De culturele rijkdom van Moskou en Sint-Petersburg

Nieuws | Dankzij het WK voetbal staat Rusland momenteel volop in de kijker. Wie Moskou en Sint-Petersburg zegt, zegt culturele pracht en historische rijkdom.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Dankzij het WK voetbal staat Rusland momenteel volop in de kijker. Wie Moskou en Sint-Petersburg zegt, zegt culturele pracht en historische rijkdom. De twee beroemdste steden van Rusland zijn fascinerend op hun eigen manier. Wij zetten de hoogtepunten op een rij!

Volg hier alles over het WK voetbal!

Sint-Petersburg

Sint-Petersburg is een hersenspinsel van Peter de Grote. Hij stichtte de stad in 1703 in moerasgebied als venster op het westen. 300 jaar later heeft het vele gezichten gehad, tot de benaming toe. Zo heette de stad Petrograd van 1914 tot 1924 en Leningrad tot 1991. Met zijn architectuur uit de 18de en 19de eeuw is Sint-Petersburg vandaag een belangrijke toeristische trekpleister.

Petrus en Paulus vesting

De start van de bouw van de Petrus en Paulusvesting is meteen ook het moment waarop de stad gesticht werd. De vesting heeft een gruwelijke geschiedenis: tijdens de bouw kwamen honderden dwangarbeiders om het leven. Op deze vesting was van 1872 tot 1921 bovendien een gevangenis gevestigd, waarvan je de cellen nu kan bezoeken.

Andere bezienswaardigheden zijn de Nevapoort, het Ingenieurshuis, het Commandantshuis, het Artilleriemuseum en het misvormde beeld van Peter de Grote. In de Petrus en Pauluskathedraal met zijn schitterende kroonluchters en wandschilderingen vind je de graftomben van de Romanovs. De vesting heeft ook een eigen strandje, waar het bij zonnig weer drummen is voor een plekje.

Nevski Prospekt

De belangrijkste verkeersader van de stad is meteen ook het commerciële centrum. Architecturale pareltjes zijn het Singerhuis (nu een boekenwinkel) en de delicatessenwinkel Jelisejev in de prachtige style modern stijl. Langs de Nevski Prospekt vind je ook de passage van Gostiny Dvor, het belangrijkste winkelcentrum van Sint-Petersburg. De straat is bovendien de plek om het nachtleven in de stad te verkennen.

Het meest imposante gebouw langs de Nevski Prospekt is zonder twijfel de Kazankathedraal, naar het icoon van Onze-Lieve-Vrouw van Kazan. De stijl is gebaseerd op de Sint-Pietersbasiliek in Rome, met opvallende galerij met Korintische zuilen. Tijdens het Sovjettijdperk was de kathedraal een museum over religie en atheïsme.

Kerk van de Verlosser op het Bloed

Vlakbij de Nevski Prospekt ligt het Kunstenplein met het Russisch museum en het standbeeld van schrijver Poesjkin als blikvangers. Sla de hoek om en je krijgt een onvergetelijk zicht op de Kerk van de Verlosser op het Bloed, die gebouwd zou zijn op de plek waar tsaar Alexander II in 1881 vermoord werd. De kleurrijke koepels en de vele wapenschilden zijn de moeite waard. Neem zeker ook binnen een kijkje: de kleurrijke mozaïeken zijn ronduit indrukwekkend.

Alexander Nevskiklooster

Langs het uiteinde van de Nevski Prospekt ligt het Alexander Nevskiklooster, gebouwd ter nagedachtenis van de vorst van Novogorod die de Zweden versloeg in de dertiende eeuw. In de kerk kan je getuige zijn van een viering van de Russisch orthodoxe kerk. Op het Tichvin-kerkhof bij het klooster vind je de graven van bekende kunstenaars zoals schrijver Dostojevski en componist Tsjaikovsky.

