Verrassend en wondermooi Kroatië

Nieuws | Kroatie is vandaag een van de meest toeristische trekpleisters van Europa. Het land heeft dan ook heel wat te bieden.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Kroatie is vandaag een van de meest toeristische trekpleisters van Europa. Het land heeft dan ook heel wat te bieden. Er is de Dalmatische kust, met duizenden stranden, aanlegstijgers en alles wat een zonneklopper zich kan dromen. Daarnaast heb je ook de bergen, de vele natuurparken en kunst en cultuur in de oude steden. Het toerisme is dan ook goed van 25 % van het BNP van Kroatië. Een land om te ontdekken ...

Nationaal Park Plitvicemeren

Het  Nationaal Park Plitvice is een van de mooiste natuurmonumenten in Europa, met heel veel bossen, meren en beekjes, 92 sierlijke watervallen en een rijke flora en fauna. De Plitvice meren zijn in 1949 verklaard als nationaal park en sinds 1979 toegevoegd aan de lijst van beschermde natuurgebieden van de UNESCO.

Nationaal Park Paklenica

Het Nationaal Park Paklenica ligt in het gebied ten zuiden van de grootste Kroatische bergketen, Velebit, aan de kust van de Adriatische zee. Er zijn hele mooie canyons en grotten. In het park groeien meer dan 700 soorten planten, en ook de fauna is heel rijk en afwisselend. Het park bestaat over het algemeen uit bergachtig gebied. Geoefende wandelaars en bergbeklimmers komen hier zeker aan hun trekken. Het park komt voor op de lijst van beschermde natuurgebieden van de UNESCO.

Dubrovnik

Aan de Zuid-Dalmatische kust ligt Dubrovnik, de bijzonderste kuststad van Kroatië, die ook al op de lijst van Unesco's Werelderfgoed staat. En niet ten onrechte, want samen met Venetië strijdt Dubrovnik om de titel van 'fraaiste mediterrane stad'.
Dubrovnik heeft heel wat te lijden gehad tijdens de oorlog in ex-Joegoslavië, maar daar is nu nauwelijks nog iets van te merken. Dubrovnik en zijn rivièra is een groeiende attractiepool bij Westerse vakantiegangers.

De Kroatische archipel

Kroatië vervulde en pionierssrol inzake naturisme. Het eerste naturistenstrand kwam er in al 1934 op het eiland Rab. Voor de 1.777 km lange Kroatische kustlijn liggen 1.185 grote en kleinere eilanden, waarvan er slechts 66 bewoond zijn.

Zagreb

De hoofdstad van Kroatië is gelegen op de hellingen van de berg Medvednica en langs de oevers van de rivier de Sava. De stad ligt ongeveer 120 meter boven de zeespiegel en is de grootste stad van Kroatië met zevenhonderdduizend inwoners. Zagreb ligt in het hart van de driehoek Wenen-Boedapest-Venetië. Mede daardoor is de stad altijd een invloedrijke factor geweest in het culturele leven van centraal Europa.

de Sveti Marko-kerk, gelegen in de bovenstad, is eén van de symbolen van Zagreb. Op zijn herkenbare gekleurde dakpannen vind je het wapen van de stad (wit kasteel op rode achtergrond) en het blazoen van het eengemaakte Kroatië, Dalmatie en Slavonië.

Rijeka

In de baai van Kvarner ligt Rijeka, de belangrijkste havenstad van Kroatië. De stad telt ongeveer 200.000 inwoners. De naam Rijeka betekent rivier, en dat geldt ook voor de Italiaanse naam Fiume waaronder de stad lang bekend stond. In Rijeka leeft een grote Italiaanse gemeenschap, met verschillende eigen scholen en zelfs een Italiaanse krant, la Voce del Popolo. Dat komt omdat de stad - al jaren twistappel tussen Italie en het Koninkrijk der Serven, Kroaten en Slovenen - in 1924 geannexeerd werd door Italië. Na de Tweede Wereldoorlog werd Rijeka onderdeel van de Joegoslavische deelrepubliek Kroatië.

Karlovac

In Centraal-Kroatië, op de weg van Rijeka naar Zagreb, ligt aan de rand van het Dinarski gebergte en de Panonska laaglanden de stad Karlovac. De stad aan de vier rivieren - Kupa, Mreznica, Korana en Dobra - is het culturele, handels- en industriële centrum van de regio Pokuplje. De stad draagt nog steeds de sporen van de oorlog en wordt nog volop heropgebouwd.
Elk jaar in augustus kun je er terecht voor de 'Dani Piva', een traditioneel bierfeest dat maar liefst tiend dagen duurt.

Zadar

Zadar is de voormalige hoofdstad van Dalmatië en ligt op een schiereiland omringd door 2 kades (riva's). De stad is een van de belangrijkste toeristische trekpleisters in Noord-Dalmatië. Ze heeft een rijke historische kern met Romeinse, Venetiaanse en Oostenrijkse invloeden. In en rond de stad zijn stranden te vinden met kristalhelder water. De eilanden van de Zadar-archipel zijn een paradijs voor watersportliefhebbers.

Vukovar

De stad Vukovar in Oost-Slavonië ligt aan de monding van de Vuka-rivier en is de grootste Kroatische haven aan de Donau. De regio rond Vukovar, aan de grens met Servië, was het gebied met de hevigste gevechten tijdens de Kroatische Onafhankelijkheidsoorlog van 1991 tot 1995. Bij de Servische belegering en de slag om Vukovar werd de stad voor een groot deel verwoest. De wederopbouw van de stad is tegenwoordig in volle gang, maar de sporen van de oorlog zijn nog duidelijk zichtbaar.

Split

Split is de grootste en de belangrijkste stad van Dalmatië. Split werd gebouwd rond het gigantische paleis van de Romeinse keizer Diocletianus, de stichter van de stad. Belangrijkste bezienswaardigheid is de Kathedraal van Sint-Domnius, genoemd naar de beschermheilige van de stad. De middeleeuwse klokkentoren, herbouwd in 1908, torent fier boven de stadsmuur uit. In 1979 werd het paleis van Diocletianus, en daarmee een groot deel van het stadscentrum, op de Werelderfgoedlijst geplaatst.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top