10 reistips voor de lente

Nieuws | Tijdens de zomermaanden is het op veel vakantiebestemmingen een drukte van jewelste. Maar waarom zou je eens niet in het voorjaar op reis gaan?

Door Pickx

Deel dit nieuws

In juli en augustus kruipen we massaal achter het stuur van onze wagen om in de vakantiefiles te gaan staan of om het vliegtuig te nemen naar warmere oorden. Tijdens de zomermaanden is het op veel vakantiebestemmingen dan ook een drukte van jewelste. Maar waarom zou je eens niet in het voorjaar op reis gaan? Geen dichte drommen toeristen of urenlang aanschuiven in musea, en er is overal wel iets te doen. Onze reistips voor de lente!

Pasen in Griekenland

In april is Griekenland nog van de Grieken. Reden te meer om nu je last minute te boeken. Geen dichte drommen toeristen, en schilderachtige eilanden als de Cycladen, met de witte huisjes die prachtig contrasteren met de blauwe zee, liggen er rustig en groen bij. Bovendien vieren ze in Griekenland elk jaar Orthodox Pasen – dat dit jaar samenvalt met ons paasfeest – en dat is voor de Grieken een reden om er stevig in te vliegen. Van de grootste metropool tot het kleinste stadje: ze hebben allemaal hun kaarsenprocessie op Goede Vrijdag. 

Het festival van de tekstballon

Ook niet te missen in Griekenland in april, vooral voor fans van strips: het grootste comicfestival ter wereld. Comicdom Con zal dit jaar plaatshebben van 20 t.e.m. 22 april. Reserveren op voorhand is aan te raden, want het event kent een groot succes en daarom kan het er wel eens overbevolkt geraken. Ga je liever naar een museum? Geen nood: 18 april is in Griekenland Internationale Museumdag, en dus mag je gratis binnen in alle musea. Meer info en tips lees je hier.

Zeilrace in Antigua en Barbuda

In de Caribische Zee ligt de eilandengroep Antigua en Barbuda. Op 9 mei staat daar weer de jaarlijkse zeilwedstrijd, de regatta, op het programma. Het schilderachtige historische havenstadje Nelson (foto) is zeker een bezoek waard, en bovendien is het plaatsje de thuisbasis van het evenementendorp van de zeilrace. Goed voor heel wat feestgedruis, met livemuziek en een sfeer die je nergens anders kan terugvinden. Rust en natuur zijn de andere troeven van de archipel.

Jazz in New Orleans

New Orleans ademt jazz en jazz staat synoniem voor New Orleans. Op dus naar The Big Easy voor het het Jazz & Heritage Festival dat ze daar van 27 april tot 6 mei houden. Niet enkel jazzliefhebbers vinden er hun gading, er zijn ook optredens gepland van wereldsterren als Sting en Rod Stewart.

Valencia

Wie citytrips en Spanje linkt, krijgt als uitkomst steevast Barcelona en Madrid. Mooie steden, maar waarom eens niet wat anders proberen? Valencia bijvoorbeeld. Tegenwoordig vinden meer en meer toeristen de weg naar de metropool aan de Middellandse Zee. En dat is niet verwonderlijk: een hele rist musea, kilometers strand, L'Oceanogràfic  (een gigantisch zeeaquarium), het beruchte nachtleven en Jardines del Turia, een park van negen kilometer lang: het zijn alvast een paar goede redenen om deze bezienswaardige Spaanse stad met een bezoekje te vereren. Bovendien is het er in de lente nog niet te warm, en dus is dat de ideale periode om je reis te plannen.

Skiën in april

St. Anton am Arlberg is een karakteristiek bergdorpje in Tirol. En het is een populair toevluchtsoord voor skiliefhebbers, omdat er nog tot laat in april sneeuw kan liggen. Het dorp ligt op een hoogte van minimum 1284 meter en glijfanaten vinden er zo’n 260 kilometer skipistes. Niet echt het goedkoopste skioord, en een beetje mondain is het er wel, maar wie weet loop je er Vladimir Poetin of Rowan ‘Mister Bean’ Atkinson tegen het lijf: zij gaan er namelijk ook skiën.
 

Shoppingfestival in Istanbul

Istanbul is zonder twijfel één van de mooiste steden ter wereld én een smeltkroes van culturen. De Aya Sofia-moskee en het gigantische Oosterse Topkapi-paleis moet je uiteraard gezien hebben. Europa en Azië raken elkaar midden op de Bosporus-brug. Voor wie geen schrik heeft om even het vasteland te verlaten, is een boottochtje op die Bosporus een aanrader. Ook het Europese Fort, de Blauwe Moskee en de Kruidenbazaar, de grootste overdekte markt van de Turkse grootstad, zijn een bezoek meer dan waard. Dit jaar is de stad daarenboven het toneel van het shoppingfestival: Van 8 tot en met 24 juni is er het Istanbul ShoppingFest, en kan je in ontelbare winkels en galerieën winkelen tot liefst twee uur ’s nachts. Dat gaat gepaard met allerlei shows en concerten.

Kaasbolrollen in Italië

Op Paasmaandag is er in Italië iets te doen naar ieders smaak: dansfestivals, concerten of feesten waarin eieren een prominente rol spelen. In Panicale, een stadje in de bergen van Umbrië, draait het allemaal om kaas. Tijdens het feest Ruzzolone, elk jaar rond Pasen, worden kaasbollen van zo’n vier kilo rond de stadsmuren gerold. Doel is om je bol aan de finish te krijgen zonder dat hij omvalt. Op de Piazza speelt een orkest vrolijke deuntjes en natuurlijk vloeit de wijn er rijkelijk. Panicale ligt pal tussen Rome en Firenze en is dus een ideale uitvalsbasis om die steden en het magnifieke Toscane te bezoeken.
 

Semana Santa in Sevilla

Sevilla is de bakermat van de flamenco én een prachtige stad die kan bogen op het grootste historische centrum van Europa. De kathedraal met de toren Giralda, het Alcazar (koninklijk paleis) en de Torre del Oro lokken jaarlijks duizenden bezoekers. En ze vieren er Pasen op een spectaculaire manier. Getooid met indrukwekkende punthoeden dragen de leden van de 57 broederschappen - de Hermandas – tijdens verschillende processies heiligenbeelden door de stad. De apotheose van deze Semana Santa heeft plaats tijdens de nacht van donderdag op vrijdag. De beroemdste congregaties van de stad komen dan naar buiten en de volkstoeloop is het grootst. Een hotel vinden in die periode is wel geen makkelijk klusje.

De verjaardag van Shakespeare

Het vriendelijke stadje Stratford-upon-Avon is de geboorteplaats van William Shakespeare, en krijgt elk jaar zo’n 2 miljoen bezoekers, die vooral komen omwille van de beroemde inwoner. Je kan onder meer het geboortehuis van de man bezoeken, en Trinity Church, de kerk waar hij werd gedoopt en begraven. Op 23 april is er een Shakespeare-viering, op de dag dat hij (wellicht) geboren werd.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top