10 bijzondere meren

Nieuws | Meren zijn altijd al populaire vakantiebestemmingen geweest.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Meren zijn altijd al populaire vakantiebestemmingen geweest.  Het hoeft dan ook niet te verbazen dat het Comomeer in Italië jaarlijks duizenden toeristen kan bekoren. Anderen trekken dan weer naar het indrukwekkende Lac Leman op de grens tussen Zwitserland en Frankrijk. Wij gingen het wat verder zoeken en selecteerden de meest bijzondere meren ter wereld.

Kratermeer in Oregon

Dit meer in de Amerikaanse staat Oregon, dat zich gevormd heeft in een vulkanische krater, heeft de toepasselijke naam Crater Lake meegekregen. De locals gaan er prat op dat hier het meest zuivere water ter wereld te vinden is. Dat water komt er enkel door regen en sneeuw. Crater Lake is 954 m diep.

Plitvice

Het kan altijd spectaculairder. Dit indrukwekkende complex dat niet minder dan zestien meren beslaat, onderling verbonden door watervallen, heet Plitvice en ligt in Kroatië. De waterpartijen liggen op verschillende niveaus en zijn omgeven door grotten. Typerend aan de meren van Plitvice is de kleur van het water: die verandert namelijk constant. Dat is een gevolg van de verschillende mineraalsoorten in het water en de manier waarop het licht invalt. De bossen errond zijn dan ook nog eens een paradijs voor wildlife spotters: er zitten beren, wolven en een massa zeldzame vogels.

Loch Ness

Het is zonder twijfel het meest tot de verbeelding sprekende meer ter wereld: Loch Ness in Schotland. Het meer waarin Nessie zich zou schuilhouden is meer dan 30 kilometer lang en op sommige plaatsen meer dan 200 m diep. Aan de boorden van het meer staat een prachtig kasteel: het kasteel van Urquhart Bay, dat uit de 13de eeuw dateert. Voor wandelaars zijn er bewegwijzerde routes te over, en er is natuurlijk ook de obligate souvenirshop.

Het Vierwoudstedenmeer

Ze noemen het wel eens – terecht – het mooiste meer ter wereld en erheen rijden is niet eens zo’n gekke onderneming, het ligt namelijk in Zwitserland: de Vierwaldstättersee (of Vierwoudstedenmeer in het Nederlands). Vroeger was het een geliefd vakantieoord voor de beau monde, nu een toeristische bestemming voor iedereen. Het prachtige meer is omzoomd door bergen. In de buurt bevinden zich de steilste tandradbaan ter wereld en Luzern, de stad van de houten bruggen.

IJslandse publiekstrekker

De Blue Lagoon is één van de topattracties van het magnifieke IJsland. De artificieel aangelegde lagune is omringd door bergen en heeft lichtblauw, zout water, waar heel wat mineralen zoals siliciumdioxide en zwavel inzitten. Mensen met huidziekten zoals psoriasis zouden baat hebben bij een duik in de lagune, maar het is voor iedereen een belevenis. De Blue Lagoon ligt op 20 minuten rijden van de luchthaven van Keflavík en op 45 minuten van de hoofdstad Reykjavik.

De Dode Zee

Zomaar blijven drijven, het overkomt je niet elke dag, maar in de Dode Zee, die eigenlijk geen zee is maar een meer, kan het met dank aan het hoge zoutgehalte. En het is nog gezond ook: de mineralen in het water zijn goed tegen eczeem. In het kuuroord Ein Bokek kan je terecht voor allerlei behandelingen, de één al doeltreffender dan de andere. Wel niet als een wildeman in het water springen: de bodem bestaat namelijk uit scherpe klompen zeezout. Vandaar dat veel mensen er slippers dragen.

Het blauwe oog van Siberië

Het Baikalmeer ligt in Rusland en mag zich beroemen op een paar records: het is zowel het diepste als het oudste meer ter wereld, zo’n 25 miljoen jaar oud naar schatting. De Russen noemen het ook wel “het blauwe oog van Siberië”. Om even een idee te geven van de omvang: het meer bevat meer water dan het hele grote meren-complex op de grens tussen de USA en Canada. Sinds 1996 is het Baikalmeer UNESCO-werelderfgoed.

Laguna Colorada

(Gekleurde lagune in het Nederlands) Dit is een ondiep zoutmeer in het Zuidwesten van Bolivia. In dat meer liggen borax-eilanden (= eilanden die bestaan uit een soort gesteente) waarvan de witte kleur prachtig contrasteert met de rode kleur van het water. Die rode kleur komt dan weer van het rode sediment en bepaalde algensoorten. Het gebied is ook geliefd bij flamingo’s.

Het Titicacameer

Het Titicacameer is het grootste meer van Zuid-Amerika en is gelegen in de Andes op de grens van Peru en Bolivia. Het is het hoogste commercieel bevaarbare meer ter wereld. Er liggen niet minder dan 41 eilanden in en er monden 25 rivieren in uit. Blikvangers zijn de rieteilanden (zo genoemd omdat ze kunstmatig werden aangelegd met riet dat langs de oevers van het meer groeit) en de deels verdronken stad Tiwanaku.

Wuhua Hai

Wuhua Hai (Het meer van de Vijf Bloemen/Five Flower Lake) is de blikvanger van het Jiuzhaigon Nationaal Park in China. Het is een ondiep meer en het water heeft verschillende kleurschakeringen van blauw en groen tot turquoise. Het ligt op zo’n 2472 m hoogte. Kenmerkend aan het meer is dat er zoveel bomen op de bodem liggen. Doordat het water erg helder is, kan je ze duidelijk zien.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top