Van de fjorden tot de Noordkaap: Noorwegen van zuid naar noord

Nieuws | Een reis door één van de mooiste landen van Europa, van zuid naar noord.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Een cruise langs spectaculaire fjorden en ruwe rotskusten, wandelen langs meertjes en ravijnen in de bergen, een ritje naar het Noordelijkste punt van Europa of slapen in een ijshotel: weinig landen kunnen met zo'n troeven uitpakken, maar Noorwegen heeft het allemaal. Een reis door één van de mooiste landen van Europa, van zuid naar noord.

Bergen en Fjorden

Bergtoppen van 2000 meter hoog, steile rotswanden, watervallen met namen als de "Zeven Zusters" en "De Bruidssluier" en diep daaronder de Geirangerfjord: hier is het fjordenlandschap op z'n mooist. Je kan hoog boven het water wandelen of alles van beneden bewonderen op een fjordencruise. In deze streek is het 's zomers erg druk: op tijd je hotel reserveren is dus de boodschap. Flydalsjuvet is een uitzichtspunt hoog boven de fjord waar superlatieven tekort schieten om het uitzicht te beschrijven. Veel automobilisten kiezen voor de Adelaarsweg: een route vol haarspeldbochten die van op een bergplateau naar de fjord slingert.

De Preekstoel

De bekendste rots van Noorwegen is zonder twijfel Prekestolen (of in het Nederlands: De Preekstoel). Vanzelfsprekend heet die zo vanwege z'n vorm: hij is 604 meter hoog en heeft een loodrechte wand die vervaarlijk boven de Lysefjord uitsteekt. Het beste zicht heb je van boven, een plaats die je bereikt na een wandeltocht van zo'n 6 km. Wel opletten, er is geen leuning aan de rand: dat zet mensen ertoe aan om op handen en voeten tot aan die rand te kruipen om van het spectaculaire panorama te kunnen genieten.

De hoofdstad

Oslo is een levendige stad vol cultuur, merkwaardige gebouwen en gezellige straten. Het Koninklijk Paleis en het "Akershus", het slot van Haakon V, zijn een bezoek meer dan waard. Een groot aantal musea, voordelige restaurants en gezellige cafés maken de stad tegenwoordig tot een hippe bestemming voor een citytrip.

Per boot langs de Noorse kust

Hurtigruten, het klinkt als de Noorse naam voor zalmsalade, maar het is de gemeenschappelijke naam voor de cruiseboten die de Noorse kust afvaren. Meer dan 2 000 km lang is de tocht die vanuit Bergen door spectaculaire fjorden, langs rotsige kusten en woeste eilanden en voorbij de Noordkaap gaat, tot Kirkenes in het uiterste Noorden. Goedkoop is het niet, maar zoiets doe je vast niet elk jaar. Kirkenes ligt bij de Russische grens en is het eindpunt van de E6, de weg die Noorwegen van zuid naar noord doorloopt.

De stad van Grieg

Bergen is één van de oudste Noorse steden en een populaire toeristische bestemming. De stad ligt midden in het fjordengebied en is op zeven bergen gebouwd. Je kan met een kabeltreintje naar boven om op één van die zeven bergen van het uitzicht op de stad en de nabije eilandjes te genieten. Een heel netwerk aan wandelingen lopen door de omliggende bergen, naaldbossen en bergmeertjes. In de stad zelf moet je absoluut eens door Bryggen wandelen, dat is de oude havenwijk die vol schilderachtige huizen staat. Het fraai gerestaureerde fort Bergenshus Festning mag niet op het programma ontbreken. Kunstenaar Edvard Grieg werd in Bergen geboren: elk jaar worden er kamerconcerten gehouden in het huis waar hij de laatste 22 jaren van z'n leven doorbracht.

Lillehammer, mekka voor wintersportliefhebbers

Wie Lillehammer zegt, zegt skiën. Het is dan ook met voorsprong de bekendste wintersportplaats van Noorwegen, met dank aan de winterspelen. Er liggen ettelijke kilometers aan ski- en langlaufpistes op sneeuwliefhebbers te wachten, en het nabijgelegen Mjosameer heeft een eigen schaatspiste. Vlakbij ligt de Olympische Ijshockeyhal, die in een grot is uitgehakt. De gemeente heeft het grootste openluchtmuseum van Europa op z'n grondgebied: Maihaugen, waar 130 stokoude gebouwen uit het Gudbrandstal staan, en een houten staafkerk. De naam "staafkerk" komt van de palen waarmee het gebouw is opgetrokken. Ze zijn typisch voor Noorwegen.

Trondheim

Trondheim is één van de belangrijkste steden van Noorwegen, in heel Europa bekend als thuisbasis van de voetbalclub Rosenborg. De magnifieke Nidarosdom, de plaatselijke kathedraal, is samen met de Koninklijke Residentie – het grootste houten paleis van het land- de blikvanger van de stad. Trondheim kan je het best bekijken per boot, die je op verschillende plaatsen in het centrum kan nemen. Dineren aan de waterkant is ook een optie, en vanuit het restaurant in de Tyholt tv-toren heb je een prachtig zicht over het kleurrijke stadscentrum. Dicht bij Trondheim ligt het voormalige mijnwerkersstadje Roros, waar een bezienswaardige kerk en honderden houten huisjes staan.

