Tien topbestemmingen in Oost-Europa

Nieuws | Volgens reissite Lonely Planet zijn er een aantal plekjes in Oost-Europa de moeite waard om ontdekt te worden. De ene om zijn natuurschoon, de ander om zijn architectuur, maar allemaal zullen ze de liefhebbers van cultuur kunnen behagen. Trek mee door het oostelijk deel van Europa en geniet van het uitzicht!

Door Pickx

Deel dit nieuws

Volgens reissite Lonely Planet zijn er een aantal plekjes in Oost-Europa de moeite waard om ontdekt te worden. De ene om zijn natuurschoon, de ander om zijn architectuur, maar allemaal zullen ze de liefhebbers van cultuur kunnen behagen. Trek mee door het oostelijk deel van Europa en geniet van het uitzicht!

De Julische Alpen, Slovenië

Wie eens minder bekende Alpen wil ontdekken, kan dat op de grens van Slovenië met Italië. Daar bevinden zich de Julische Alpen, die hun naam ontlenen aan Julius Caesar, die er ooit een provincie stichtte. In de streek zijn nog vele loopgraven en bunkers te vinden die herinneren aan de Eerste Wereldoorlog. Als je er bent, bezoek dan zeker het Meer van Bled, waarop je kan roeien en zeilen. Op een eilandje in het meer bevindt zich een kerk uit de 9de eeuw met fresco’s en een gouden altaar. Bij het meer ligt ook nog een rots van 130 meter hoog waarop het Kasteel van Bled ligt, dat dateert uit de 16de eeuw. Ook hier vind je een kapel met fresco’s en een museum in terug.

Ždiar, Slovakije

Zdiar is een levend museum. Haar schoonheid wordt versterkt door haar positie te midden van een prachtige natuurlijke omgeving tussen de kliffen van het Belianske Tatra-gebergte en de Spisska Magura bergen, die bedekt zijn met dichte bossen. In 1991 werd er een nationaal natuurgebied ingericht, dat enkel toegankelijk is via een pad dat de bergen kruist over een totale lengte van 6 km en met een hoogteverschil van ongeveer 900 meter. Ook de Spisska Magura kan je beklimmen, waarna je een uniek uitzicht hebt op de bergen. In de zomer kunnen toeristen op de hellingen van de berg verschillende bosvruchten plukken. Deze staan bekend als het blauw gekleurde 'bramentapijt. In de winter zijn de bergen ideaal om te langlaufen of voor minder ervaren skiërs. Vanuit de Bachledova Dolina vallei is er een stoeltjeslift die je tot boven brengt.

Loket, Tsjechië

Loket ligt in een meander van de rivier Ohre, in Tsjechië. Een groot deel van de stad, een kerk en een deel van het kasteel van Loket werd in 1725 verwoest door een brand. Het kasteel dateert uit de tweede helft van de 12de eeuw, heeft romaanse invloeden en werd als filmlocatie gebruikt in de Bondfilm Casino Royale uit 2006. Aan het begin van de 19de eeuw werd het kasteel verbouwd tot een gevangenis en ook de stad werd heropgebouwd: de stadspoorten werden gesloopt en het plein werd heraangelegd met een nieuwe brug die werd opengesteld voor het verkeer. Een deel van de stadsmuren werd gereconstrueerd en geeft een beeld van de vesting van de oude stad.

Tegenover de kapel van Sint Anna vind je ook nog een standbeeld van grote dichter en schrijver Goethe, die verschillende malen in zijn leven een bezoek bracht aan Loket.

Minsk, Wit-Rusland

Minsk is de hoofdstad van Wit-Rusland en heeft alles in huis om de meest hippe toerist tevreden te stellen. Naast het grote aanbod aan goede restaurants en cafés, heeft Minsk ook een belangrijke culturele functie met maar liefst 11 theaters, 16 musea, 20 bioscopen en 139 bibliotheken! Op de foto zie je overigens de Nationale Bibliotheek, een van de grootse projecten van president Lukashenko. Het gebouw is opgetrokken in Sovjetstijl, heeft een bijzondere vorm en een gigantische oppervlakte waar meer dan 15 miljoen boeken in ondergebracht zijn. Het is maar liefst 72 meter hoog en telt 22 verdiepingen waardoor je een verbluffend uitzicht hebt over de stad. Een systeem van ledlichtjes zorgt ervoor dat de bibliotheek ook ’s nachts mooi verlicht is.

Mljet, Kroatië

Het Kroatische eiland Miljet bestaat voor het overgrote deel uit het Nationaal Park met zijn talrijke bossen, velden en wijngaarden. Het is overigens het dichtstbeboste eiland van de Middellandse Zee. Tot het park behoren ook twee zoutmeren, die via een rivier met de zee verbonden zijn. In het midden van een van de meren ligt het eilandje Melita met daarop een voormalig Benedictijns klooster uit de 12de eeuw, dat tegenwoordig dienst doet als café-restaurant. Je kan het eiland bereiken door middel van boten die vanaf beide zijden van het meer aan- en afvaren.

