Dit zijn de techtrends voor 2018

Nieuws | Een nieuw jaar? Dat betekent traditiegetrouw dat heel wat gerenommeerde analisten en wetenschappers in hun glazen bol kijken om te voorspellen wat je allemaal kunt verwachten. Het verdict? 2018 ziet er - net als 2017 - veelbelovend uit. We lijsten de belangrijkste technologische trends graag even voor je op.

Door MF

Deel dit nieuws

De techtrends voor 2018

Internet of Things

Er is al jaren veel te doen rond Internet of Things of kortweg IoT. Voor thuisgebruikers ziet het er naar uit dat alledaagse apparaten alsmaar vaker zelfstandig beslissingen zullen kunnen nemen op basis van actuele data. Volgens onderzoeksbureau Gartner zijn er vandaag al meer dan 8,4 miljard slimme toestellen aangesloten op het internet en dat aantal blijft minuut per minuut stijgen. Kortom, ze raken stilaan ingeburgerd: van slimme speaker en intelligente grasmaaierrobot tot smart-tv en intelligente koelkast. Volgens specialisten sluipen de intelligente apparaten vanaf dit jaar ook in grote getalen binnen in het bedrijfsleven. Ze zullen gekoppeld worden aan artificiële intelligentie en robotica. Het zogenoemde Industrial Internet of Things (IIoT) biedt ontzettend veel potentieel.

Robots

Het menselijk brein kan niet op tegen artificiële intelligentie. Dat weten we al jaren. Een logisch gevolg: robots worden steeds vaker ingezet als slimme, getalenteerde wezens. Dit jaar zullen er meer en meer frobots opduiken: dat zijn kunstmatige robotvrienden. Ze entertainen jong en oud in de vorm van een huisdier of virtuele vriend. Experts voorspellen dat deze robots senioren gezelschap zullen houden om de eenzaamheid te drukken.

Alles gecentraliseerd

Onder andere door Internet of Things met zijn honderd-een verschillende apparaten is er ook nood aan digitale centralisatie. Kwestie van géén tientallen apps en tig logins en wachtwoorden te moeten gebruiken. Slimme speakers zoals Amazon Alexa of Apple HomePod nemen die functie over en bieden één centrale hub om al je apparaten op een gebruiksvriendelijke manier te besturen. In 2018 zou die digitale centralisatie echt gemeengoed moeten worden zodat we het technologisch overzicht in huis nog beter kunnen bewaren.

Security

Ook op vlak van security is er dit jaar ontzettend veel te doen. Onder andere door de invoering van de GDPR (General Data Protection Regulation) of de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) die vanaf 25 mei 2018 in werking treedt. Bedrijven zullen véél meer inspanningen moeten leveren om persoonlijke gegevens te beveiligen en te beschermen. Wie dat niet doet, wordt simpelweg beboet. Voor consumenten is dat alleen maar een goede zaak. Slordig omspringen met privégegevens moet vanaf binnenkort echt voltooid verleden tijd zijn.

E-commerce

Op vlak van e-commerce staat vooral duurzaamheid in 2018 centraal. Kwalitatieve webwinkels die hun concurrenten willen overtreffen, gaan niet langer voor goedkoper en sneller. Ze willen wél milieubewust, sociaal verantwoord en financieel haalbaar zijn. Verpakkingen zullen duurzamer worden en nog beter geschikt zijn voor retours. Ook het terugdringen van onnodige kilometers staat bovenaan in het prioriteitenlijstje.

Slimmere chatbots

Automatisatie breekt nog verder door. Zelfs op vlak van customer service. Neem je contact op met één of andere klantendienst? Weet dan dat de kans groot is dat er geen fysieke persoon op je vragen antwoordt. Chatbots worden alsmaar slimmer en begrijpen steeds beter wat je bedoelt. Dankzij een betere integratie van onder andere deep learning begrijpen de virtuele assistenten de vragen die je typt met een veel hogere nauwkeurigheid. De chatgesprekken die ze voeren klinken bovendien ook alsmaar vlotter. De kans is dus erg groot dat je door een chatbot geholpen wordt zonder ook maar iets in de smiezen te hebben.

Digitale detox

Ook opvallend: experts voorspellen dat we dit jaar met zijn allen minder naar onze schermen gaan kijken. Digitaal detoxen is een must want we zijn massaal verslaafd aan onze smartphones en tablets. Ook al beseffen we het (nog) niet. De verwachtingen zijn dus dat we tijdens meetings, op restaurant of gewoon bij vrienden minder snel naar onze telefoons zullen grijpen en meer zullen genieten van het moment zelf. Een tip: ga af en toe eens volledig offline voor enkele uren.

Autonome auto's

Misschien ben je al wel een auto tegengekomen die gedeeltelijk autonoom kan rijden. Maar de kans dat je er dit jaar zal zien, is nog groter. Heel wat autoconstructeurs werken immers aan zelfrijdende wagens. De voordelen zijn legio. Een zelfrijdende wagen is namelijk uitgerust met heel wat sensoren waardoor ie perfect in colonne kan rijden op een korte, maar veilige afstand. Dat betekent dat de files een stuk korter zullen worden zodra er meer zelfrijdende wagens op onze wegen rijden. En daar profiteer je ook van als je zelf geen autonoom voertuig hebt. Een Zweedse autofabrikant claimt zelfs dat je met een autonome wagen geen dodelijke ongevallen meer kunt veroorzaken. En het gaat nog wat verder... Analisten voorspellen namelijk dat ook zelfrijdende prullenbakken en vuilniscontainers stilaan zullen opduiken.

Vereenvoudiging

Ook al lijkt het met al die nieuwe termen en technologieën vaak ingewikkeld om bij te blijven, het ultieme doel van alle technologische trends is en blijft eenvoud. Alles kan beter, sneller, eenvoudiger. Ook al wordt de wereld complexer. Kunstmatige intelligentie, virtuele realiteit, deep learning, big data, machine learning, robotica, ... het draagt uiteindelijk allemaal bij tot een veiligere, makkelijkere en simpelere omgeving. Al zal er ook na 2018 nog heel wat werk aan de winkel zijn.

Digitaal geld

Digitale munten zoals Bitcoin zijn afgelopen jaren ontzettend populair geworden. Toch voorspellen experts dat dit succesverhaal in 2018 niet zal blijven duren. De Bitcoin-bubbel zou op barsten staan! De waarde van de Bitcoin (en andere cryptomunten) is extreem volatiel. Dat betekent dat ie morgen maar 50% meer waard kan zijn. Volgens financiële specialisten is de digitale munt nog altijd te speculatief en onvolwassen. Investeer dus nog niet je volledige spaarboek in digitale munten.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top