Dure bezienswaardigheden en hun goedkoper alternatief

Nieuws | De prachtigste plekken op aarde zijn meestal niet de goedkoopste om te bezoeken. Gelukkig zijn er enkele alternatieven die echt wel de moeite waard zijn en die een pak minder kosten. Reissite Lonely Planet stelde daarom een lijst op met budgetvriendelijke ideeën die hun geld soms meer waard zijn dan sommige klassiekers.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De prachtigste plekken op aarde zijn meestal niet de goedkoopste om te bezoeken. Gelukkig zijn er enkele alternatieven die echt wel de moeite waard zijn en die een pak minder kosten. Reissite Lonely Planet stelde daarom een lijst op met budgetvriendelijke ideeën die hun geld soms meer waard zijn dan sommige klassiekers.

1. Orient Express versus InterRail, Europa

De Venice Simplon Orient Express straalt een onweerstaanbare romantiek uit met zijn houten lambrisering en gepolijste messing. Maar een ritje met de trein is niet goedkoop: het klassieke zesdaagse Parijs-Istanboel uitstapje kost al gauw 13.000 euro per persoon. Een InterRail Pass om hetzelfde traject af te leggen kost 190 euro; een upgrade naar First Class kost 450 euro voor een extra sprankje glamour.

2. Harbour Bridge beklimming versus peileruitzicht, Australië

De Harbour Bridge biedt het beste uitzicht op de haven van Sydney, maar je moet er iets voor over hebben. Bij deze toeristische attractie maak je namelijk een wandeling over de boog van de brug. De beklimming duurt 3,5 uur en brengt je tot op 134 meter boven het zeeniveau. Het alternatief is om de 200 treden van de zuidoostelijke peiler van de brug te beklimmen, waarna je een 87 meter hoog uitzicht hebt over de haven. Wil je alleen een mooi uitzicht, kies dan voor de trap (8 euro), wil je eerder een adrenaline-verhogende uitdaging, ga dan voor de (dure) beklimming (150 à 200 euro).

3. Galapagoseilanden versus Isla de la Plata, Ecuador

Isla de la Plata staat bekend als het Galapagos ‘voor de armen'. Het is dan ook makkelijker en goedkoper om er te geraken, want het ligt op slechts 27km van het Ecuadoriaanse vasteland, terwijl de Galapagoseilanden 1000 km verwijderd zijn. Je ziet er diersoorten als walvissen, zeeleeuwen en vogels, waaronder de Jan van Gent, fregatvogels en albatrossen, maar reuzenschildpadden en pinguïns zijn er, in tegenstelling tot op de Galapagoseilanden, niet te vinden.

Is dit een waardig alternatief? Een dagtrip naar Isla de la Plata (ongeveer 25 euro) is zeker prima, maar het is geen vergelijking met Galapagos. Een Galapagoscruise voor 8 nachten heb je al vanaf 1100 euro met vlucht inbegrepen, spaar liever voor deze reis.

4. Kilimanjaroberg, Tanzania, versus Keniaberg, Kenia

Afrika's hoogste berg, de Kilimanjaro, steelt (met zijn 5895 meter) de show van runner-up, de Keniaberg (5199m). Beiden zijn uitdagende vulkaanbeklimmingen met een regenwoud, vreemde planten en smeltende gletsjers. Kenia heeft meer natuur en minder bevolking, het is ook goedkoper ten gevolge van lagere kosten en de kortere klim (vier dagen). De belangrijkste routes van de Kilimanjaro zijn drukker en de kosten lopen al snel op – de tocht duurt minstens zes dagen aan 50 euro per dag, komt daarbij een kost voor het natuurbehoud, 35 euro per dag kampvergoeding, gidsen, eten... maar het blijft wel de ultieme uitdaging. De Keniaberg beklimmen is een hele (bevredigende) prestatie, maar je kan er iets minder mee opscheppen.