Orheiul Vechi, Moldavië

Archeologen vonden in Moldavië reeds een groot aantal steden en oude dorpjes, maar Orheiul Vechi is ongetwijfeld de meest bekende. Bij zonsopgang kan je er genieten van het prachtige landschap en in de schemering neemt de rotsachtige kust er uitzonderlijke vormen en ongebruikelijke kleuren aan.

Orheuil Vechi is een archeologische site met overblijfselen die de beschavingen uit de vroegste tijden van het gebied weerspiegelen. Bezoekers hebben er toegang tot de ruïnes van een middeleeuws dorp , met inbegrip van de overblijfselen van een moskee , twee mausolea , een karavanserai , twee stoombaden en een typisch Moldavisch huis . De site is ook beroemd dankzij een oud fort uit de veertiende eeuw en een grotklooster uit de 13de eeuw.

Riga, Letland

Riga is de parel van de Baltische staten, met een eeuwenoude geschiedenis, een rijk cultureel erfgoed en een multiculturele sfeer, wat betekent dat er veel te zien is. Zo werd Riga uitgeroepen tot UNESCO wereldergoedsite, dankzij een van de grootste collecties art nouveau gebouwen ter wereld, maar de stad heeft ook een unieke collectie originele houten woningen in het centrum.

Riga heeft daarnaast ook een actief cultureel leven. De Dom van Riga is in de hele wereld bekend om zijn akoestiek en gigantische orgel. Als je de mogelijkheid hebt, woon dan een van de orgelmuziekconcerten bij. Of geniet van een van de talrijke muziekfestivals , van oude muziek tot opera tot jazz en rock, die vooral in de zomermaanden plaatsvinden. Ook musea en kunstgalerijen behoren tot de mogelijkheden voor een culturele uitstap.

Tallinn, Estland

Een fantastische manier om Tallinn te ontdekken is via een van de vele uitstekende uitzichten over de stad. Zo krijg je een panorama van de oude stad en het stadscentrum, charmant uitzicht op de middeleeuwse straten en daken, of een adembenemende glimp op de kustlijn.

De middeleeuwse kerk, die bekendstaat als de Domkerk en op Domberg staat, is een van de meest fascinerende historische bezienswaardigheden van de stad. Bij een bezoek aan de kerk is een bezoek aan de toren inbegrepen in de prijs.
Wie geïnteresseerd is in middeleeuwse kanonnen en verdedigingswerken, moet een bezoekje brengen aan Kiek in de Kök. Bezoekers van dit museum zullen ontdekken hoe het systeem van versterkte muren en torens door de eeuwen heen werd. De naam van deze 38 meter hoge kanontoren betekent letterlijk “kijkje in de keuken" omdat de middeleeuwse bewakers van daaruit in de keukens van de onderstaande huizen konden kijken. Tegenwoordig is er op de hoogste verdieping een café ondergebracht. Onder de toren is er verder ook nog een fascinerend systeem van verborgen tunnels die onder de Domberg doorlopen.

Torún, Polen

Copernicus is onlosmakelijk verbonden met Torun. Hij werd er geboren in een eenvoudig huisje in de straat die naar hem is genoemd. Wie meer wil weten over de geleerde kan nog een bezoekje brengen aan de universiteit die zijn naam draagt en die een afdeling Astronomie heeft of het astronomisch observatorium van Torun, dat toegankelijk is voor het publiek.

Wie houdt van de smaak van peperkoek, moet in Torun zijn! Het is er namelijk de lokale lekkernij en het favoriete souvenir van menig toerist . Breng een bezoek aan het Peperkoekmuseum, leer de geheimen van het product, bak je eigen peperkoek zelf en neem hem vervolgens mee naar huis, zodat de zoete geur doet denken aan een bezoek aan aan de " peperkoekstad".

De binnenstad van Torun, ten slotte, is een juweel van gotische architectuur met de kathedraal van St. John en St. Mary's kerk. Een van de meest waardevolle monumenten is het gotische stadhuis dat een museum herbergt, maar ook de honderden stadspoorten , bastions en wallen zijn toonbeelden van de gotische architectuur. De karakteristieke Scheve Toren is een symbool van de stad .

Sarajevo, Bosnië & Herzegovina

Bosnië en Herzegovina is het enige land waar men een moskee , Joodse Synagoge en de katholieke en orthodoxe kerken op dezelfde straathoek kan vinden en dit in een totale sfeer van harmonie. De belangrijkste heiligdommen die je er kan bezoeken zijn de Begovamoskee, de grootste en oudste moskee van Bosnië en Herzegovina; de Oude orthodoxe kerk uit de 16de eeuw; en de Heilig Hart-kathedraal die in het oude stadsdeel staat en gebaseerd is op het ontwerp van de Notre Dame in Parijs. Tegenover deze heilige gebouwen steekt de Avaz Twist Tower af, het hoogste gebouw van Bosnië en Herzegovina. Op 100 meter hoogte bevindt zich een restaurant en nog een paar verdiepingen hoger is er een uitkijkterras over de hoofdstad.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top