Geniet van de laatste zonnestralen op de Canarische eilanden

Nieuws | De gemiddelde temperatuurop de Canarische eilanden bedraagt het hele jaar door 20°C, waardoor je er, zelfs in de herfst, nog van de laatste zonnestralen kan genieten!

Door Pickx

Deel dit nieuws

De Canarische eilandengroep, die bestaat uit 7 grote eilanden en 6 kleinere eilandjes, strekt zich uit over 450 km en heeft een totale oppervlakte van 7.000 km². Hoewel de Canarische eilanden dichter bij de andere vulkanische eilandengroepen zoals de Azoren, Madeira of de Kaapverdische eilanden liggen, maakt deze geografische zone in de Atlantische Oceaan wel degelijk deel uit van Spanje.
De gemiddelde temperatuur bedraagt er het hele jaar door 20°C, waardoor je er, zelfs in de herfst, nog van de laatste zonnestralen kan genieten!

Waarom « de Canarische » eilanden?

Je zou kunnen denken dat de eilandengroep zijn naam heeft gekregen van de kleine gele vogeltjes die je op de eilanden aantreft, maar niets is minder waar! In werkelijkheid refereren de Canarische eilanden naar honden, want « canariae insulae » betekent in het Latijn hondeneiland. In het begin ging het slechts over één eiland, dat bevolkt was met honden toen het ontdekt werd, maar deze benaming werd veralgemeend tot de 13 eilanden.

Wanneer ga je er naartoe ?

De beste maand van het jaar om naar de Canarische eilanden te gaan is zonder twijfel juni, maar de temperaturen blijven aangenaam tot in oktober.

Vanaf november begint er meer neerslag te vallen, maar de winter is over het algemeen zacht en zonnig, vooral in Lanzarote, Fuerteventura en Gran Canaria, waar de temperatuur van het zeewater nooit onder de 17°C zakt!

Lanzarote

Samen met La Graciosa, is Lanzarote het meest oostelijk gelegen eiland van de eilandengroep, op slechts 100 km van de Afrikaanse kusten. Ook al ontwikkelde het eiland zich sterk op toeristisch vlak, toch heeft het ook zijn charme en bijzondere kenmerken.

Lanzarote werd in 1993 door de UNESCO tot « biosfeerreservaat » benoemd omwille van zijn uitzonderlijke ontwikkeling, aanhoudende economische groei, evenals de bescherming en het behoud van de natuur en het milieu.

Wandelen op de maan

Het belangrijkste kenmerk van Lanzarote is zijn vulkanische landschap. In het westen van het eiland ligt het "Nationale Park Timanfaya", dat uit vulkaanbrokstukken bestaat. Slechts één vulkaan is nog steeds actief, de « Islote de Hilario ».

Deze maanlandschappen deden al dienst voor verschillende sciencefictionfilms, zoals Planet of the Apes, bijvoorbeeld.

Fuerteventura

Dit uitgestrekte eiland beschikt over uitzonderlijk lange stranden. Omwille van de gunstige windomstandigheden komen er veel surfers. De toeristen stromen zowel zomer als winter toe en de meest bezochte plekjes zijn de duinen van Corralejo en El Cotillo in het noorden, evenals het schiereiland Jandía, in het zuiden. Deze kan je dan ook best vermijden als je op zoek bent naar kalmte en rust.

Gran Canaria

Dit eiland is het meest overwoekerd door immobiliënmakelaars. De stranden zijn over het algemeen druk, als je dus rust wil, kan je beter naar de bergen trekken. Toerisme is de belangrijk economisch factor voor het tweede meest bevolkte eiland van de Canarische eilanden.

Het hoogste punt van het eiland ligt op 1949 meter met de indrukwekkende Pozo de las Nieves, van waar je een opmerkelijk uitzicht hebt.

Tenerife

Tenerife wordt ook wel het eiland van de eeuwige lente genoemd en is niet enkel het grootste eiland van de eilandengroep, maar ook het hoogste met de vulkaan El Teide, op 3718 meter hoogte!

Langs de kust zijn de stranden vooral bevolkt met toeristen, elk jaar zijn er dat zo’n 5 miljoen, maar als je goed zoekt, vind je nog wel een rustige plek. Aan de kust van Granadilla de Abona ligt het strand van El Médano, wat Het Duin betekent. Twee kilometer witte stranden, die naar het zuidelijke punt van het eiland leiden, waar zich de Rode Berg bevindt, een vulkaan in een beschermd natuurgebied.

De pittoreske plekjes

In Tenerife ligt La Laguna, in het noorden van het eiland. Het stadje, dat in 1999 op de werelderfgoedlijst van de UNESCO werd opgenomen, onderscheidt zich op religieus en cultureel vlak door de aanwezigheid van de universiteit San Fernando en het paleis van de bisschop. De hele stad staat vol van de bijzondere monumenten, paleizen en traditionele huizen uit de 17e en 18e eeuw.

Het Nationale Park

Het Nationale Park El Teide maakt deel uit van het netwerk van ecosystemen dat de eilandengroep tracht te behouden. Het werd opgericht in 1954 in het centrum van Tenerife om het bijzondere vulkanische en biologische karakter van de streek te promoten. Sinds 5 jaar maakt het park deel uit van het Natuurlijk Patrimonium.

Sportievelingen kunnen kiezen voor de afdaling van de Teide te voet, terwijl de rustigere toeristen de kabelbaan zullen verkiezen.

La Gomera

La Gomera heeft minder te lijden onder het toerisme, maar wordt vaak bezocht als ééndagstrip. Het is makkelijk bereikbaar vanuit Tenerife.

Het wordt gekenmerkt door zwarte zandstranden, waardoor het niet zo druk bezocht is. Je kan er het Nationale Park van Garajonay bezoeken: een dicht mysterieus woud. Het beschikt over een rijke flora, maar ook ongewervelde dieren, vogels en vleermuizen, waaronder een aantal inheemse soorten. Er zijn ook twee soorten reptielen in het park te vinden en je kan er de mediterrane boomkikker spotten. De gedroomde locatie voor een buitengewone wandeling. Bij een brand in augustus 2012 werd helaas 800 hectare van het park in de as gelegd.

La Palma

La Palma, dat de bijnaam “Isla bonita” heeft, kan zich beroepen op een quasi ongerepte natuur en adembenemende landschappen. Op dit groene eiland voel je je dicht bij de natuur, met zijn talrijke bospaden, waterbronnen, heuvels en lavalandschappen. La Palma staat bekend voor zijn sterrenwacht omdat de hemel er zo goed als altijd onbewolkt is.

El Hierro

El Hierro, of Ferro, ligt in het uiterste westen van de Canarische eilanden en maakte in de Oudheid de grens van de bekende wereld uit!

Dit eiland is een waar paradijs voor de liefhebbers van diepzee duiken. Met zijn kristalheldere wateren staat El Hierro erom bekend dat je er kan genieten van de meest sublieme zeebodems.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top