Griekenland, van droomlandschappen tot culturele routes

Nieuws | Griekenland, dat vaak gelinkt wordt aan zijn azuurblauwe zee en hete zon, is eveneens een bijzondere culturele bestemming vol architecturale wonderen die getuige zijn van een rijk verleden.

Naast een aantal oude steden onderscheidt Griekenland zich ook door zijn paradijselijke eilanden, waarvan er maar liefst 6000 zijn, maar waarvan er "slechts" 227 bewoond zijn.

Ontdek al deze prachten in dit dossier, wij spelen voor gids!

Door Pickx

Deel dit nieuws

Griekenland, dat vaak gelinkt wordt aan zijn azuurblauwe zee en hete zon, is eveneens een bijzondere culturele bestemming vol architecturale wonderen die getuige zijn van een rijk verleden.

Naast een aantal oude steden onderscheidt Griekenland zich ook door zijn paradijselijke eilanden, waarvan er maar liefst 6000 zijn, maar waarvan er "slechts" 227 bewoond zijn.

Ontdek al deze prachten in dit dossier, wij spelen voor gids!

Hoofdstad Athene

Als historische hoofdstad van Europa, gaat de oorsprong van de stad Athene terug tot in het neolithicum! De fascinerende geschiedenis van de stad wordt gekenmerkt door talrijke bezettingen en de bouw van spectaculaire monumenten. Sinds 1834 is Athene tevens de hoofdstad van het moderne Griekenland geworden en is het uitgegroeid tot een dynamische metropool.

Een groot deel van het historische centrum van de stad werd omgevormd tot voetgangerszone en leidt bezoekers rechtstreeks naar de archeologische opgravingen aan de voet van de Akropolis.

Het bezoek aan de archeologische site begint met de tempel van Zeus (daterend uit 6de eeuw voor Christus), die één van de grootste uit de oudheid is, en de Poort van Hadrianus (131 na Christus), die de symbolische toegang tot de stad betekent. Het oude theater van Dionysos en de ruïnes errond zijn eveneens een bezoekje waard, alvorens te beginnen aan de beklimming van de heilige rots van de Akropolis naar het Pantheon, dat uitkijkt over de stad en een onvergetelijk panoramisch uitzicht biedt.

Thessaloniki, moderne metropool

Op zo’n 520 km ten noorden van Athene ligt Thessaloniki, de tweede grootste stad van het land. Deze moderne metropool, die gelegen is aan de zee, staat bekend om zijn kosmopolitische karakter dat de stad een bijzondere charme geeft. Het herbergt nog steeds talrijke schatten uit het verleden zoals het oude forum, de triomfboog van Galerius, evenals vele Byzantijnse en Ottomaanse monumenten.

Middeleeuws Patras

Studentenstad Patras is beroemd omwille van zijn spectaculaire carnaval, maar heeft ook een achtergrond van geschiedenis en cultuur. Een van de niet te missen bezienswaardigheden is de verkeersvrije straat Agiou Nikolaou, van waaruit je de oude stad kan bereiken via 192 treden en vervolgens kan genieten van een romantische wandeling door de geplaveide straatjes met hun grote kleurrijke neoklassieke herenhuizen en het middeleeuwse kasteel, dat het roemrijke verleden van de stad weerspiegelen.

Heraklion

De belangrijkste stad van Kreta, Heraklion, is een van de grootste stedelijke centra, waarvan de ontwikkeling begon in de 9de eeuw. In de loop der eeuwen kwam de stad onder Arabische, Venetiaanse en Ottomaanse invloed. De oude stad is nog steeds omgeven door vestingen, wat het een unieke charme geeft.

Volos

Volos, dat aan de voet van de berg Pilion ligt, is een van de meest aantrekkelijke steden van Griekenland, vanwege de ideale ligging, tussen de heuvels en de Golf van Volos.

