Venetië, stad der geliefden

Nieuws | Over smaak valt niet te twisten, maar als we Venetië één van de mooiste steden ter wereld noemen zullen we er niet ver naast zitten.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Over smaak valt niet te twisten, maar als we Venetië één van de mooiste steden ter wereld noemen zullen we er niet ver naast zitten. Van het wereldberoemde en overbevolkte San Marcoplein langs het Canal Grande en door smalle straatjes: onze tips voor wie naar de stad in het water wil.

Il Piazza San Marco

Het San Marcoplein vormt elke dag de uitvalsbasis voor duizenden toeristen en duiven die er vrolijk rondcirkelen op zoek naar hapklare brokjes die de bezoekers hen toegooien. Op dat plein staat misschien wel de mooiste kerk van Italië: de schitterende San Marcobasiliek met haar wereldberoemde mozaïeken en koepel. Een obligate stop bij een bezoek aan Venetië, al moet je om er binnen te geraken meestal een lange wachtrij trotseren.

Hoog boven de stad

Je hebt natuurlijk een schitterend uitzicht op het plein vanop het dak van de basiliek, maar wie de kerk zelf van boven wil aanschouwen moet de lift nemen naar de top van de Campanile – of klokkentoren. Wie gevoelige oren heeft neemt best oordopjes mee, mochten het tijd zijn voor klokkengelui. Te druk daar? Neem dan Vaporetto-boot 82 naar het eiland San Giorgio Maggiore en beklim de klokkentoren van de San Giorgio Maggiore voor een zo mogelijk nog geweldiger uitzicht over de stad.

Paleizen en musea

Het San Marcoplein staat trouwens vol met schitterende gebouwen:  het Dogenpaleis met de imposante klokkentoren bijvoorbeeld en het Museo Correr met kunst, documenten en kaarten uit het oude en hedendaagse Venetië. Wie niet te diep in z'n buidel wil tasten zoekt voor een drankje best andere oorden op: hier liggen de duurste cafés van de stad. Twaalf euro betalen voor een cappuccino is geen uitzondering. Een aanrader: loop 's nachts eens over het plein, de kans is groot dat er dan niet veel volk is, Venetië is immers geen stad voor nachtraven.

Gondola di Venezia

Het is een klassieker voor wie als koppel naar de stad der geliefden trekt: een gondeltochtje over het Canal Grande, de hoofdwaterweg van Venetië. Van de 177 kanalen die de stad telt is dit verreweg het meest indrukwekkende. Met dank aan de prachtige paleizen en majestueuze gebouwen aan de waterkant natuurlijk, die het decor vormden voor een ontelbaar aantal films.

Met de Vaporetto of motorboot

Veel toeristen doen een gondelvaart af als geldklopperij, en wie kan hen ongelijk geven als je de prijzen ziet. Een goedkoper alternatief: neem de Vaporetto (de "busboot") – dan ben je weliswaar niet met z'n tweetjes maar het is een minstens even onvergetelijke ervaring. Bij "Brussaisboat" kan je een eigen motorbootje huren, met of zonder stuurman.

Lido

Het eilandje Lido is de favoriete badplaats van de Venetianen. Er hangt een exclusieve sfeer en het stadsdeel is elk jaar het decor van het Internationaal Filmfestival. De film "Death in Venice", naar het gelijknamige boek, werd er opgenomen.

Bruggen bij de vleet

Bij een stad in het water horen bruggen: dat zijn er in Venetië ongeveer 400 in alle soorten en maten die de kanaaltjes en kanalen overspannen. De Brug der Zuchten (of Ponte dei Sospiri zoals de Italianen ze noemen) is de verbinding tussen het Dogenpaleis en de oude gevangenissen van de stad. De naam komt van de onfortuinlijke gevangenen die na hun vonnis zuchtend naar hun cel werden gebracht. De Rialtobrug (Ponte di Rialto) is dan weer de bekendste en meest karakteristieke Venetiaanse brug over het Canal Grande: op een mooie zomerdag kan je het aantal fotoflitsen nauwelijks bijhouden.

Doelloos ronddwalen

Je mag dan nog alle bezienswaardigheden gezien hebben, wie niet gewoon heeft rondgedoold in de smalle straatjes, over de bruggetjes en langs kanalen van deze Italiaanse beroemdheid, is er eigenlijk niet geweest. Voor wie maar drie of vier uur heeft om de stad te bezoeken is het misschien wel een grotere aanrader dan in een lange rij staan aan te schuiven bij de musea. Verrassende uitzichten gegarandeerd.