Paleiskade

Aan het andere uiteinde van de Nevski Prospekt kom je uit op de zuidelijke Neva-oever. Hier wordt de grandeur van Sint-Petersburg pas echt duidelijk. Een boottocht langs de kanalen is dan ook een aanrader. Een van de meest opvallende historische gebouwen is de Admiraliteit, de scheepswerf van de Russische marine. Vlakbij vind je het Izaakplein met de imposante Izaakkathedraal met prachtige koepel en De Bronzen Ruiter, het standbeeld van Peter de Grote.

Hermitage

Verder langs de oever ligt het Hermitage, een van de beroemdste musea ter wereld. Keuzes maken is hier belangrijk, want het is zo goed als onmogelijk om alles te zien op één dag. Alleen al Catharina de Grote verzamelde in de achttiende eeuw 2.500 schilderijen, 10.000 beeldhouwwerken en een grote hoeveelheid zilver en porselein. Aanraders zijn de zalen met Nederlandse en Vlaamse kunst waar je werken kan zien van Rembrandt en Rubens. Ook de bovenste verdieping met moderne kunst van onder meer Van Gogh, Matisse, Picasso en Gaugain zijn meer dan de moeite waard. Ook de vertrekken van het Winterpaleis zelf zijn indrukwekkend met de trappenhal van Rastrelli als een van de blikvangers.

Vlakbij kan je ook nog het Marsveld met de eeuwige vlam en de Zomertuin van Peter de Grote bezoeken.

Peterhof

Voor wie in Sint-Petersburg verblijft, is een daguitstap naar het Peterhof een must. Het paleizen en tuinencomplex wordt wel eens het Russische Versailles genoemd en het is ook precies dat Versailles dat de inspiratie was voor het buitenverblijf van Peter de Grote. De vele fonteinen zijn de sterren van de tuin met de grote cascade met 37 vergulde bronzen beelden voor het paleis als blikvanger. In het paleis kan je de imposante staatsievertrekken bezoeken.

Moskou

De hoofdstad van Rusland is een echte miljoenenstad met officieel 11,5 miljoen inwoners. Moskou is sinds de Russische revolutie in 1918 het politieke centrum van Rusland. Het uitzicht van de stad werd grotendeels bepaald door de heropbouw van de stad in de 19de eeuw nadat een brand driekwart van de stad in de as had gelegd. Moskou heeft veel meer dan Sint-Petersburg een oosterse stijl. Ook de bombastische stijl van het communisme is duidelijk zichtbaar.

Het Rode Plein

Het Rode Plein is het hart van de stad en is vooral bekend door de militaire parades ten tijde van het Sovjetregime. Om plaats te maken voor die parades liet Stalin in de jaren dertig heel wat historische gebouwen rond het Rode Plein slopen. Ondertussen werden de Voskresenki- en Iverskajapoort en de Kazankathedraal in ere hersteld.

Blikvanger op het Rode Plein is de kleurrijke Basiliuskathedraal, gebouwd in de zestiende eeuw in opdracht van Ivan de Verschrikkelijke. Aan de overkant bevindt zich het Nationaal Historisch Museum. Voor de muur van het Kremlin vind je het Leninmausoleum. Aan de overzijde ligt het Gum, tijdens het communisme de officiële staatswinkel van Moskou en nu een luxe warenhuis.

Het Kremlin

In het Kremlin zetelt de regering en de president van Rusland. Tegelijkertijd is het ook een uniek museumcomplex. De wapenkamer herbergt de schatten van de tsaren: van prachtige wapenuitrustingen tot indrukwekkende koetsen, schitterende sieraden, fonkelende jurken, statige tronen, blinkend servies... Hoogtepunten zijn ongetwijfeld de verfijnde en unieke Fabergé-eieren in de meest kostbare materialen.

Binnen de muren van het Kremlin ligt ook het Kathedralenplein met de Klokkentoren van Ivan de Grote, de Maria-Hemelvaartskathedraal en de Aartsengelkathedraal. Vlak daarbij staat de Tsarenklok, de grootste klok ter wereld die door een brand een stuk van 11,5 ton verloor. De klok werd nooit gebruikt, net zoals het Tsarenkanon dat nooit een schot heeft gelost.

