Schotland: over lochs, mysteries en natuurpracht

Nieuws | De laatste wildernis van Europa, zo worden sommige delen van Schotland wel eens genoemd. En degenen die dat beweren hebben overschot van gelijk: nergens zijn de weiden zo groen, de kastelen zo authentiek en de meren zo indrukwekkend als in het land van de whisky en kilts.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De laatste wildernis van Europa, zo worden sommige delen van Schotland wel eens genoemd. En degenen die dat beweren hebben overschot van gelijk: nergens zijn de weiden zo groen, de kastelen zo authentiek en de meren zo indrukwekkend als in het land van de whisky en kilts. Maar Schotland is zoveel meer dan Loch Ness en imposante groene bergen! Niet in de laatste plaats een streek die authenticiteit en mysterie uitademt. Als je er naartoe gaat, mag je deze plekken absoluut niet missen...

Het eiland van de mist

...zo noemen ze Skye wel eens: het is een groot deel van het jaar in een dikke nevel gehuld. Het mag dan een uit de kluiten gewassen brok land voor de Schotse Westkust zijn, de diep ingesneden fjorden zorgen ervoor je nergens verder dan 10 km van de zee zit. Hier liggen de Cullins, een indrukwekkende bergketen én een paradijs voor klimfanaten. Skye is via een brug verbonden met het vasteland.

Skara Brae

Orkney is de eilandengroep ten noorden van Schotland met onder andere het eiland Mainland. Hier vindt je Skara Brae, een klein dorp, met stenen meubeltjes inbegrepen, uit het Stenen Tijdperk dat in 1850 tevoorschijn kwam toen een storm een pak duinen weg wegblies. Daarnaast staan er ook eeuwenoude begraafplaatsen, steenkringen en sporen van de Vikings. Skara Brae behoort tot de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Loch Ness

Over naar de bekendste plaats en de beroemdste mythe van Schotland: Loch Ness. Het meer waarin Nessie zich zou schuilhouden is meer dan 30 kilometer lang en op sommige plaatsen meer dan 200 m diep.

Aan de boorden van het meer staat een prachtig kasteel: het kasteel van Urquhart Bay, dat uit de 13de eeuw dateert. Van hieruit zou men verschillende keren het monster van Loch ness hebben zien opduiken... Wil je meer weten over deze legende? Breng dan een bezoekje aan het Loch Ness Centre & Exhibition Experience, een interactieve attractie die de geschiedenis van de regio vertelt vanaf de prehistorie.

Queen's view

Volgens sommigen het mooiste panorama van Schotland: de legende wil dat koningin Victoria van hieruit voor het eerst over de Tummel keek. Het uitzicht is er één om stil van te worden. Als je in de buurt bent, maak dan een ommetje langs Kinoull, waar een toren boven op een impressionante rots staat, en Loch Tummel, een prachtig meer.

Crovie

Crovie is een schilderachtig dorpje aan de Schotse oostkust dat uniek gelegen is: het strekt zich uit op een smalle strook tussen de kliffen en de kust. Het dorp met haventje is niet alleen bijzonder schilderachtig, gemotoriseerd verkeer is er ook al niet. Bewoners en bezoekers laten hun auto's achter op een parking boven de rotsen. Een oase van rust.

Loch Tay

In de Schotse Hooglanden ligt het meer van Loch Tay. In het zuiden van de Loch, vlakbij Kenmore, ligt het Scottish Crannog Centre, een getrouwe reconstructie van een crannog. Het centrum toont hoe bewoners van de streek al voor onze tijdrekening in het water bouwden en hoe ze leefden. Er werden in het meer resten van meer dan twintig crannogs teruggevonden.

Crannogs dienden als woonplaats en toevluchtsoord en waren normaalgesproken gefortificeerde, ommuurde constructies van stenen versterkt met palen die in de bedding van het loch zijn gedreven. Vele werden met het land verbonden door middel van een toegangsweg of brug, die soms voor indringers verborgen was doordat hij net onder het wateroppervlak lag. Sommige crannogs waren groot genoeg om hele gemeenschappen in te vestigen, en waren belangrijke Koninklijke of religieuze centra.
 

Het einde van de wereld

Easter Head is het Noordelijkste punt van het Britse vasteland. Hier lijkt het wel alsof je op het einde van de wereld rondwandelt. Even ten zuiden ligt het dorpje John O' Groats: dit plaatsje is vaak het eindpunt van tochten tussen Land's End (aan de andere kant van het Groot-Brittannië), en het noorden. Je kan er "The last house museum" bezoeken: letterlijk het laatste huis van Groot-Brittannië.

Edinburgh

De hoofdstad van Schotland is Edinburgh. De stad is onder meer bekend om het Edinburgh Festival, een feest voor muziek- en theaterliefhebbers. Je kan er ronddwalen en wegdromen in het oude stadsgedeelte: Old Town. De Royal Mile, de hoofstraat, is omringd door een netwerk van smalle stegen met toeristenwinkeltjes. Verder kan de stad bogen op een grote zoo, een botanische tuin en vooral...Edinburgh Castle!

Het kasteel, de legende!

De blikvanger van Edinburgh is het indrukwekkende kasteel Castle Rock, dat hoog op een heuvel boven de stad uittorent. Hier kan je de Schotse kroonjuwelen bezichtigen én heb je een prachtig uitzicht over de omgeving. Over het kasteel doen nogal wat mytische verhalen de ronde: zo zouden er een doedelzakspeler en een spookhond ronddwalen. Vanaf het kasteel loopt ook de Royal Mile, een netwerk van spookachtige straatjes die eeuwen verlaten en vergeten zijn weggestopt. De mysterieuze Mary King's Close is hiervan wellicht de bekendste.

Glamis Castle

Dit schilderachtige kasteel dat temidden van een prachtig park ligt, staat net buiten Dundee. 's Nachts is het feëriek verlicht. In het kasteel zouden heel wat mensen vermoord én zelfs levend verbrand zijn. De legende wil dat in de klokketoren een "Grijze dame" ronddwaalt.

Lewis

Op het Isle of Lewis kan je uren rondwandelen zonder een levende ziel tegen te komen. Dat neemt niet weg dat het een prachtig eiland is. Een eiland dat zijn eigen Stonehenge heeft:The standing Stones of Calanais. Deze mysterieuze stenen zijn 3000 tot 4000 jaar oud. In het bezoekerscentrum kan je terecht voor een overheerlijke kop thee met worteltaart. Een vuurtoren markeert het meest noordelijke punt van het eiland. Daar wandelen tussen de metershoge kliffen is een belevenis op zich.

The Glasgow Lighthouse

The Glasgow Lighthouse is een vuurtoren, waarin Scotland’s Centre for Architecture, Design and The City gevestigd is. Er zijn verschillende tentoonstellingen. In de museumwinkel Form kunnen designliefhebbers hun hart ophalen. In het Mackintosh Centre kom je meer te weten over het leven en werk van de Glasgowse architect en ontwerper Mackintosh. Bovenin de vuurtoren kun je een kop koffie drinken. De uitzichten over de stad zijn fantastisch.

De granieten stad

Aberdeen, de derde grootste stad van Schotland heeft als bijnaam de 'granieten stad' omdat veel gebouwen zijn opgetrokken uit graniet. Andere bijnamen van de stad zijn the Grey City (grijze stad) and the Silver City with the Golden Sands (zilveren stad met gouden stranden).

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top