekt schril af tegen de theatrale kostuums van de danseressen. Ze hullen zich vaak in korsetten en jarretels, in veren en satijn. Alles om de bezoekers op een stijlvolle manier te behagen.

Niet bloot genoeg

De burleske danseressen van nu hebben goed gekeken naar hun grote voorbeelden uit de jaren veertig en vijftig van de vorige eeuw, Betty Page en Gypsy Rose Lee. Na de Tweede Wereldoorlog was burleske, dat halverwege de negentiende eeuw in het Victoriaanse Engeland ontstond, populairder dan ooit. In de jaren zestig verdween het. Niet bloot genoeg.

Hype in Amerika

In Amerika is burleske al een echte hype. Ook Nederland en Engeland gingen al voor de bijl, maar in Vlaanderen is het nog even wachten op de eerste lessen. Radio Modern (bekend van de retreo swingfeesten) is alvast van plan om dit jaar nog te starten met workshops.

Schoon Madammen voor ne Vuilen Avond

In februari werd in Gent de burleskwedstrijd 'Schoon Madammen voor ne Vuilen Avond' georganiseerd. Flexy Leksy, in het echte leven Graziela Maselis, kwam als winnares uit de bus. Miss Suzie Cute eindigde op nummer twee met een act waarbij ze aantoonde dat ook huisvrouwen in een bloemetjesschort wel heer erg sexy uit de hoek kunnen komen. Nefertari eindigde met een sensuele exotische buikdans op nummer drie, en de prijs van het publiek ging naar Daisy Bell met haar act The Music Box.

Burleske

Klik op de foto om de volgende te zien

Burleske

Klik op de foto om de volgende te zien

Burleske

Klik op de foto om de volgende te zien

Burleske

Klik op de foto om de volgende te zien

Burleske

Klik op de foto om de volgende te zien

Burleske

Klik op de foto om de volgende te zien

Burleske

-

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top