Ballet in het Bolsjojtheater

Voor een cultureel verantwoord avondje uit moet je in het Bolsjojtheater zijn. In de beroemde schouwburg worden balletvoorstellingen zoals Het Zwanenmeer en De Notenkraker van Tsjaikovski gebracht, maar ook opera en theater. Vlakbij het Theaterplein ligt het Doema, het Russisch parlement, het Metropol hotel in art nouveau stijl en kan je je ook vergapen aan een standbeeld van Karl Marx.

Novodevitsji klooster

Het middeleeuwse klooster is een van de weinige kloosters in Rusland dat goed bewaard is gebleven tijdens de Sovjetperiode. Sinds 2004 staat het op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De Smolenskkathedraal met de vijf schitterende koepels is het meest opvallende deel van het klooster. Bij het klooster hoort een begraafplaats waar tal van beroemde Russen begraven liggen, onder wie Boris Jeltsin, Sergei Prokofiev en Anton Chekhov.

Wandeling op de Mussenheuvel

Een wandeling op de Mussenheuvel is een aangename afwisseling op het drukke stadsleven. Eenmaal boven heb je een prachtig zicht op Moskou en de olympische site van 1980. Daar ligt ook het prachtige gebouw van de Lomonosov universiteit, een van de zeven zusters die de skyline van Moskou bepalen. De zeven identieke gebouwen in suikertaartvorm werden gebouwd tot 1954 als kathedralen van het socialisme.

De metro

In Moskou is de metro meer dan een openbaar vervoermiddel. De prachtige stations uit het Stalintijdperk, vol populistische afbeeldingen, zijn een bezoekje meer dan waard. De metro was dan ook een prestigeproject van de Sovjet-Unie. Het netwerk van bijna 300 km lengte vervoert dagelijks ongeveer 9 miljoen passagiers.

Typische markt

Op zoek naar leuke souvenirs voor het thuisfront? Dan is de Ismajlovski-markt een echte aanrader. Op zoek naar matroesjka’s, nep Fabergé eieren, traditioneel houtsnijwerk, sjaals, juwelen of Sovjet-memorabilia? Hier vind je het voor een zacht prijsje. Afdingen is trouwens toegestaan!

Uitrusten in het park

Voor ontspanning kan je onder andere terecht in het Gorkipark, een klein attractiepark in het centrum. Ook in het Tsaritsyno Park brengen veel Russen hun zondagnamiddag door. In het park met decoratieve bruggen staat een paleis met prachtige paviljoentjes, dat pas recent werd afgewerkt en nooit bewoond werd. Momenteel is hier een historisch museum over architectuur gevestigd.

De Russische keuken

Bij al deze culturele pracht hoort natuurlijk een gevulde maag. Lekker eten in Rusland is geen probleem. De rode bietensoep borsjtsj is een prima starter. Als hoofdgerecht is pelmeni, met vlees gevuld deeg, geserveerd met zure room een aanrader. Andere bekende vleesgerechten zijn rundsvlees met stroganoffsaus (met champignons), shaslick (geroosterd vlees) en kip Kiev (gepaneerd). Als dessert kan je smullen van lekkere taartjes en pannenkoeken (blini). Uiteraard hoort bij dat alles één of meer glaasjes wodka!

Stoom aflaten in de banja

Een banja of stoombad is een genot voor lichaam en geest. Bij een temperatuur van 80 tot 100 °C wordt er constant water over de hete stenen gegoten, wat voor een grote luchtvochtigheid zorgt. Een banja verbetert de bloedsomloop en zorgt voor de afvoering van afvalstoffen uit het lichaam. Een banja wordt traditioneel afgesloten met het op de rug slaan met berkentwijgen. In Rusland doet iedereen het! Waarom dus ook eens niet proberen?

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top