De foutste outfits in de muziekwereld

Muziek | Op het podium kan alles!

Door Pickx

Deel dit nieuws

Voor een band komt de muziek uiteraard op de eerste plaats, maar een eigen look hebben is toch ook belangrijk. Soms kan dat echter uit de hand lopen. Neem nu de heren van Devo, een newwave-electroband die het levenslicht zag in de jaren '80. Zij maakten van de veiligheidspakjes die hen beschermen tegen straling hun handelsmerk. Compleet belachelijk volgens sommigen, maar de fans vinden het nog altijd geweldig. Het kan nog erger: wij zochten en vonden enkele andere bands met een op zijn zachtst gezegd bedenkelijke kledingkeuze.

Plastiek

'Do you really want to hurt me', 'Karma Chameleon' en 'Move Away' werden grote hits voor Culture Club, een band die z'n hoogtepunt bereikte in de eighties. Tegenwoordig komt frontman Boy George wel eens op een minder fraaie manier in het nieuws. Naast hun muziek waren ook de outfits van de leadzanger berucht, maar helaas niet altijd even smaakvol.

Subtiel in leer

David Lee Roth van de legendarische band van Halen stond op het toppunt van zijn roem niet te boek als de meest bescheiden jongen. Zijn ego was te groot om het door de deur van de concertzalen naar binnen te krijgen, wat de fans voor lief namen omdat Van Halen nu eenmaal een geniale band was. Maar ook zijn kledingkeuze liet vaak te wensen over. Het dieptepunt was ongetwijfeld deze afzichtelijke broek met uitgesneden achterwerk.

X Japan

Gekke kostuums en dito kapsels doen hier nog altijd de wenkbrauwen fronsen, in Japan kijken ze er niet meer raar van op als muziekgroepen het podium betreden in een outfit die niet zo mainstream is. Hier zie je X Japan, een band die in het land van de rijzende zon werd opgericht in 1982. In den beginne legden ze zich toe op power- en speedmetal maar tegenwoordig ligt de nadruk op ballads.

Elton Duck

Elton John gaat wel eens meer de extravagante toer op, maar als er één pakje is dat we nooit zullen vergeten, is het zijn Donald Duck-kostuum wel. Hij trok het aan toen hij in 1980 op het podium kroop in Central Park, New York, voor het eerste concert dat daar doorging. Naar verluidt werden de pakjes nadien wel vaker gedragen in hippe clubs.

Die Finnen toch!

Naar het Hoge Noorden dan. Het zootje ongeregeld op de foto is de Finse metalband Hevinkelium, van wie een kiekje werd geschoten tijdens hun jaarlijks tuinfeest. Ze zijn wellicht volstrekt ongevaarlijk, maar toch ... zou je je nageslacht naar een concert van dit gezelschap sturen?

Monsterachtig

En we blijven nog even bij de Finnen hangen voor de gekst geklede Eurosong-inzending ooit: Lordi. Of het met de kostuums te maken heeft of enkel met hun zangprestatie weten we niet, maar ze wonnen het Eurosongfestival waaraan ze deelnamen. Hun jongste album heet 'To Beast of not To Beast'.

Het vlees is zwak

Lady Gaga is de koningin van de vreemde gewaden. In 2010 liet ze haar lakeien een hoeveelheid spek, rundsvlees en lamsschenkel kopen bij de lokale supermarkt en droeg een niet nader genoemde mode-ontwerper op om er een jurk van te maken die ze aantrok op de MTV Video Music Awards. Dierenrechtenorganisaties en voedselbanken reageerden vol afschuw, maar dat kon haar weinig deren. Of de 'vleesjurk' achteraf nog een nuttige bestemming kreeg, weten we niet.

Bogart Company

Ook de mannen van Bogart Company - alweer Finnen - trekken graag hippe pakjes aan.

Heavy metal

Manowar is een welbekende heavymetalband. In hun teksten komen de woorden 'blood' en 'steel' veelvuldig voor, en ze houden wel van een beetje leder en kettingen. Meestal kiezen ze er echter voor om niet al te veel kleren aan te trekken, wat ook verkeerd kan uitpakken zoals je hierboven ziet.
 

Garvis

Ook de mannen van Garvis zien er meestal piekfijn uit, denken ze zelf. De formatie werd opgericht in de tijd dat nekmatten nog verplichte kost waren als je het wilde maken in de rock 'n roll. Niet iedereen kent hun muziek, maar deze foto ging de wereld rond.

Onsterfelijk

Immortal ontstond in 1989 als samensmelting van twee metalbands met de welluidende namen Amputation en Old Funeral. Het kernthema in het repertoire van de blackmetalgroep is 'de duisternis'. Naar analogie met de groepsnaam maakten de heren zich ook onsterfelijk door hun kledingkeuze. Zwart, leer, metaal, pinnen, witte make-up, oogschaduw en dan weet je het wel!

Zoek de leider

In elke band is er eentje die absoluut wil opvallen, zo ook bij Goth Cult.

Marilyn Manson

Bij Marilyn Manson schrikken we van niks meer. Ze noemen hem dan ook een shockrocker, en dat uit zich zowel in zijn teksten als in zijn garderobe. Latexpakjes, nepbloed, kepies, netkousen: hij draagt het allemaal. Dit kledingstuk sloeg alles, maar we moeten hem wel nageven dat de haarkleur die hij zich voor de gelegenheid aanmat erbij paste.

Testbeeld

Hier zie je de band Schytts, die in 1962 het levenslicht zag, en eerst Public Killers heette. Hun grootste hit was 'Aj, aj, aj'. Nooit van gehoord? Niet erg. Hun kostuums waren wel de moeite: je zou er spontaan heimwee van krijgen naar de tijd dat men nog testbeelden uitzond.

'Super Freaky' outfit

Rick James ontviel ons helaas in 2004. De man verblijdde de wereld met de hit 'Super Freak', maar een persoonlijke stijladviseur ware ook niet slecht geweest.

Aaah, de eighties!

In de jaren tachtig kon alles. Als je in een rockband zat tenminste. Mannen mochten zelfs hun haar laten groeien en daarna een permanent nemen, of een broek met luipaardmotief combineren met een marcelleke.

Ook toen waren er boysbands

Afsluiten doen we met Gert Jonnys, een Zweedse boysband uit de jaren '70. Een beetje een vreemde naam, maar hoe dan ook: waar ze optraden klonk luid gekrijs en meisjes vielen massaal in zwijm bij het aanschouwen van deze heerschappen.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top