10 merkwaardige natuurfenomenen die je moet zien

Nieuws | 10 merkwaardige natuurfenomenen die je moet zien

Door Pickx

Deel dit nieuws

Onze aardkloot staat vol indrukwekkende bouwwerken: denk maar aan de Eiffeltoren in Parijs, het Colosseum in Rome of de tempel van Angkor. Maar fenomenen waar de mens niet verantwoordelijk voor is laten misschien nog wel de grootste indruk na. Maak kennis met de vreemdste natuurfenomenen ter wereld. En ga er misschien ook eens eentje in het echt bekijken…

Het verdwenen eiland Krakatau

In augustus 1883 verdween het eiland Krakatau, tussen Java en Sumatra, plotsklaps van de aardbodem. De boosdoener: een verschrikkelijke explosie, die tot op de dag van vandaag geboekstaafd staat als één van de krachtigste vulkaanuitbarstingen ooit. Het eiland en z’n bewoners werden compleet weggevaagd.  De vulkaan verdween onder het wateroppervlak maar kwam door ondergrondse activiteit terug boven. In amper 2 dagen werd er een nieuw vulkanisch eilandje gevormd, dat wekelijks een aantal centimeter groeit: Anak Krakatau (het kind van Krakatau). In 2007 begon de vulkaan opnieuw met uitbarsten. Het eiland kan – weliswaar enkel onder begeleiding- door toeristen worden bezocht. Je kan er onder meer papagaaiduikers, zwanen en zeehonden spotten.

De Dode Zee

Nee, het laagst gelegen meer ter wereld is eigenlijk geen zee, en je moet goed opletten als je erin springt: iedereen trekt er slippers aan omdat de bodem uit scherpe klompen zeezout bestaat. Maar baden in de Dode Zee heeft iets magisch: door het hoge zoutgehalte kan je er zomaar blijven drijven.  En het is nog gezond ook: de mineralen in het water zouden goed zijn tegen eczeem en psoriasis. Je kan in de buurt terecht voor allerlei behandelingen, de één al doeltreffender dan de andere.

Een snuifje zout

In Zuidwest-Bolivië ligt de grootste zoutvlakte ter wereld. Aan de rand van de Andes, op 3650 meter hoogte, begint Salar de Uyuni. Het landschap is er één om stil van te worden: een immense witte vlakte zo ver het oog reikt, afgeboord door een desolaat landschap met geisers en vulkanen. Op je tocht door deze prachtige omgeving kan je heel wat exotische diersoorten tegenkomen: de streek is onder andere de favoriete broedplaats van een hele rist vogelsoorten waaronder liefst drie soorten flamingo's. Het Isla de Pescado vormt een oase midden in de zoutvlakte, waar cactussen groeien die tot 8 meter groot kunnen worden. En er is zelfs een zouthotel, opgetrokken uit gigantische zoutblokken.

De grotten van Dachstein

Wat dichter bij huis, verscholen in de Oostenrijkse bergen, liggen de grotten van Dachstein. Die vormen een wonderlijke ondergrondse wereld van gewelven, paleizen en zalen. Diep onder de grond ligt een gigantische gletsjer. Jawel, wie afdaalt zal gauw begrijpen waarom de Oostenrijkers een welbepaald deel van deze grot De Kathedraal noemen. De ijsgrot vormt het hoogtepunt van deze site, die tot werelderfgoed is uitgeroepen.  Ook de Mammuthöle (mammoetgrot) maakt indruk. De regio rond Dachstein – temidden van de besneeuwde Alpentoppen – is  trouwens meer dan de moeite waard..

Het noorderlicht (en zuiderlicht)

Sommigen trekken speciaal naar Noord-Scandinavië voor dit fantastische fenomeen: Aurora Borealis, beter bekend als het noorderlicht, een natuurverschijnsel dat je enkel in het Hoge Noorden kan waarnemen. Mensen die het gezien hebben omschrijven het als bewegende bogen, stralenbundels of vlammen. Het poollicht hangt samen met uitbarstingen op de zon. In Australië kan je dan weer Aurora Australis (het zuiderlicht) waarnemen, een soortgelijk fenomeen.

Old Faithful

Yellowstone is het oudste National Park van de USA. Er lopen grizzlyberen en wolven rond en het landschap met de onstuimige watervallen, geisers en rotsen vormt ongetwijfeld één van de mooiste natuurpareltjes van Amerika. Nu we het toch over geisers hebben: de Old Faithful, die in het park ligt, is misschien wel de populairste geiser ter wereld. Hij blaast het water soms wel tot 30 meter de hoogte in. Sinds het ontstaan van het park is hij meer dan 30 000 keer uitgebarsten met een enorme kracht.

Een versteend bos

We blijven bij de Amerikanen: Petrified Forest National Park in Arizona is bekend door de versteende bomen die er liggen en opvallend gekleurd zijn. De bomen zijn waarschijnlijk versteend geraakt door een vulkaanuitbarsting, waarna water met silicium in de stammen drong. De boomstammen zijn door erosie weer aan de oppervlakte komen te liggen. Tegenwoordig ziet het gebied eruit als een woestijn.

Pitch Lake, een asfaltmeer

Pitch Lake ligt in Trinidad en Tobago en is het grootste natuurlijke asfaltmeer ter wereld. Het meer is niet echt alledaags te noemen: er drijft een dikke smurrie in, die een mix is van bitumen, klei en zout water. Het zal je vast niet verrassen dat ze de inhoud van het meer gebruiken voor de aanleg van wegen en dat er in de dikke massa geen leven te bespeuren is. Het meer met het goedje erin trekt ongeveer 20 000 toeristen per jaar.

Rotte eieren, geisers en modderbronnen

Rotorua is een plaatsje in Nieuw-Zeeland dat vermaard is om z'n geothermische activiteit. Bij het binnenkomen van de stad komt de geur van rotte eieren je tegemoet. Die is afkomstig van de geisers en modderbronnen die er op je liggen te wachten. Natuurlijk kan je die natuurfenomenen bezoeken. Ook een bezoekje aan de "Polynesian Spa", waar je een duik kan nemen in water dat 38 tot 42 graden warm is, is meer dan de moeite waard. Hij is gelegen aan het Taupomeer.

Simien Nationaal Park

Wel eens gehoord van de Geladabaviaan, de Simienvos of de Walia-geit? Wel, die rare jongens leven in het Simien Nationaal Park in Ethiopië en ze zijn helaas met uitsterven bedreigd. Adembenemende landschappen met  spitse bergtoppen en diepe valleien wisselen elkaar af. Ras Dashan, het hoogste punt van het land (4550 m), ligt ook binnen het park.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top