Gratis bezienswaardigheden in Europa

Nieuws | Het hoeft niet altijd veel te kosten wanneer je van de plaatselijke bezienswaardigheden wil genieten tijdens een citytrip. Sommige attracties zijn gratis toegankelijk, waardoor je een pak kan besparen op inkomtickets.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het hoeft niet altijd veel te kosten wanneer je van de plaatselijke bezienswaardigheden wil genieten tijdens een citytrip. Sommige attracties zijn gratis toegankelijk, waardoor je een pak kan besparen op inkomtickets. Forbes stelde een lijst samen met 12 gratis attracties in Europa, we overlopen ze graag.

De Sint-Pietersbasiliek in Vaticaanstad

Vaticaanstad is een belangrijk bedevaartsoord voor katholieken, de paus staat er namelijk aan het hoofd. Een van de belangrijkste bezienswaardigheden is dan ook de Sint-Pietersbasiliek, die geldt als de eerste van de zeven pelgrimskerken van Rome en aan het Sint-Pietersplein staat.

Het gebouw zelf is indrukwekkend en het interieur bevat 45 altaren van verschillende beroemde kunstenaars. Onder de 395 beelden zijn er beroemde werken als de Pietà van Michelangelo, het baldakijn van Bernini, de troon van Petrus en een beeld van Maria met de dode Jezus in haar armen.

De koepel van de kerk werd ontworpen door Michelangelo. Je kan deze ook bezichtigen, maar daar moet je voor betalen. Van hieruit heb je een prachtig zicht over Rome en het Sint-Pietersplein. In de basiliek is er ook nog een schatkamer en grotten, maar deze hebben andere openingsuren dan de basiliek.

Het Pantheon in Rome

Het Pantheon is het best bewaarde bouwwerk uit de Romeinse tijd. Oorspronkelijk was het een tempel, maar in latere eeuwen werd het gebruikt als begraafplaats, onder meer voor Italiaanse koningen. Tegenwoordig is het Pantheon in gebruik als kerk.

Dit indrukwekkende gebouw stamt uit 27 v. Chr. en is erkend als architectonisch wonder. Vele kunstenaars en architecten lieten zich door de eeuwen heen inspireren door de bijzondere koepel en het schitterende interieur. De grote koepel is een meesterwerk van de Romeinse architecten.

British Museum in Londen

Het British Museum is het nationale museum van het Verenigd Koninkrijk. De verzameling kunstvoorwerpen uit oude en hedendaagse beschavingen behoort tot de grootste collecties ter wereld. De verzameling overbrugt meer dan een miljoen jaar geschiedenis van de mensheid en wordt gezien als een van de mooiste ter wereld.

Momenteel herbergt het museum ongeveer dertien miljoen objecten, waaronder boeken, vele kostbare originele handschriften, Egyptische reliëfs, Etruskische vazen, tekeningen, prenten, beeldhouwwerk, sieraden, munten en penningen, voorwerpen uit de brons- en steentijd en uit de Middeleeuwen, maar ook 's werelds grootste verzameling postzegels.

Het museum is onderverdeeld in verschillende afdelingen met kunst uit vele landen en werelddelen. De toegang tot het museum is gratis, behalve voor bijzondere tentoonstellingen.

De tuinen van Schloss Schönbrunn in Wenen

Het Schönbrunn Paleis is het voormalige zomerpaleis van de keizerlijke familie. Het bijhorende park heeft een oppervlakte van ruim een vierkante kilometer en werd in 1779 opengesteld voor het grote publiek. De tuinen, bloemperken, waterpartijen en fonteinen zijn aangelegd in Franse stijl rond een grote fontein, de Neptunusfontein. Het volledige domein werd in 1996 opgenomen in de werelderfgoedlijst door de UNESCO.

De Sint-Ivansgrot op de Gellértheuvel, Boedapest

De grot op de Gellértheuvel maakt deel uit van een doolhof van ondergrondse gangen en grotten. Hij kreeg de naam van de monnik die er in afzondering leefde en het thermale water van het meer naast de grot gebruikte om zieken te genezen. De grot werd in 1926 in gebruik genomen als kapel. Tijdens de Koude Oorlog ging hij voor jaren dicht en opende pas weer in 1989 voor het publiek.

Het Oorlogsmuseum, Athene

In het centrum van Athene staat het Oorlogsmuseum, dat zijn deuren opende in 1975. Het gratis toegankelijke museum heeft op verschillende verdiepingen tentoonstellingen lopen over de Griekse gewapende strijdkrachten door de eeuwen heen. Het toont zowel de geschiedenis van de oorlogen als de gebruikte wapens.

Die geschiedenis begint in de steentijd en loopt tot de oorlogen van de 20ste eeuw, namelijk de Tweede Wereldoorlog en de Balkanoorlogen. Er liggen wapens in alle maten en soorten, van stenen bijlen tot zware artillerie. Ook vitrines met landkaarten en uniformen en een grote collectie wapens, kanonnen en vliegtuigen, dienen als voorbeeld.

