De duurste platencontracten ooit

Muziek | De duurste platencontracten ooit

Door Pickx

Deel dit nieuws

Adele is een fenomeen, dat mocht het Sportpaleis onlangs ondervinden. Een geweldige stem, een sympathieke uitstraling, aanstekelijke liedjes en fans uit alle leeftijdscategorieën: haar broodje is gebakken. Ook op financieel vlak, want ze tekende even geleden een platencontract van zo’n 116 miljoen euro bij Sony. Een nieuw record. Maar deze artiesten doen het ook niet slecht!

Robbie Williams

In 2002 tekende Robbie Williams Williams één van de vetste platencontracten in de muziekgeschiedenis: EMI gaf hem een contract  voor een bedrag van 90 miljoen euro. ‘Ik ben rijker dan in mijn wildste dromen’, vertelde hij breed lachend toen het contract werd getekend.

Michael Jackson

Michael Jackson overleed helaas veel te vroeg, maar de man kreeg warempel een flink postuum platencontract. 164 miljoen euro was de deal waard. Hij is nog steeds de best verkopende overleden zanger ter wereld.

Whitney Houston

Whitney Houston was een hitmachine. Het artiestenleven bracht haar veel leed maar legde haar ook geen windeieren. Platenmaatschappij Arista bood haar een contract van 90 miljoen euro, lang goed voor de titel van best betaalde vrouw uit de muziekbusiness, maar nu steekt Adele haar dus vlotjes voorbij.

U2

Bono gaat er prat op dat hij zich inzet voor allerlei goede doelen. Mooi, maar hij kan er dan ook een aardig zakcentje voor opzijzetten. De Ier en zijn muzikale kompanen zijn wellicht zo rijk als de zee diep is. Een lucratief platencontract leverde hen ooit 170 miljoen euro op.

Bruce Springsteen

Je bent The Boss of je bent het niet. ‘Born in the U.S.A.’, ‘Dancing in the Dark’, ‘Human Touch’, ‘Hungry Heart’: de batterij ijzersterke rocknummers van de heer Springsteen oogt indrukwekkend. In 2005 tekende hij bij Columbia een platencontract ter waarde van 84 miljoen euro.

Lil’ Wayne

Lil’ Wayne kende hoogtes en laagtes in z’n leven. Hij zat in de nor, maar mocht ook een Grammy in ontvangst nemen en is een mateloos populaire rapper. Hij  kreeg al op z’n negende een contract aangeboden bij Cash Money Records, als jongste rapper ooit. Ondertussen staat hij aan het hoofd van die platenmaatschappij. Een aantal jaren geleden deden ze hem een niet te weigeren aanbod van 83 miljoen euro waar een deal voor vier platen aan vasthing.
 

Prince

De wereld nam onlangs veel te vroeg afscheid van Prince. Ongetwijfeld een muzikaal genie, waarvan hits als When Doves Cry, Let's Go Crazy en Little Red Corvette in het collectieve muziekgeheugen gegrift staan. Hij tekende een contract voor 57 miljoen euro en daar waren ze bij Warner bijzonder blij mee, ook al had Prince fikse kritiek op platenmaatschappijen: hij verscheen ooit op het podium met het woord ‘slave’ op zijn kaak gekrabbeld.
 

Madonna

Popkoningin Madonna rijft de groene dollarflappen nog steeds vlot binnen. Haar concerttickets zijn haast onmenselijk duur en voor het overige is af en toe op de rode loper verschijnen in een niets aan de verbeelding overlatend pakje haar favoriete bezigheid. In 2007 kreeg ze 56 miljoen euro toegestopt voor drie albums, haar optredens en een licentie op haar naam.

Janet Jackson

In het midden van de jaren ’90 was Janet Jackson hot stuff. Virgin Records maakte haar continu het hof en in 1996 betaalden ze haar 44 miljoen euro.
 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top