Meer dan zestig kerken

De Basilica di Santa Maria della Salute is een witte kerk met een enorme koepel aan het eind van het Canal Grande. Wie van daar het kanaal volgt komt uit bij de Riva degli Schiavoni, een kade vanwaar je kan genieten van een knap panorama. Aan de oostkant van die kade vinden rustzoekers een bos. Over kerken gesproken: Venetië telt er zo'n 65, en ze worden stuk voor stuk nog elke dag gebruikt. Wie een choruspas koopt kan ze allemaal vrij bezoeken.

Waar glasblazers thuis zijn

Murano is de verzamelnaam voor een verzameling eilandjes die door bruggen met elkaar verbonden zijn. De naam doet bij de meeste mensen wel een belletje rinkelen: het schilderachtige stadje is namelijk het mekka van de glasblazers. Je kan zo'n glasblaasdemonstratie bijwonen en zelf wat Muranoglas mee naar huis nemen: een mooi souvenir, maar wel een dure zaak. Wat verder ligt Burano, dat dan weer bekend staat voor het kant dat je er kan kopen. Er staat een kantmuseum, en de huizen zijn er in allerlei felle kleuren geschilderd. Een mens zou er goed gezind van worden.

Espresso en Cocktails

Venetië is over het algemeen niet goedkoop. Wie toch een echte espresso wil drinken en daar niet te veel voor wil afdokken, kan z'n gading vinden aan de toog van een koffiebar in een zijstraatje. Meestal ben je dan niet meer kwijt dan een paar eurocent. Wie er geen punt van maakt om wat geld neer te tellen kan eens binnenwippen bij Harry's Bar en er een Bellini bestellen, een cocktail die in Venetië uitgevonden werd. Hemingway dronk hem daar ook.

Het hele jaar door carnaval

Het Venetiaans carnaval is legendarisch, en dat merk je zelfs buiten carnavalstijd. Winkeltjes en ateliers waar de beroemde maskers worden gemaakt kan je overal in de stad vinden. In de kronkelende straat Frezzeria is het een absolute aanrader om rond te neuzen in de boetiekjes, antiekhandels en kunstwinkeltjes. Merceri, tussen San Marco en de Rialtobrug, is de grootste winkelstraat van Venetië.

Ga eens naar het theater

Waarom niet een beetje cultuur meepikken? Ga eens naar het Gran Teatro La Fenice, bij San Marco. Het theater werd een tijd geleden getroffen door een grote brand maar daarna met veel tromgeroffel weer geopend met optredens van onder meer Elton John (trouwens ook een notoir Venetië-fan). Je kan er de voorstellingen bekijken in aparte loges tot vijf verdiepingen hoog met muren vol kroonluchters, kandelaars en andere tierlantijntjes. 10 tot 15 euro voor een ticket is bovendien niet te duur. Opgelet, Italianen trekken meestal wel netjes gekleed naar de opera. Niets tegen witte Nikes, rode petten en heupzakjes, maar laat ze toch maar achter in het hotel voor een bezoek aan dit etablissement.

Authentiek Venetië

De drukte beu? Loop naar Cannareggio: rustig, weinig toeristen en een veelvoud aan kleine wijnbars zonder opdringerige obers. Een Italiaanse ijscoupe is er twee keer zo smakelijk en er zijn een aantal restaurants die de beste verse vis serveren. Tussen de Fondamente Gasparo en de Fondamente Nuove ligt één van de twee laatste Venetiaanse bruggetjes zonder leuning. Je kan er echter slechts aan één kant op en af omdat het aan de andere zijde doodloopt op een huis.

Legendarische treinreis naar Parijs

Alsof Venetië alleen nog niet genoeg te bieden heeft, kunnen romantici de Italiaanse stad én Parijs nog eens combineren tot één citytrip. Dat kan wel pas vanaf maart: dan begint de Orient Express namelijk weer over en weer te rijden tussen die twee prachtige steden. Een pakketreis omvat een uitgebreid bezoek aan die twee steden en de magnifieke rit door Italië, langs Zwitserse bergpassen en door Franse velden tot in het hart van de lichtstad. In de trein: glanzend hout, blinkend koper, een exclusief restaurant en een uiterst luxueuze slaapcoupé. Een unieke belevenis!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top