De indrukwekkendste uit steen gehouwen monumenten ter wereld

Nieuws | De indrukwekkendste uit steen gehouwen monumenten ter wereld

Door Pickx

Deel dit nieuws

De hoofden van de presidenten van de USA, een indrukwekkende kerk die gemaakt werd met als werktuigen enkel hamers en beitels of een gigantisch Boeddhabeeld: onze aardkloot staat vol met uit steen gehouwen bouwwerken waarvan je nauwelijks kan geloven dat ze door mensenhanden zijn gemaakt. Wij hebben de indrukwekkendste exemplaren op een rijtje gezet!

Petra (Jordanië)

De stad Petra (Jordanië) ligt in een kloof en is gedeeltelijk uitgehakt in de rotsen. In lang vervlogen tijden was dit een knooppunt van handelsroutes. Het bekendste gebouw van de stad is El-Khazneh Firaum (De schat van de Farao). Deze graftempel met 42 meter hoge Korinthische zuilen werd gebouwd in 85 en 84 v. Chr.

Paaseiland

Deze afgelegen natuurparel is het makkelijkst bereikbaar vanuit Chili, al moet je er wel heel wat uurtjes vliegen voor over hebben. Een hotelletje boeken aan het strand, surfen, paardrijden en natuurlijk relaxen behoren tot de mogelijkheden. Het eiland is wereldberoemd dankzij z'n gigantische beelden die opgetrokken zijn uit vulkanisch gesteente.

Mount Rushmore National Memorial (Keystone, USA)

Mount Rushmore National Memorial is een kunstwerk dat uit de granieten rotsen van Mount Rushmore bij Keystone in South Dakota werd gehouwen. De indrukwekkende hoofden van een paar ex-presidenten van de USA staren je aan. Dat zijn, voor de volledigheid: George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt en Abraham Lincoln. Het hele monument beslaat 5,17 vierkante kilometer en ligt 1745 m boven zeeniveau.

De buste van Ataturk (Izmir, Turkije)

In Buca, een voorstad van de Turkse badplaats Izmir, bouwen ze een gigantische buste van Ataturk, de stichter van Turkije. Het gevaarte ziet er nu al bijzonder indrukwekkend uit, en het is nog niet eens afgewerkt. Sollen met Ataturk is een heikel punt in Turkije: een koe die onlangs uitbrak en een buste van de man vernielde in de tuin van een schooltje werd een nationaal nieuwsitem.

Matreiya Boeddha (China)

De Zijderoute was voor handelslui jaren lang een verbinding tussen oost en west in Azië. Tegenwoordig trekken busladingen toeristen langs die route om de adembenemende landschappen, de authentieke Chinese cultuur of één van de vele monumenten te ontdekken. Eén van die monumenten Boeddhagrotten van Bingling Si. Het grootste beeld dat er staat – Matreiya Boeddha – is 27 meter hoog.

Brest (Wit-Rusland)

De vesting van Brest (in Wit-Rusland en dus niet de gelijknamige stad in Frankrijk) is op één na grootste oorlogsmonument in de voormalige Sovjetunie.  Het imposante bouwwerk staat er ter nagedachtenis van de strijd die de Russen tegen de Duitsers voerden in de eerste dagen van Wereldoorlog II. Zonder meer indrukwekkend.

Crazy Horse Memorial (Black Hills, USA)

Het Crazy Horse Memorial is een monument dat op dit moment wordt uitgehakt in het graniet van de Black Hills in de Amerikaanse staat South Dakota. Dat gebeurt om de 19de eeuwse Crazy Horse, leider van de Lakota-indianen, te eren. Het beeld moet 195 meter lang en 172 meter hoog worden. De bouw startte al in 1948. Wanneer het af is, weet nog niemand. Elk jaar wordt er een mars naar het beeld gehouden. De Sioux hebben kritiek: Crazy Horse wilde namelijk nooit gefotografeerd worden. Een beeld van hem maken is volgens hen dan ook uit den boze.

De Boeddha's van Bamyan

De Boeddha's van Bamyan zijn twee standbeelden van Boeddha’s, uitgehouwen in een klif in Bamyan, een Afghaanse provincie. Er was heel wat om de beelden te doen toen ze een aantal jaren geleden werden vernield door de Taliban. Japan, Zwitserland en de UNESCO beloofden al steun voor de heropbouw van de kolossen.

Bet Giorgis (Ethiopië)

Bet Giorgis is een kerk die geheel uit één blok graniet werd gehouwen, in Ethiopië. Ze ligt in het dorpje Lalibela. Het gebouw ligt in een kruisvorm in de grond verzonken. Het hoogste gedeelte is 40 meter hoog. Dat dit bouwwerk enkel en alleen werd opgetrokken met hamers en beitels is zonder meer ongelooflijk.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top