Notre Dame, Parijs

De Cathédrale Notre-Dame de Paris werd in de 12de eeuw in het centrum van Parijs opgetrokken in gotische stijl en is nog steeds een van de grootste toeristische trekpleisters van Frankrijk. De kerk werd wereldberoemd dankzij het boek De Klokkenluider van de Notre Dame van Victor Hugo. Maar ook Napoleon Bonaparte kroonde zichzelf tot keizer in deze kathedraal.

Een bezoek aan de kerk is gratis, helaas moet je voor de toren, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over heel Parijs, en voor de schatkamer, wel betalen. In de schatkamer worden drie relikwieën van Christus bewaard: de doornenkroon, een stuk uit het kruis en één van de nagels waarmee Christus gekruisigd werd.

De Berlijnse Muur, Berlijn

Je kan er als toerist in Berlijn niet omheen: de 45,3 kilometer lange afscheiding die 28 jaar lang de bewoners van West-Berlijn en Oost-Berlijn van elkaar scheidde, staat symbool van de tweedeling van Duitsland in de tijd van de Koude Oorlog.

Op sommige plekken zijn stukken van de muur intact gebleven, zoals het deel in Friedrichshain, aan de Mühlenstrasse. Hier staat een stuk van maar liefst 1316 meter dat in 1990 beschilderd is 118 kunstenaars uit de hele wereld. Door vandalisme is in de loop der jaren een groot deel van de graffiti beschadigd geweest, maar sinds 2000 heeft men een groot deel van de kunstwerken hersteld.

Karelsbrug, Praag

De Praagse brug (of stenen brug) werd als eerbetoon aan keizer Karel IV in 1870 hernoemd tot de Karelsbrug en is niet alleen de oudste, maar ook de beroemdste brug in Praag. Ze werd gebouwd in de 14de eeuw als oversteekplaats bij hoog water, maar complicaties tijdens de bouw en latere verbouwingen zorgden ervoor dat de brug niet de kortste afstand tussen twee punten beslaat; hier en daar gaat het 'pad' een andere richting op.

Sinds 1950 is de brug gereserveerd voor voetgangers. Er staan, over een lengte van 500 meter 30 standbeelden of groepen beeldhouwwerken aan weerszijden van de brug, die voornamelijk uit de 18de en de 19de eeuw dateren. Elk beeld heeft zijn eigen geschiedenis. Bij de bouw van de brug werd het cement verstevigd met eieren en meel, om de brug onverwoestbaar te maken.

Rode Plein, Moskou

Dit plein werd in de 15de eeuw op vraag van tsaar Ivan de Grote aangelegd voor het Kremlin en is het kloppende hart van Moskou, maar ook van Rusland. Het diende oorspronkelijk als marktplaats, maar ook voor belangrijke publieke ceremonies zoals bijvoorbeeld de kroning van de Russische Tsaar.

Het Rode Plein is 550 meter lang en 100 meter breed en er zijn heel wat belangrijke gebouwen gevestigd rond het Rode plein, zoals het mausoleum van Lenin waar het gebalsemde lichaam ligt van de grondlegger van de Sovjet-Unie. In het Zuiden van het Rode plein bevindt zich ook de Saint Basil Kathedraal en de paleizen en kathedralen van het Kremlin.

Sinds 1990 staat het Rode Plein op de werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Vigeland beeldenpark, Oslo

Het Vigelandspark bevindt zich in de wijk Frogner en wordt daarom ook wel Frognerpark genoemd. Dit is een bijzonder park met beelden van beeldhouwer Gustav Vigeland. Dit park is zijn levenswerk. Je ziet er meer dan 200 beelden van brons, graniet en smeedijzer. Ze zijn allemaal verschillend, maar toch hebben ze één ding gemeen: het zijn mensen. Jong of oud, groot of klein… in elk beeld kun je wel iets herkennen van jezelf. Vanaf het plateau bij de monoliet midden in het park heb je bovendien een prachtig uitzicht over de stad. Middenin het park is ook een klein museum met nog meer werken van Gustav Vigeland te bezoeken, maar wel tegen betaling.

La Rambla en de Mercat de la Boqueria, Barcelona

La Rambla is een brede drukke en gezellige boulevard van ruim 1200 meter lang, in het centrum van Barcelona, die in het midden alleen toegankelijk is voor voetgangers. La Rambla is tevens een belangrijk verkeersknooppunt voor het openbaar vervoer met bushaltes en ondergrondse metro- en treinstations. De Rambla is opgedeeld in vijf delen, waardoor Spanjaarden ook wel spreken van “Las Ramblas”.

De Mercat de la Boqueria is de grootste versmarkt van Spanje gelegen aan de Rambla de Sant Joseph. De markt heeft internationale faam en wordt dagelijks bezocht door zeer veel toeristen en lokale klanten. Ze wordt omringd door een gebouwengalerij en is aan vier zijden toegankelijk vanaf de omringende straten.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top