Alles wat je altijd al over bitcoin wilde weten

Nieuws | Er wordt sinds maanden vrijwel elke dag wel iets over de bitcoin gezegd. Toch weet de meerderheid niet waarover het precies gaat. Is het een munt? Ja, in zekere zin wel, maar niet eentje die je in portefeuille hebt zitten. Een investering of een veilige toevlucht? Misschien wel, maar reken niet op je bank om te helpen bij het aankopen of investeren in deze cryptomunt. Wat is het dan wel? Misschien even vragen aan de uitvinder? Dat kan niet: het is namelijk niet duidelijk waar de bitcoin vandaan komt. Niet echt transparant allemaal, net zoals de bitcoin zelf dus. Tijd om wat licht in de duisternis te brengen!

Door MF

Deel dit nieuws

Alles wat je altijd al over bitcoin wou weten

Wat is het?

De bitcoin is een cryptovaluta - een gedecentraliseerde digitale munt - en een internatoniale betaalmethode. Dat wil zeggen dat er geen fysieke muntstukken of biljetten bestaan en dat er geen officiële instelling, zoals een nationale bank, achterzit. Bitcoins worden niet centraal uitgegeven maar ontstaan door het creëren van digitale codes.

Een onbekend genie

Hij heet Satoshi Nakamoto. Of eerder, dat is de naam waarmee de uitvinder van de bitcoin wordt aangeduid, want eigenlijk weet niemand wie hij echt is. We weten niet of hij Amerikaans, Japans, Chinees of Europees is. Zijn leeftijd? Volgens sommigen is hij op 5 april 1975 geboren. Maar eigenlijk vraagt men zich zelfs af of het over één persoon gaat, dan wel over een groep mensen. Satoshi Nakamoto (een pseudoniem?) dook tien jaar geleden voor het eerst op bij de publicatie van een document dat de basisprincipes van de bitcoin uitlegde. Dat was in 2008. Sindsdien probeerden internationale media de identiteit van de auteur te achterhalen. Tot nog toe zonder succes. Maar wat maakt het eigenlijk uit? Wat zeker is, is dat hij/zij een indrukwekkende kennis van economie, cryptografie en peer-to-peernetwerken heeft/hebben. Vandaag de dag is de impact van de uitvinding trouwens zo groot dat die de identiteit van de uitvinder(s) overschaduwt. De doelstelling was een munt te ontwikkelen die niet afhankelijk was van het financiële beleid van het ene of het andere land en deze te beschermen tegen nietsontziende bankiers. Hoe? Door via software de terbeschikkingstelling van 21 miljoen bitcoins te controleren. Sinds 3 januari 2009 werden er elke 10 à 15 minuten eenheden verdeeld volgens een proces dat een beetje aan een loterij doet denken: je moet de kracht van je computer gebruiken en hopen dat je 'wint'. Het aantal geïnteresseerden steeg zienderogen en er werden ruilplatformen opgezet. "Heb jij bitcoins? Ruilen voor dollars?" In het begin waren bitcoins maar een paar centiemen waard. Sindsdien zijn ze in waarde verveelvoudigd, wat tot de gekste toestanden en de grootste angsten heeft geleid. Tegelijk heeft het originele opzet van bitcoins, geïnspireerd op principes van vrijgevigheid en idealisme, het moeten afleggen tegen zuiver speculatieve waarde. Een dollar die in 2010 in bitcoins werd geïnvesteerd, is 7 jaar later 10.000 keer meer waard. Tja, een mens zou van minder gaan dromen.

Hoe en waar bitcoins kopen?

Je kan bitcoins kopen op platformen zoals coinbase.com . Je kan ook cryptovaluta minen, dat wil zeggen dat je ze moet verdienen. Hoe? Door de rekenkracht van je computer in te schakelen. Een woordje uitleg. Bitcoins bestaan enkel als digitale code. Als iemand bitcoins verkoopt of aan iemand anders aanbiedt, wordt dat als een informatieblok opgeslagen. Idem voor alle daaropvolgende transacties. Samen vormen deze blokken een blockchain, waarvan het beheer en onderhoud informaticaberekeningen vergen. Gezien er geen centrale beslisser is, nemen de computers van de wereldwijde gebruikers (de 'miners') deze rol over door elk een aantal lijnen code te behandelen. Dit werk wordt dan beloond door fracties cryptovaluta. Daarom komen er bij elke aankoop of verkoop van bitcoins ook kosten kijken.

Kan ik mijn brood verdienen met het minen van bitcoins?