5. Nijlcruise versus een feloek, Egypte

Op de Nijl is het druk door de vele boten, van drijvende vijfsterren hotels die 150 euro per nacht kosten, tot traditionele feloeken (die eerder 9 euro kosten). De moderne schepen varen sneller en bieden faciliteiten als airco, bars en spa's aan - kortom, comfort. De feloeken hebben een dek, maar geen hutten of badkamer en varen op het ritme van de wind, maar bieden wel een authentieke ervaring. Als luxe geen noodzaak is, is een feloek de aanrader.

6. Gorilla trektocht versus chimpansee trektocht, Oeganda

Een trektocht op zoek naar berggorilla's in Bwindi staat op het to-do lijstje van vele toeristen, maar de prijs is niet mals: 370 euro voor een zweterige en ploeterige tocht en een uur in aanwezigheid van de apen. Om chimpansees te spotten in Toro-Semliki betaal je “slechts” 110 euro voor een drie uur durende wandeling of 160 euro voor een gewenningservaring waarbij je de hele dag kijkt naar de chimpansees, terwijl ze eten en hun kleintjes opvoeden.

Weinigen zijn teleurgesteld door een trektocht naar gorilla’s, maar de alternatieven zijn het overwegen waard.

7. Sabi Sand Reserve versus Kruger Nationaal Park, Zuid-Afrika

Het Kruger Nationaal Park is de safariplek bij uitstek. De ingang kost 15 euro per dag en je mag er met je eigen voertuig (met tweewielaandrijving) rijden op de uitstekende wegen en een tent opzetten in een van de goed uitgeruste campings (15 euro per nacht). Je kan er de Big 5 spotten, namelijk de Afrikaanse leeuw, olifant, neushoorn, buffel en luipaard. Aangrenzende private reserves, zoals Sabi Sabi, hebben dezelfde wilde natuur, maar ook intieme, luxueuze lodges, deskundige gidsen en activiteiten zoals nachtelijke tochten. De prijzen liggen wel een pak hoger, denk aan 220 euro per persoon per nacht. In dit geval is een safari in het Kruger Nationaal Park te verkiezen. Vergeet echter niet dat een goede gids een safari tot een hoger niveau van beleving kan brengen.

8. Gletsjerwandeling versus helikoptervlucht met wandeling, Fox & Franz Josef, Nieuw Zeeland

Er zijn vele manieren om de gigantische gletsjers van Nieuw-Zeeland te ontdekken. Je kan wandelen doorheen groene valleien naar de uitgestrekte vergezichten van Fox of Franz Joseph (ongeveer 30 euro), of wat meer uitgeven en de stijgijzers aanbinden om op de onderste gletsjer te wandelen (70 euro). Echter, de meest indrukwekkende ijsgrotten en kloven liggen hoger en het kost 250 euro om hen te bereiken per helikopter en te wandelen over deze prachtige witte wereld. Maar die vlucht en het uitzonderlijke ijs, zijn hun geld meer dan waard.

9. Sambadrome versus blocos, Carnaval van Rio, Brazilië

Een bezoek aan 's werelds grootste straatfeest kan voor veel of weinig geld. Om de belangrijkste Samba Parade te bekijken heb je een ticket voor de Sambadrome nodig. Opties variëren van een tribuneplaats tot luxezetels, maar de goedkoopste komen al gauw op minstens 100 euro. Om de toenemende commercialisering tegen te gaan zijn de blocos – buurtfeesten- in volle opmars. Om mee te doen volstaat de aankoop van een t-shirt (ongeveer 7,5 euro) en je kan beginnen feesten met de lokale bevolking. Het beste is uiteindelijk nog om beide uit te proberen. Boek vroeg genoeg voor de beste prijs-kwaliteitsverhouding van de Sambadrome zetels.

10. Jachtcruise versus watertaxi, Monac

Het prijzige vorstendom is de ultieme plek om plezier te maken op een jacht met een cocktail in de ene hand en een bekend persoon aan de andere. Maar alleen al aanmeren kost zowat 1.200 euro per dag. Ben je echter tevreden met een voorsmaakje van de glamour, koop dan voor slechts 2 euro (en een beetje fantasie) een kaartje voor de watertaxi in de haven. Het uitzicht op de wereld die je je toch niet kan veroorloven is uiteindelijk toch hetzelfde...

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top