De mooiste treinreizen ter wereld

Nieuws | Nog geen vakantie-idee voor deze zomer maar een hekel aan files, overvolle autosnelwegen en stinkende uitlaatgassen? Ga eens op vakantie met de trein, of nog beter: maak van een treinrit je vakantie.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Nog geen vakantie-idee voor deze zomer maar een hekel aan files, overvolle autosnelwegen en stinkende uitlaatgassen? Ga eens op vakantie met de trein, of nog beter: maak van een treinrit je vakantie. Er is keuze genoeg: je kan sporen langs besneeuwde bergtoppen, glinsterende meren of ongerepte kusten. Of wat dacht je van een trein langs Schotse Lochs of een rit over de Alpen van Venetië naar Parijs? Wij hebben de mooiste treinreizen op een rijtje gezet.

Van Trondheim naar Bodo (Noorwegen)

Noorwegen met zijn fjorden en de Noordkaap spreekt veel avontuurlijke reizigers tot de verbeelding. En waar anders is het 's zomers - met dank aan de middernachtzon - mogelijk om een nachttrein te nemen als het licht is? De reis gaat over één van de mooiste Scandinavische spoortrajecten van Trondheim naar Bodo, langs bergen, fjorden en watervallen. De Noorse treinen zijn bovendien erg comfortabel en naar Noorse normen vrij voordelig.

De langste spoorweg

De helft van de wereld doorreizen zonder de treinsporen te verlaten, het kan! De Transsiberië Express brengt je door zeven tijdzones, langs landschappen om stil van te worden en tot in onbekende grootsteden. Er zijn twee varianten: de klassieker is de route van Moskou naar het 9 198 kilometer verder gelegen Valdivostok in het Russische Verre Oosten, maar tegenwoordig opteren meer en meer toeristen en avonturiers voor de Transmongolië Express: zij reizen door Mongolië richting Peking. Een reis die je maar één keer in je leven meemaakt.

Van sneeuw naar palmbomen

In Zwitserland ligt het stadje Chur, bekend om z’n imposante kathedraal en de besneeuwde bergtoppen op de achtergrond. Het is niet alleen een gezellig plaatsje om rond te kuieren, maar ook het vertrekpunt van de Bernina Express. Dat is de hoogste spoorlijn van de Alpen die over bevroren gletsjers, langs bergen en dalen naar het Italiaanse Tirano loopt, waar je je temidden van wijngaarden en palmbomen en door het meditterane sfeertje meteen in een andere wereld waant. De lijn is 142 km lang. Om je een ideetje te geven van het hoogteverschil dat de trein overbrugt: de Piz Bernina-gletsjer ligt hoger dan 4 000 meter, bij aankomst in Tirano sta je op 429 m boven de zeespiegel.

Royal Scotsman

Nergens zijn de weiden zo groen, de kastelen zo authentiek en de meren zo indrukwekkend als in Schotland. Langs berglandschappen, mysterieuze lochs en verlaten stranden laveert de Royal Scotsman, een trein die twee tot zeven nachten onderweg is. Reizigers kunnen kiezen tussen vijf trajecten. 

Een exclusief treinritje

De trein is toegankelijk voor maximum 36 passagiers die baden in luxe: de rijtuigen uit de jaren ‘30 zijn afgewerkt met kostbaar hout en geslepen glas. Er zijn luxe slaaprijtuigen, twee restaurantiecompartimenten en een salon-barrijtuig. Je vertrekt en komt aan in Edinburgh en krijgt langs het traject de kans natuurgebieden, tuinen en kastelen te bezoeken.

Rocky Mountaineer

In de Canadese Rocky Mountains ligt Banff National Park, een streek in de ongerepte bergen die erg populair is bij kampeerders en wandelaars. Maar ook een onvergetelijk ritje per trein behoort tot de mogelijkheden. De Rocky Mountaineer geeft je de keuze tussen verschillende trajecten met bestemmingen als Whistler en Banff, twee schilderachtige bergdorpjes. Niet goedkoop, maar niet te missen voer voor natuurliefhebbers.

Durango & Silverton Narrow Gauge Railroad

Een flink stuk naar het zuiden ligt Colorado. Het San Juan National Park is een prachtige brok natuur met rotsen en kloven. In dat decor slingert de Durango & Silverton Narrow Gauge Railroad zich een weg door het westen. Een ouderwetse stoomlocomotief trekt de trein. Vroeger werd de lijn gebruikt door mijnwerkers en cowboys.

Langs de Grand Canyon, maar dan beter

Het kan altijd imposanter: El Chepe is een trein in Mexico die de Sierra Tarahumara doorkruist. Nog nooit van gehoord? Wel, die Sierra Tarahumara mag je gerust de meer spectaculaire versie van de Grand Canyon noemen: vier keer zo groot en veel dieper dan z’n Amerikaanse concurrent. De rit gaat van Chihuahua tot El Fuerte, langs ontelbare uitzichtspunten.

Van Venetië naar Parijs met de Orient Express

Het traject van de Orient Express, tussen Parijs en Istanboel, vormde het decor voor de meest legendarische treinreis ooit. Tegenwoordig is Orient Express de naam van de maatschappij die nostalgische treinritten organiseert op verschillende delen van het oude traject. Een klassieker uit het aanbod is het ritje tussen twee van de mooiste Europese steden, Venetië en Parijs. Wie voor een pakketreis opteert, krijgt voor z’n geld een uitgebreid bezoek aan de twee steden en de magnifieke rit door Italië, langs Zwitserse bergpassen en door Franse velden, van de Venetiaanse canali tot in het hart van de lichtstad. In de trein: glanzend hout, blinkend koper, een exclusief restaurant en een uiterst luxueuze slaapcoupé. Een unieke belevenis!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top