De spectaculairste uitkijkplatforms ter wereld

Nieuws | Je komt ze tegen op bergen, boven watervallen, op de hondervierentwintigste verdieping van een hoog gebouw of boven een fjord: om toeristen te plezieren die graag plaatjes schieten verrijzen overal ter wereld uitkijkplatformen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Je komt ze tegen op bergen, boven watervallen, op de hondervierentwintigste verdieping van een hoog gebouw of boven een fjord: om toeristen te plezieren die graag plaatjes schieten verrijzen overal ter wereld uitkijkplatformen. Door een glazen vloer naar de Grand Canyon kijken, vanaf het hoogste observatiedek ter wereld over de wijde omgeving turen of vanop een uitkijkplatform in de vorm van een verrekijker van een adembenemend panorama over Zuid-Tirol genieten: het kan allemaal. Dit zijn de tien spectaculairste uitkijkplatforms ter wereld.

Stegastein (Noorwegen)

In het midden van een adembenemend landschap van fjorden, bergen en klaterende watervallen ligt Stegastein, een uitkijkplatform in het westen van Noorwegen. Het langwerpige platform van larikshout kijkt uit over de Auerlandfjord. Het gevaarte ligt 640 meter boven de zeespiegel. Op het einde van het platform staat een glazen scherm. Het lijkt een beetje alsof je boven de fjord “zweeft”.

Een glazen kubus

Wie het niet van natuurfenomenen moet hebben doet het dan maar met architectuur: in Chicago staat de 108 verdiepingen hoge Willis Tower (vroeger de Sears Tower). Op de 103de verdieping kunnen panoramaliefhebbers en mensen zonder hoogtevrees terecht in The Ledge, als het ware een vierkante glazen box die uit de wolkenkrabber steekt. Vooraan, opzij en onderaan scheiden enkel glaswanden je van de buitenlucht en het zicht is adembenemend. Diep onder de voeten van de bezoekers ligt de miljoenenstad Chicago.

De hand (Krippenstein, Oostenrijk)

“5 Fingers” is de treffend gekozen naam voor dit uitzichtspunt in de vorm van een hand in Krippenstein, Oostenrijk. In Krippenstein gaan ze er prat op dat dit het meest spectaculaire panoramaplatform van de Alpen is. Ze zouden wel eens gelijk kunnen hebben: als je op zo’n smalle richel staat met onder je voeten een kloof van 400 m diep, maakt dat behoorlijk wat indruk. Elke vinger heeft zijn eigen snufje: in de eerste kunnen toeristen een foto van zichzelf nemen, de tweede heeft een glazen vloer zodat je een prachtige inkijk hebt in de gapende koof onder je, de derde staat heeft een iets andere vorm en staat symbool voor de “vrijheid die de bergen bieden”, bij nummer vier is er een gat in de vloer waardoor je naar beneden kan kijken en in vinger vijf kan je gratis door een telescoop turen. ‘s Nachts is het geheel fabelachtig verlicht.

De verrekijker (Meran, Italië)

Je kan het zo gek niet bedenken of het bestaat: dit is Il Binocolo (de verrekijker) ontworpen door Mattheo Thun.  Hij staat in de tuin van kasteel Trauttmansdorff in het Zuidtiroolse Meran, Italië.

Iguacu-uitkijkplatform (Argentinië)

"Poor Niagara!" Die legendarische woorden werden uitgesproken door Eleanor Roosevelt toen ze Amerikaans presidentsvrouw was. Ze bezocht de Cataratas do Iguaçu, op de grens tussen Argentinië en Brazilië, die inderdaad lichtjes indrukwekkender ogen dan hun Amerikaanse tegenhangers.  Het pronkstuk van dit geheel van meer dan 270 watervallen is de Garganta do Diabo (keel van de duivel), een waterval die haar inhoud zo’n 70 meter naar beneden stort. Boven de watervallen ligt dit spiraalvormig uitkijkplatform.

Infinity Room (Wisconsin, USA)

Het kan altijd spectaculairder: dit architecturaal wonder steekt als een lans uit boven een vallei in het Amerikaanse Wisconsin, en ligt bovenop een rotspiek die Deer Shelter Rock heet. Infinity Room is een onderdeel van het House on the Rocks, een domein met prachtige tuinen en een Japans aandoende inrichting.

Skywalk (Arizona, USA)

De Grand Canyon is een fenomeen dat waarschijnlijk geen introductie meer behoeft. Ravijnen, steile rotswanden, uitzichtspunten en de karakteristieke rode rotsen steken hoog uit boven de Coloradorivier. Hier kan je een wandeling maken naar de Skywalk, een glazen platform van meer dan twintig meter lang dat boven de Grand Canyon hangt. Van daarboven heb je een onvergetelijk zicht op de wijde omgeving.

Burj Kalifa-observatiedek (Dubai)

Met z’n 828 meter is het hoogste gebouw ter wereld houder van heel wat records, zoals het hoogste observatiedek ter wereld dat de toepasselijke naam At the Top heeft gekregen. Het is gesitueerd op de 124ste verdieping en het uitzicht vanop 442 m hoogte natuurlijk wel de moeite.  Je betaalt er wel flink voor: een ticket kost 27 euro. Het is ook nét niet het hoogste uitkijkplatform ter wereld. In januari werd het platform na een technisch probleem met de liften gesloten. Over de oorzaken bleven de bezoekers in het ongewisse.

Top of Tyrol (Neustift im Stubaital, Oostenrijk)

Je staat hier letterlijk op een bergtop: dit platform ligt op 3210 meter hoogte bovenop de Großen Isidor. Je hebt er een fantastische uitkijk over de onderliggende gletsjer, de Dolomieten en de Oostenrijkse Alpen.

Space Deck (Toronto, Canada)

De CN Tower is zo’n beetje het symbool van de Canadese stad Toronto. De voormalige telecommunicatietoren is 553 hoog en doet vandaag vooral dienst als toeristenattractie. 
De toren heeft twee uitzichtplatforms: de Skypod op 346 meter hoogte, waar bezoekers door een doorzichtige vloer recht naar beneden kunnen kijken, en het Space Deck op 447 meter hoogte, waar je af en toe zelfs op vliegtuigen neerkijkt. Niet verwondelijk dus: dit is het hoogste uitkijkplatform dat je maar kan vinden in een gebouw.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top