De mooiste plekken van de UNESCO-werelderfgoedlijst

Nieuws | De mooiste plekken van de UNESCO-werelderfgoedlijst

Door Pickx

Deel dit nieuws

Begin jaren '70 begon UNESCO met de uitbouw van een werelderfgoedlijst: die groepeert meer dan 800 niet te missen steden, plaatsen en natuurfenomenen die we tot wereldergoed mogen rekenen. Wij selecteerden uit die lijst 10 overgetelijke locaties die je één keer in een mensenleven moet gezien hebben!

Granada en het Alahambra

De Spanjaarden zijn terecht fier op Granada. De stad in het zuiden is gebouwd op heuvels en is een gegeerde trekpleister omwille van het meditterane sfeertje dat er heerst en vooral voor de uitstekend bewaard gebleven historische binnenstad met een groot aantal kerken, paleizen en musea. De blikvanger van Granada is echter het Alahambra, een Moors bouwwerk dat bestaat uit een fort, paleizen met kunstschatten en een prachtige tuin.

De Grand Canyon

De Grand Canyon is ongetwijfeld één van de meest beruchte valleien op onze planeet. Dit indrukwekkende natuurfenomeen is het resultaat van erosie van de Coloradorivier, die het merkwaardige landschap in de rotsen heeft uitgesleten. De wanden van de Grand Canyon hebben een rode kleur. Je bezoekt deze legendarische streek het best bij zonsopgang of zonsondergang: dan is het hier op z'n mooist. Vanop de Skywalk, een glazen platform van meer dan twintig meter lang dat boven de kloof hangt, heb je een fenomenaal zicht.

De muur van Hadrianus (Hadrian's Wall)

De muur van Hadrianus werd tussen 117 en 118 gebouwd door de gelijknamige keizer. Het doel: de Romeinse noordgrens bewaken en de inval van stammen uit het noorden voorkomen. De muur liep oorspronkelijk over de gehele breedte van Groot-Brittannië. In de loop der jaren werden echter veel stukken afgebroken om er huizen mee te bouwen. Toch staan grote delen van de muur nog recht. Op 13 maart zetten de Britten hun Hadrian's Wall in de kijker door hem over 117 km te verlichten met toortsen, fakkels en vuurpotten. Er zijn die dag heel wat feesten en evenementen om het gebeuren luister bij te zetten.

Angkor

Voor veel reizigers met bestemming Cambodja zijn de tempels van Angkor een reden op zich om naar het land te trekken. De Cambodjanen zijn maar al te trots op het complex, één van 's werelds best bewaarde schatten. Het hele domein is een architecturaal hoogstandje met meer dan 100 tempels. De bekendste is ongetwijfeld Angkor Wat, met zijn karakteristieke torens, de vijver voor de tempel, uitgehouwen beelden en indrukwekkende wanddecoraties. Het feit dat det tempel midden in de jungle ligt en gedeeltelijk is overwoekerd door bomen, maakt het allemaal nog impressionanter.

Kalksteenrotsen in de Ha Long Baai

Spectaculaire kalkstenen bergen die dreigend oprijzen uit de oceaan: welkom in de Vietnamese Ha Long Baai! In de baai liggen meer dan duizend kalkstenen rotsen waarvan de toppen dicht begroeid zijn. Veel van die kalksteenmonolieten zijn hol of herbergen gigantische grotten. De Houten Stokkengrot is de bekendste, met een groot aantal stalactieten en stalagmieten. Tussen de eilanden bevinden zich enkele drijvende vissersdorpen, waar de lokale bevolking verse vis vangt en verkoopt. De eilanden zijn veelal bedacht met tot de verbeelding sprekende namen als Voi (olifant) en Ga Choi (vechtende haan).

De Chinese Muur

Het grootste bouwwerk ooit door mensen gemaakt? Da's de Chinese Muur. Om deze kolos van zo'n 6200 km lang in volle glorie te bewonderen moet je naar het noorden van China. Onderdanen van de Qin-dynastie begonnen hem in 200 v. Christus te bouwen. De legende wil dat zij het niet onder de markt hadden: elke meter van de muur zou een mensenleven gekost hebben. Ooit werd beweerd dat je de muur zou kunnen zien vanuit de ruimte, maar dat bleek nonsens.

Petra (Jordanië)

De stad Petra (Jordanië) ligt in een kloof en is gedeeltelijk uitgehakt in de rotsen. In lang vervlogen tijden was dit een knooppunt van handelsroutes. Het bekendste gebouw van de stad is El-Khazneh Firaum (De schat van de Farao). Deze graftempel met 42 meter hoge Korinthische zuilen werd gebouwd in 85 en 84 v. Chr.

De Noorse Fjorden

Bergtoppen van 2000 meter hoog, steile rotswanden, watervallen met tot de verbeelding sprekende namen als "De Bruidssluier"  met diep daaronder het blauwe water: dit is zijn de Noorse fjorden, een natuurfenomeen dat jaarlijks massa's bezoekers lokt. In een lijst die National Geographic een tijd geleden uitbracht over de populairste UNESCO werelderfgoedsites voeren de fjorden het lijstje aan. Veel toeristen kiezen voor een wandeling hoog boven het water of een boottochtje door de fjorden. In die omgeving ligt ook Prekestolen (De Preekstoel). Die rots is één van de voornaamste bezienswaardigheden van Noorwegen: hij is 604 meter hoog en heeft een loodrechte wand die vervaarlijk boven de Lysefjord uitsteekt. Het spectaculaire uitzicht maakt de klim van 6 km absoluut de moeite waard.

Sint-Petersburg

Bij een reis naar Rusland doemen voor veel mensen spookbeelden op van appartementsgebouwen als blokkendozen en aartslelijke communistische steden. Dat klopt niet altijd, in Rusland liggen namelijk ook heel wat pareltjes. Eén van die magistrale plaatsen is Sint-Petersburg, volgens fans zelfs één van de mooiste steden ter wereld. Het oude centrum is uitstekend bewaard: je wandelt er langs gebouwen uit de 18de en 19de eeuw, een grachtengordel, parken en paleizen. Een hoop musea ook: het Hermitage is het belangrijkste. Dat gebouw is de voormalige residentie van de Russische Tsaren. Je kan er vooral Westerse kunst bewonderen. Een groot aantal kerken typeert de skyline van de tweede stad van Rusland. De Petrus en Pauluskathedraal op het Hazeneiland en de Izäakkathedraal zijn de bekendste. In Peterhof, iets buiten de stad, is het gelijknamige paleizencomplex gelegen, een impressionant geheel dat de Russen graag vergelijken met Versailles. En eigenlijk overdrijven ze niet eens.

Venetië

Italië is met 44 locaties op de UNESCO-wereldergoedlijst het best vertegenwoordigd. Onder meer Venetië staat met stip genoteerd, en dat mag niemand verwonderen. De stad aan het water moet je eenmaal in je leven gezien hebben. Het San Marcoplein met de gelijknamige basiliek, het Canal Grande, de Rialtobrug, de smalle straatjes en het Dogenpaleis: voer genoeg om grote ogen op te zetten én voor een goedgevulde citytrip.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top