Een pc gebruikt elektriciteit en de kostprijs daarvan stijgt. Ieder moet voor zich evalueren hoeveel extra energie zijn uitrusting nodig heeft. Opgelet: de factuur kan gemakkelijk 100 tot 200 euro per maand duurder worden terwijl de potentiële winst beperkt is. Men citeert vaak het voorbeeld van een Amerikaan die in de lente van 2017 probeerde te minen met een Macbook Pro. Na 33 uur had hij het equivalent van 0,00000001 bitcoin. Een snelle berekening deed hem inzien dat hij na drie jaar onafgebroken werken een bedrag van zo'n 0,02 dollar zou verdiend hebben. Onnodig te zeggen dat hij zijn inspanningen gestaakt heeft. Die zouden bovendien zijn laptop naar de knoppen geholpen hebben. Als je een zeer, zeer goedkope energiebron hebt en wilt investeren, dan behaal je betere resultaten met een ASIC-systeem (Application Specific Integrated Circuits). Ook hier moet ieder voor zich beslissen wat hij eraan wilt uitgeven: het kan duizenden euro's kosten. Niet eenvoudig dus om dat winstgevend te maken! Op het vlak van software, kan je bijvoorbeeld MinerGate (MacOS/Windows) gebruiken.

Moet je bitcoins kopen of verkopen?

Dat is de grote vraag en er is geen helaas geen eenduidig antwoord op. Nog meer dan bij goud of om het even welke andere asset, is de koers van bitcoin zeer volatiel, in de hoogte en in de laagte. Dat staat haaks op investeren volgens het principe van de 'goede huisvader'. Daarom waarschuwen vrijwel alle traditionele financiële instellingen voor bitcoins. Sommigen geven wel toe dat dit te maken heeft met een gebrek aan kennis of uit angst dat de trend van bitcoins en andere cryptovaluta hun eigen markt zal teniet doen. Dat is inderdaad mogelijk. Toch is voorzichtigheid aangewezen. Een paar maanden geleden was in de pers te lezen dat een vader een hypotheek op zijn huis had genomen om bitcoins te kunnen traden. Een beslissing die op zijn minst gezegd riskant is en mogelijk langdurige en dramatische gevolgen voor het gezin inhoudt. Tal van analisten vinden bitcoins een bubbel die elk moment kan barsten. Wanneer je in goud of aandelen investeert, heb je ten minste nog 'iets' in handen. In het geval van cryptovaluta heb je enkel een paar lijnen code, waarvan de waarde door de trend van dat moment wordt bepaald. Als iemand die heel veel bitcoins heeft, plots beslist die vrij te geven, kan dat leiden tot een verwoestend domino-effect. En er zijn nog andere risico's. De bitcoin mag dan wel veilig lijken dankzij de blockchaintechnologie, sommige bemiddelingsplatformen zijn dat een pak minder. In 2014 'verloor' een Japans platform 750.000 bitcoins van zijn klanten. En eind vorig jaar werd er in de Verenigde Staten voor 60 miljoen dollar gehackt. Verder moet je ook weten dat de belastingen meer en meer interesse in cryptovaluta krijgen.

Wat doe je met bitcoins?

Als je de bitcoins niet inruilt voor klinkende munt, kan je ze ook hier en daar gebruiken om consumentengoederen te kopen. In België zijn er bijvoorbeeld de site takeaway.com en de stad Gent waar je in première met je smartphone met bitcoins kan betalen in sommige winkels. Zo kunnen handelaars de kosten van 2 à 3% die ze aan Visa of MasterCard moeten betalen, vermijden. Er zijn nog andere voorbeelden. Mensen die het niet zo nauw nemen met de moraal of de wet gebruiken bijvoorbeeld anonieme bitcoins om er op het DarkNet illegale dingen mee op de kop te tikken. DarkNet is een soort duister internet waar je wapens, drugs en andere illegale dingen kan kopen. Maar wie de illegale weg opgaat, kan op niemand rekenen als de dingen fout lopen.

Zijn bitcoins legaal?

In theorie is alles wat niet verboden, toegelaten. Dus, ja, bitcoins zijn legaal. Maar het hangt ervan af wat je ermee doet: illegale producten of diensten kopen mag niet, onafhankelijk van hoe je ze betaalt. En als je op een dag meerwaarde met cryptovaluta creëert, moet je dat trouwens ook aangeven aan de belastingen.

Er is meer dan enkel bitcoin

Bitcoin is de grootste en belangrijkse cryptovaluta maar er zijn er nog vele andere. Eind 2017 waren er meer dan 1000 cryptovaluta en er verschijnen vrijwel elke dag nieuwe munten. Bitcoin Cash bijvoorbeeld, die door vroegere aanhangers van de bitcoin werd gecreëerd omdat ze het oneens waren met het miningproces. Andere heten Ethereum, Ripple, Litecoin, Cardano, enzovoort. Je kan de koers van de meeste cryptovaluta volgen op Cryptocurrency Market Capitalizations .

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top