De Griekse eilanden

De eilanden zijn het belangrijkste kenmerk van de Griekse morfologie en maken deel uit van de cultuur en traditie van het land. Griekenland omvat 6000 eilanden, die verspreid liggen in de Egeïsche en de Ionische Zee. Slechts 227 eilanden zijn echter bewoond, wat uniek is op het Europese continent.

De Griekse archipel beslaat 7500 km van de totale Griekse kustlijn die 16.000 km lang is en biedt een zeer afwisselend landschap: stranden, beschutte baaien en inhammen, kiezelstranden, grotten met steile rotsen en donkergekleurde zandtypes van vulkanische bodem en drasland.

Vele van deze Griekse stranden zijn bekroond met de blauwe vlag van het Europees Programma, wat betekent dat je er niet alleen kan zwemmen, maar ook duiken, snorkelen, waterskiën, zeilen en windsurfen.

Enkele van de oudste Europese beschavingen kennen hun oorsprong op de Griekse eilanden (de Cycladische, de Minoïsche beschaving, enz.), zodat er hier heel wat unieke archeologische sites, opmerkelijk architecturaal erfgoed en fascinerende lokale tradities van een eeuwenoude beschaving terug te vinden zijn.

In combinatie met het ideale klimaat, veilige Griekse wateren en de kleine afstanden tussen de havens en kusten, zijn de Griekse eilanden zeer populair.

De eilanden van het het noordoostelijke deel van de Egeïsche Zee

Op slechts een steenworp afstand van de kust van Klein-Azië, in het noordoostelijke deel van de Egeïsche Zee, vinden we een indrukwekkende verzameling van vijf grote eilanden, Ikaria, Samos, Limnos, Lesbos, Chios, en acht kleinere, Áyios Efstratios, Áyios Minás, Antipsara, Thýmaina, Oinousses, Samiopoula, Fournoi en Psara. Met hun warmwaterbronnen, vestingdorpjes, een rijke geschiedenis, heerlijke zeevruchten en de mooiste stranden van de Egeïsche Zee bieden deze eilanden hun bezoekers onvergetelijke en authentieke ervaringen.

De Sporaden

De vier eilanden van de Sporaden, gelegen ten noordwesten van de Egeïsche Zee, worden gekenmerkt door dichte vegetatie, een rotsachtig landschap en een diepblauwe zee. Dit zijn Alonissos, Skiathos, Skopelos en Skyros.

Wil je genieten van een wandeling in de natuur? Kies dan voor Skiathos, met zijn dichte bossen en olijfboomgaarden.

Op Alonissos is het Nationaal Marine Park een must. Als je geluk hebt, kun je er zeehonden spotten, de monachus-monachus. Deze bedreigde soort waardeert vooral de flora en fauna van de onbewoonde eilanden van de Noordelijke Sporaden, die de concentratie van zeehonden in deze regio verklaart.

In Skopelos vind je gegarandeerd rust in een landschap van dennenbossen, met kristalhelder water en zandstranden. Ben je fan van de film Mamma Mia? Hier kan je vele filmlocaties vinden, met inbegrip van de Heilige Ioannis Kapel op de rotsen, waar de huwelijksceremonie gefilmd werd.

Het eiland Skyros ten slotte staat bekend voor zijn carnaval. Als je er in de zomer naartoe trekt, is dit de perfecte plek om paard te rijden temidden van de dennenbossen.

Evia, nobele onbekende

Het op een na grootste eiland van Griekenland is het weinig bekende eiland Evia! Het is verbonden met het vasteland door twee bruggen, een moderne en een oude. Het eiland heeft prachtige stranden, beroemde monumenten en talrijk thermen, waardoor het een populaire bestemming is. Eens te meer door de nabijheid van Athene.

De Argo-Saronische eilanden

Egina, Angistri, Spetses, Hydra, Poros, Salamina en het schiereiland Methana vormen de eilandengroep van de Saronische Golf in Zuid-Griekenland. Dagelijkse veerverbinding vanuit de haven van Pireus, dat op het vasteland ligt, maakt van deze eilanden een mooie en gemakkelijk toegankelijke bestemming voor de inwoners van Athene. Je kan er genieten van de natuur, historische schatten, unieke architectuur, en de glamoureuze, maar romantische sfeer die er heerst.