Neem eens een nachttrein (terwijl het niet donker is)

Normaal gezien zou het zonde zijn om een nachttrein te nemen in Noorwegen omdat je dan de indrukwekkende landschappen moet missen, maar wie in de zomer de nachttrein van Trondheim naar Bodo neemt heeft daar geen last van: het blijft dan natuurlijk de hele nacht (quasi) licht omdat de rit grotendeels door een gebied boven de poolcirkel loopt. De Noorse treinen zijn daarenboven erg comfortabel en een voordelig vervoermiddel in een duur land.

De poort naar het Noorden

De Noren noemen Tromso ook wel eens "de poort naar het Noorden". De grootste stad boven de poolcirkel ligt op een eiland en is omgeven door bergen en fjorden. De locals pakken graag uit met de meest noordelijke brouwerij, de meest noordelijke universiteit én de meest noordelijke kathedraal ter wereld. Die enorme Ishavskatedralen (IJszeekathedraal) staat er al sinds 1965 en valt meteen op zijn puntige vorm en de moderne stijl van het gebouw. Wie zich wil verdiepen in het leven van de poolreizigers maakt best eens een ommetje langs het Poolmuseum.

Altijd wat te doen in Tromso

Als je vooral naar Noorwegen komt voor de natuur en de prachtige panorama's, kan je een ritje maken in de kabelbaan Fjellheisen die je in een oogwenk naar een hoogte boven de stad voert vanwaar je de hele omgeving kan overschouwen. Een hapje eten kan ook, want daarboven op 420 m boven de begane grond hebben ze ook een restaurant neergepoot. In het Northern Lights Planetarium kom je alles te weten over het Noorderlicht en de Middernachtzon. Verder zijn er in het centrum heel wat cafeetjes, maar wie nog moet rijden denkt best twee keer na: in Noorwegen mag je al snel een nettomaandloon afdokken als je in benevelde toestand achter het stuur kruipt.

De mooiste eilanden van Noorwegen

Wie vanop het vasteland de overzetboot neemt naar de Lofoten ziet al gauw bergen voor zich opdoemen die recht uit zee lijken op te rijzen: de eilandengroep staat wijd en zijd bekend om z'n absolute rust, de adembenemende natuur en de karakteristieke rekken waarop dikke kabeljauwen te drogen hangen. Het fascinerende landschap en de vissersdorpjes met hun houten huizen trekken al van oudsher schilders en kunstenaars aan. In de periodes midden mei-midden september en midden oktober-midden-januari worden er heuse walvissafari's georganiseerd. De Warme Golfstroom zorgt er het hele jaar voor een draaglijk klimaat.

Aurora Borealis

Sommigen komen er speciaal voor naar Noorwegen, en enkel en alleen voor dat wonderlijke fenomeen: Aurora Borealis of het Noorderlicht. Mensen die het gezien hebben omschrijven het als bewegende bogen, stralenbundels of vlammen. 's Winters vlamt het poollicht en in de zomer schijnt de middernachtzon: zo heeft Noord-Noorwegen het hele jaar wel iets spectaculairs te bieden.

Logeren in een ijshotel

In het Noordelijke Alta kan je 's winters logeren in een echt ijshotel. Een ijsgalerij, een bar en dertig kamers: alles is uitgehakt uit sneeuw en ijs...behalve de badkamers en de toiletten dan, om ongelukken te voorkomen. Slaapzakken houden de gasten warm bij een temperatuur van min vier tot min zeven graden Celsius. Dit merkwaardige hotel opent z'n deuren in januari om weg te smelten in de lente. Wie nog wat avontuurlijker van aard is, kan logeren in een vissershut. Noorwegen is trouwens een echt visparadijs: zalm of "fiskesuppe" smaakt nergens zo heerlijk als in een Noors restaurant.

Ongerepte natuur in Finnmark

Finnmark, in het uiterste noorden van het land, is niet alleen populair vanwege het poolllicht, de middernachtzon en de Noordkaap, maar ook om z'n nationale parken. In het Nationaal Park Stabbursdalen kan je het Noordelijkste naaldbos ter wereld vinden. Wie het woeste bergplateau van Finmarksvidda met zijn wagen doorkruist komt bijna geen levende ziel tegen maar moet wel oppassen voor overstekende rendieren. Zo'n 350 km ten noorden van de poolcirkel liggen de Lyngen Alpen, een onherbergzaam berggebied. In de winter is het gebied populair onder liefhebbers van sleehondentochten. Karasjok is de culturele hoofdstad van de Sami, de inwoners van Lapland.

Noordkaap

Het is dan misschien gewoon een rots die in zee steekt, maar de Noordkaap heeft toch iets mytisch. De wetenschap dat je op het noordelijkste puntje van Europa staat en dat er recht voor je enkel water en ijs ligt, bijvoorbeeld. De rots is te bereiken via een lange weg met tunnel die wel naar het eind van de wereld lijkt te leiden. Behalve foto's nemen en genieten van het weidse uitzicht kan je er ook de Noordkaaphal bezoeken: een gebouw van drie verdiepingen dat in een rots is uitgehouwen met een winkel, een restaurant en een bioscoop. Enig nadeel: de Noordkaap ligt op een eiland en is niet echt het noordelijkste punt. Dat is in feite Kinarodden, dat iets oostelijker gelegen is. Die landtong is enkel te voet bereikbaar na een wandeling van 24 km.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top