De mooiste treinstations ter wereld

Nieuws | Wie in zeven haasten de trein neemt, let er niet vaak op, maar treinstations zijn vaak architecturale pareltjes. Het Amerikaanse blad Newsweek maakte een toplijst van de mooiste stations ter wereld, en daar staan zelfs twee Belgische stationsgebouwen bij. Welke zijn de laureaten?

Door Pickx

Deel dit nieuws

Wie in zeven haasten de trein neemt, let er niet vaak op, maar treinstations zijn vaak architecturale pareltjes. Het Amerikaanse blad Newsweek maakte een toplijst van de mooiste stations ter wereld, en daar staan zelfs twee Belgische stationsgebouwen bij. Welke zijn de laureaten?

Antwerpen-Centraal

In ons land hebben we ook één van de mooiste treinstations ter wereld: dat van Antwerpen-Centraal. In het imposante, monumentale gebouw is het een plezier om met de trein aan te komen. Nochtans was het station in de jaren ’70 in zo’n slechte staat dat het bijna moest worden afgebroken. Maar na een jarenlange restauratie – van 1986 tot 1998 – ziet het gebouw er weer uit als in z’n gloriejaren. De laatste jaren werden er flink wat niveaus bijgebouwd, tot het gebouw in 2009 uiteindelijk plechtig werd ingewijd. Blikvanger is de grote voorzaal die de Antwerpenaren soms ook spoorwegkathedraal noemen, waar de loketten liggen en waar je af en toe ook naar optredens kan gaan kijken. Het station staat met stip genoteerd in het lijstje van Newsweek.

Berlin-Hauptbahnhof

Het grootste kruisingsstation in Europa – da’s een station waar een aantal lijnen ongelijkvloers kruisen – ligt in Berlijn. Het imposante Hauptbahnhof werd in 2006 geopend. In de stationshal, een glazen mastodont, liggen heel wat winkels en eettentjes. Even wat cijfers: het glazen dak heeft 10.000 vensters, en er zijn 54 roltrappen en 6 glazen liften in het gebouw. Er lopen per dag 300000 mensen binnen en er er komen 1100 treinen per dag. De plannen voor de bouw van het nieuwe centrale station werden gemaakt na de val van de muur.

Gare de Limoges-Bénédictins

Dit is het station van Limoges. Het werd tussen 1924 en 1929 gebouwd onder de deskundige leiding van Roger Gonthier en heet officieel Gare de Limoges – Bénédictins. Die naam is er gekomen omdat het station is gebouwd op de resten van een voormalige Benedictijnerabdij. Het is één van de bekendste gebouwen van de Franse stad.

Groningen CS

De Nederlanders twijfelen er niet aan: volgens hen is het mooiste station dat van Groningen. Het centraal station (in Nederland afgekort als CS) is een gebouw met gotische en renaissance-elementen, en is een ontwerp van Isaac Gosschalk. Het  werd in 1896 voltooid. In 1999 werd het gebouw compleet gerestaureerd, met inbegrip van het plafond van papier-maché.

Centraal Station van Helsinki

Op naar Finland. In 1904 werd daar een competitie georganiseerd voor het ontwerp van een nieuw station. Eliel Saarinen won die. Hij wilde een stationsgebouw in nationaal-romantische stijl, maar dat zagen veel Finnen niet zitten. Zij wilden een moderner gebouw. Het resultaat zie je op de foto. De gevel is van Fins graniet, en getooid met reusachtige beelden van ‘Wikströms hand’, een ontwerp van de gelijknamige beeldhouwer. Verder vallen ook de strakke, verticale lijnen op. Als je dus ooit de trein neemt in Helsinki, neem dan zeker je tijd om het station te bekijken.

Zurich-Hauptbahnhof

De Bahnhofstrasse in Zürich is een van de duurste en meest exclusieve winkelstraten ter wereld. Louis Vuitton, Armani en Dior hebben er hun eigen winkel. De straat is helemaal autovrij. En aan die aangename straat ligt dus ook het station of Bahnhof in het Duits. Het werd in 1847 geopend en is het pronkstuk van de buurt. Er komen meer dan 2700 treinen per dag.

Estaçion de Atocha (Madrid)

Het Estaçion de Atocha in Madrid is zonder twijfel één van de mooiste ter wereld. Naast de enorme gietijzeren overkapping vallen de monden van bezoekers er open van de gigantische tropische tuin: er staan vierduizend vierkante meter palmbomen en andere exoten. Voor elk wat wils in dit station: er zijn ook restaurant, terrasjes en zelfs een nightclub. In 2004 kwam het station op tragische wijze in het nieuws door de bomaanslagen. Je kunt een berichtje nalaten ter nagedachtenis van de slachtoffers.

Haydarpasa (Istanbul)

Het Haydarpasa-station ligt in  het Aziatische deel van Istanbul. Het is gebouwd op een polder en is bijna volledig omgeven door zee. De Duitsers Ritter en Conu ontworpen het neoclassistische gebouw, dat werd afgewerkt in 1906. Om het in al zijn glorie te bewonderen, is de veerboot over de Bosporus een uitstekende optie. Eind 2010 werd het station getroffen door een felle brand.

St Pancras (Londen)

    
Saint Pancras ken je misschien als eindpunt van de Eurostar. Veel reizigers die er uitstappen nemen niet de moeite om het station wat beter te bekijken en dat is zonde, want het is een attractie op zich. De indrukwekkende overkapping – met 74 meter de breedste ter wereld op het moment van ingebruikname – werd ontworpen door Gilbert Scott. In het gebouw, dat werd opgetrokken in Victoriaanse stijl en waarin een pak winkels en bars huizen, is het elke dag een drukte van jewelste. Newsweek zette dit station op nummer 1.

Liège-Guillemins (Luik)

Terug naar België, en wel naar Luik. Eind jaren ’90 werd daar duidelijk dat ze een groter station nodig hadden om het hogesnelheidsverkeer de baas te kunnen. Santiago Calatrava mocht het gebouw ontwerpen, en da’s de man die ook onder meer het Oriente-station in Lissabon ontwierp. Niet de minste dus, en hij maakte er een strak geheel van in staal, glas en wit beton van. Het gebouw heeft een monumentale koepel van 200 meter lang en 35 meter hoog. Het station ligt vlak in het centrum van Luik, dus een bezoekje aan de stad meepikken is makkelijk.

Het Lugovaya-station (Vladivostok, Rusland)

De Transsiberië Express brengt je door zeven tijdzones, langs weidse landschappen en tot in onbekende grootsteden. Eén van de twee varianten van die route – en de bekendste - is het traject van Moskou naar het 9198 kilometer verder gelegen Valdivostok. En Vladivostok, in het Russische verre Oosten, heeft best een aardig station. De eerste treinen die daar ooit vertrokken waren trouwens van…Belgische makelij!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top