De Cycladen

De Cycladen zijn een groep van 56 eilanden, met als belangrijkste Amorgos, Anafi, Andros, Antiparos, Delos, Ios, Kea, Kimolos, Kithnos, Melos, Mikonos, Naxos, Paros, Santorini, Serifos, Sikinos, Sifnos, Syros, Tinos, Folegandros, evenals de " Kleine Cycladen " met Donousa, Iraklia, Koefonisia en Schinousa .

De meest bekende eilandengroep in de Egeïsche Zee bestaat uit een aantal van de mooiste eilanden ter wereld! Prachtige zandstranden, architectuur in wit en blauw, de traditionele levensstijl, volksmuziek, warme en gastvrije mensen en dorre landschappen met alleenstaande kapelletjes maken van een reis naar de Cycladen een unieke ervaring.

De naam "Cycladen" verwijst naar de eilanden die in een cirkel liggen rond het heilige eiland Delos. De Engelse naam betekent overigens "cirkelvormige eilanden". Volgens de Griekse mythologie was Poseidon, de god van de zee, woedend op de nimfen van de Cycladen en verander hen in eilandjes.

Miljoenen Griekse en buitenlandse bezoekers komen naar elk jaar naar de Cycladen om van het verblindende licht en het azuurblauwe water te genieten, in hun zoektocht naar het paradijs op aarde.

De Dodekanesos

Astypalaia, Kalymnos, Karpathos, Kassos, Kastelorizo, Kos, Lipsi, Leros, Nisyros, Patmos, Rhodos, Simi, Tilos, Chalki, het zijn maar enkele van de Dodekanesoseilanden.

Deze eilandengroep ligt in het zuidoosten van de Egeïsche Zee en is de zonnigste hoek in Griekenland. Twaalf grote eilanden en talrijke kleinere met kristalhelder water, zand-of kiezelstranden, belangrijke archeologische vondsten, indrukwekkende Byzantijnse en middeleeuwse monumenten en unieke en traditionele nederzettingen, wachten om ontdekt te worden. Ga je liever op ontdekking naar minder bekende, ongerepte bestemmingen, kies dan voor Leros of Pserimos. En anders zijn er nog altijd Rhodos en Kos, de grotere en meer kosmopolitische eilanden.

Kreta

Kreta is verdeeld in vier prefecturen. Van west naar oost zijn dat Chania, Rethimnon, Heraklion en Lassithi.

Kreta is het grootste eiland van Griekenland en het vijfde grootste in de Middellandse Zee. Toeristen kunnen hier de overblijfselen van briljante beschavingen bewonderen, de prachtige stranden verkennen, indrukwekkende berglandschappen, vruchtbare valleien en steile kloven ontdekken, en deel uitmaken van de rijke gastronomische cultuur van het eiland. Kreta is immers een klein universum vol schoonheden en schatten waarvoor je waarschijnlijk een heel leven nodig hebt om ze allemaal te ontdekken!

De Ionische Eilanden

De Ionische Zee heeft slechts een eilandengroep met daarin Zakynthos, Ithaka, Corfu, Kefalonia, Lefkas, Paxi en Kythira. Ze liggen ten westen van het Griekse vasteland, in de Ionische Zee. Traditioneel heten de eilanden in het Grieks: Heptanisa, wat zeven eilanden betekent, naar de voornaamste eilanden van de eilandengroep, maar ook een aantal kleinere eilanden behoren ertoe: Antipaxi, Erikoussa, Kalamos, Kastos, Mathraki, Meganisi, Othoni, Skorpios, Strofades.

Deze eilanden zijn minder dicht bevolkt dan andere Griekse eilanden en zijn over het algemeen groener.

Zin om naar Griekenland te vertrekken? Alle info vind je op Visit Greece!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top