Rio, Venetië of Oilsjt: waarheen met carnaval?

Nieuws | Rio, New Orleans of Oilsjt: waarheen met carnaval?

Door Pickx

Deel dit nieuws

Carnaval is in aantocht en dat betekent dat heel de wereld weldra uit de bol gaat op spetterende feesten en in kleurrijke parades vol muziek en show. Maar waar moet je heen als je eens écht carnaval wil vieren? Dit zijn de opmerkelijkste carnavalssteden ter wereld.

  

Rio

Wereldwijd is het carnaval van Rio de Janeiro wel het meest gekende. Voor de Cariocas (inwoners van Rio) en de vele bezoekers is de carnavalsperiode het hoogtepunt van het jaar. Brazilië heeft een cultureel diverse geschiedenis. Er zijn Portugese, Caribische en Afrikaanse invloeden. Dit zie je aan de sambamuziek en de schaarsgeklede danseressen. Het carnaval van Rio de Janeiro wordt grotendeels georganiseerd door de inwoners van de favela's, de krottenwijken.

Samba-competitie

Sinds ongeveer 1930 vindt ieder jaar de Samba School Parade plaats. Locatie is het Sambodrome, een groot stadion dat speciaal voor dit doel werd neergezet. De parade is een echte marathon waar sambagezelschappen aan meedoen. Als je iets van het Rio-carnaval op televisie ziet, is het meestal het feest in de Sambodrome. Het carnaval van Rio eindigt de dag voor aswoensdag.
 

 

Salvador da Bahia

Nog in Brazilië: voor het grootste straatcarnaval ter wereld moet je naar Salvador da Bahia. Het duurt een hele week, en bijna 2 miljoen mensen dansen door de straten, lanen en pleinen. Wie er is, moet zeker ook de tijd nemen om de stad goed te bekijken: er zijn heel wat musea, prachtige gebouwen - de kathedraal bijvoorbeeld - en de stad is dan ook nog eens aan de oceaan gelegen.

Mardi Gras in New Orleans

In New Orleans beginnen ze al te vieren op 6 januari, met Driekoningen. Dat is voor de Amerikanen namelijk het einde van de kerstperiode, en dus kunnen ze carnaval beginnen vieren. Tijdens het eerste gedeelte van de carnavalsperiode organiseren de carnavalsverenigingen chique bals, daarna verplaatst het spektakel zich naar de straten. Tijdens de parades gooien de deelnemers met kralen of beads zoals ze die in New Orleans noemen. Het feest eindigt op Mardi Gras (Vette dinsdag).

Venetië

Ook in Italië vieren ze carnaval uitbundig. Venetië is er wijd en zijd bekend voor: iedereen kent wel de gemaskerde figuren in prachtige gewaden die daarbij horen. En dan hebben we het nog niet eens over de vele feesten, dansen, verkleedpartijen en voorstellingen gehad. Natuurlijk moet je van de gelegenheid gebruik maken om de stad op het water – volgens velen één van de mooiste steden ter wereld – uitgebreid te bezoeken.

Dunkerque

De grootste carnavalssteden in Frankrijk zijn Nice en Dunkerque (Of Duinkerke in het Nederlands). Handig als je weet dat Dunkerque vlak bij de Belgische grens ligt, op slechts een twintigtal kilometer van De Panne. In de stad is het wekenlang feest. Het zou het meest uitgelaten carnaval van Frankrijk zijn, aldus de Duinkerkenaren. Op elke straathoek staan muziekgroepen die aan het eind van de periode samen een reusachtig koor vormen, en er is ook een haringenworp vanop het belfort. Een bizar spektakel, maar het heeft jaarlijks heel wat bekijks. Volgens de traditie eet men tijdens de carnavalsperiode wafels, pannenkoeken of beignets.

Pasto

Het Carnaval de Negros y Blancos is het grootste feest in het zuiden van Colombia. Elk jaar zakken duizenden toeristen af naar de stad Pasto om het mee te maken. Verschillende optochten en evenementen zorgen voor een drukte van jewelste. In de stoet met praalwagens worden tradities, legendes en handwerken tentoongesteld en men verwijst – net als in ons land – vaak naar de lokale politiek. Deelnemers beschilderen hun gezichten met  zwarte verf en gooien met talkpoeder naar omstaanders. Ook dit carnaval staat op de lijst van Meesterwerken van het Orale en Immateriële Erfgoed van de Mensheid van UNESCO. In Pasto vieren ze carnaval erg vroeg, namelijk van 2 tot 6 januari. Wie het wil meemaken, reserveert alvast een ticketje voor volgend jaar.

Oruro

Het carnaval van Oruro in Bolivië begint altijd met een traditionele dans van mensen die in duivelskostuums rondhuppelen, terwijl luide muziek te horen is. Spaanse invloeden zijn nooit ver weg.

Aalst

In België is het carnaval van Aalst natuurlijk een van de bekendste. De stoet gaat traditioneel de zondag voor Aswoensdag uit. Daarin drijven de Aalstenaars – of Ajuinen zoals ze zichzelf noemen – de spot met al wat er misloopt in dit land, vooral op politiek vlak.

Binche

Hét carnavalmekka van Wallonië is Binche, de stad van de wereldberoemde sinaasappelengooiende Gilles met pluimen op hun hoofd. De afsluiter is Mardi Gras, dit jaar op 21 februari. Sinds 2003 staat het carnaval van Binche op de Lijst van Meesterwerken van het Orale en Immateriële Erfgoed van de Mensheid van de UNESCO. 

Halle

Ook het carnaval in Halle is vermaard. Gedurende 3 dagen in het midden van de vasten wordt er gefeest. Het is een kleurrijke bedoening waarbij elke groep zijn eigen praalwagen, kostuum en dans ontwerpt. Volgens de Hallenaren is hun carnaval het tweede grootste van het land, na het onklopbare Aalst. Het Halse carnaval bestaat al sinds 1403!

Ninove

In Ninove ten slotte trekt naar jaarlijkse traditie de Roze Zondagtrein door de stad, een kleurrijke carnavalsstoet waaraan een 40-tal Ninoofse carnavalsgroepen deelnemen. 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top