Eeuwenoude pareltjes

Nieuws | De ruïnes van eeuwenoude steden zijn een van de meest waardevolle bezienswaardigheden voor reizigers. Een greep uit de mooiste overblijfselen met een rijke geschiedenis…

Door Pickx

Deel dit nieuws

De ruïnes van eeuwenoude steden zijn een van de meest waardevolle bezienswaardigheden voor reizigers. Sommige steden, zoals de Maya sites in Centraal-Amerika, zijn lang verborgen gebleven, terwijl andere naast de modernste toeristentrekpleisters staan. Een greep uit de mooiste overblijfselen met een rijke geschiedenis…

Angkor Thom, Cambodja

Angkor Thom betekent “de grote stad” in het Cambodjaans. De stad werd opgetrokken in een bijna perfect vierkant en werd beschermd door een muur van 8 meter hoog en 12 km lang en een 100 meter brede slotgracht waarin krokodillen de wacht hielden. In het exacte midden van elke muur is een poort van waaruit een brug de koninklijke stad met het dorp verbindt.

De 12de eeuwse boeddhistische stad is vooral bekend door de grote Bayon tempel. Deze staatstempel werd gebouwd in 1181 ter ere van de toenmalige koning Jayavarman VII en is de meest centraal gelegen tempel van de oude Angkoriaanse hoofdstad Angkor Thom. De Bayon Tempel is een boeddhistische tempel met hindoeïstische invloeden, die de kruising tussen hemel en aarde vertegenwoordigd. Hij is vooral bekend door zijn 54 torens die elk vier gezichten afbeelden. Ook al zijn er meerdere hypotheses, men gaat ervan uit dat ze de gezichten van Boeddha voorstellen. De tempel is daarnaast ook omgeven door bas-reliëfs: aangezien de bevolking niet kon lezen, moest de koning op een andere manier zijn oorlogsverhalen overbrengen.

Caracol, Belize

Caracol was ooit een belangrijke Mayastad, maar tegenwoordig kan je er enkel nog de ruïnes van bezoeken in Belize, nabij de grens met Guatemala. De stad lag eeuwenlang verstopt in de jungle, tot ze in 1938 ontdekt werd en er talrijke piramides, koninklijke graven en woningen tevoorschijn kwamen, evenals een enorme collectie Mayakunst.

Tot nog toe werden drie grote pleinen, omringd door piramidetempels, blootgelegd, meer dan 100 graven werden gevonden en talrijke hiëroglyfische geschriften, die de geschiedenis van deze verloren gegane Mayastad beschrijven, werden ontcijferd.

Het meest indrukwekkende zicht op Caracol heb je vanop de helling die bekend staat als Caana, dat zich op 43.5 meter hoogte bevindt en waar vier paleizen en drie tempels staan uit het Mayatijdperk.

Machu Picchu, Peru

Machu Picchu (letterlijk “oude berg”) is een ruïne van een oude Incastad, op een bergrug in Peru. Het is een van de meest mythische sites ter wereld en maakt deel uit van de UNESCO werelderfgoedlijst. Aangenomen wordt dat de bouw van de stad Machu Picchu begon rond 1440 en dat de stad bewoond was tot de Spaanse verovering van Peru in 1532.

Vaak wordt aangenomen dat Machu Picchu een buitenverblijf was voor koningen en andere hooggeplaatsten. Een andere verklaring voor de merkwaardige ligging is dat het een fort was ter verdediging van het Inca-rijk. De stad bestond uit een woonzone met een groot plein, een militaire zone en een godsdienstige zone met tempels voor de zonnegod en de maangodin. Op het hoogste punt van de stad staat een zonnewijzer.

Old Suhkothai Historisch Park, Thailand

In een prachtige omgeving met grasvelden, meren en bomen in Thailand, bevindt zich het Old Sukhothai Historical Park, dat in de 13de eeuw de hoofdstad was van het Sukhothai koninkrijk. Het gebied omvat 21 tempels, waarvan een met maar liefst 200 pagodes en omgeven door een slotgracht.

De tempels hebben een unieke Sukhothai stijl, maar met invloeden uit Cambodja en Sri Lanka.

Segovia Aquaduct, Spanje

Het aquaduct van Segovia is het meest bezochte en gefotografeerde gebouw van de Spaanse stad. Het is een Romeins aquaduct, daterend uit de 2de eeuw en een belangrijk symbool van de stad, zoals blijkt uit het stadswapen. Het is een van de best bewaarde in Europa.

Je hebt het mooiste zicht op het aquaduct vanop het Plaza del Azoguejo, waarover de brug loopt. Maar beklim ook zeker de trappen van de stadsmuur, zodat je een prachtig zicht hebt op de brug in de lengte.

Het water werd aangevoerd vanuit heuvels op 15 km afstand en het hoogste punt bevindt zich 30 meter boven de grond. In het zichtbare deel van het aquaduct zijn maar liefst 166 bogen en 120 pijlers. Er werd echter geen cement gebruikt om de brug bij elkaar te houden, daarvoor werden alle stenen exact uitgesneden om het gewicht in een perfect evenwicht te houden!

Helaas begint de constructie na 2000 jaar stilaan last te krijgen van de vervuiling en de trillingen van het doorgaande verkeer.

Het Forum Romanum, Italië

Het forum romanum in Rome is een van de belangrijkste historische sites ter wereld en een inspiratiebron voor talrijke andere marktpleinen.

Voor de Romeinen was dit plein de publieke plaats waar de stadsbewoners samenkwamen. Het was de ontmoetingsplek voor handelaars, slavendrijvers en aankopers. Daterend uit de zesde eeuw voor Christus won het plein voornamelijk aan belang tijdens de republikeinse tijd, toen er monumentale bouwwerken op het plein verschenen.  Deze werden bij de opkomst van het christendom echter omgebouwd tot kerken.

Delos, Griekenland

Delos was een van de heilige plekken voor het volk van het oude Griekenland. Volgens de mythologie was Delos namelijk de geboorteplaats van de zonnegod Apollo en zijn zus Artemis.

In zijn hoogdagen, in de 6de eeuw voor Christus, stonden er op dit Cycladeneiland heel wat tempels en heiligdommen ter ere van de goden. Tegenwoordig is Delos een fascinerende archeologische site nabij Mykonos.

Tiwanaku, Bolivië

Nabij het Titicacameer, in Bolivië, ligt de stad Tiwanaku, die ooit de hoofdstad was van een rijk dat in zijn bloeitijd de zuidelijke helft van het latere Incarijk beheerste. Tot de monumentale bouwwerken van deze buitengewone cultuur horen verschillende tempels, een piramide, monolieten en allerlei afbeeldingen van gezichten!

Ooit woonden hier 20.000 inwoners, op een gebied van 2,6 km² en 3.800 meter hoogte. Volgens de meeste archeologische studies is de Tiwanaku beschaving echter verdwenen in de 11de eeuw.

Amman, Jordanië

Amman, de hoofdstad van Jordanië, werd gebouwd op een reeks heuvels en is een stad van contrasten: moderne en oude gebouwen wisselen elkaar af.

Hoewel de stad voornamelijk in de jaren 20 zijn huidige uitzicht verwierf, heeft Amman toch een geschiedenis die enkele eeuwen teruggaat! Zo kan je er nog talrijke historische sites bezoeken, hoewel het ook een van de oudste steden is die nog steeds bewoond is. In de Bijbel heeft Amman de naam Rhabbat Ammo en in de Romeinse tijd werd zePhiladelphia genoemd.

Wil je meer weten over Jordanië? Lees dan ons speciaal dossier hier.

Carthago, Tunesië

Carthago, met zijn ideale ligging tussen oost en west, was voornamelijk in het Romeinse tijdperk van groot belang. In 44 voor Christus zette Julius Caesar de stad op de kaart als een van de drie grote havens aan de Middellandse Zee. Met ongeveer 300.000 inwoners aan het begin van de 3de eeuw, was Carthago, na Rome, de tweede belangrijkste stad van het westerse Rijk.
Carthago is geen heilige site en er staat dan ook nog weinig tempels, desalniettemin was het een van de eerste steden waar het christendom doorbrak. De ruïnes van deze oude stad zijn zeker een bezoek waard. De site ligt nabij Tunis.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top