Brussel

Vandaag
  • 13°
  • 17%
  • ZW 15km/u
Het weer voor 10 dagen

10 zelfrijdende conceptwagens: een reis naar de toekomst

10 zelfrijdende conceptwagens: een reis naar de toekomst


Tesla en verschillende premium autobouwers zoals Audi, BMW, Mercedes en Volvo zijn met semizelfrijdende rijoplossingen op de proppen gekomen. De volgende stappen worden steeds concreter met min of meer futuristische conceptmodellen.

Mercedes F 015

Mercedes F 015


De Mercedes F015 conceptwagen is een zelfrijdende luxeberline. De passagiers vooraan nemen met hun rug naar de weg plaats, de auto doet de rest. De F 015 is ook uitgerust met laserstralen die markeringen op de weg kunnen aanbrengen, zoals een zebrapad. Met de leds kunnen ook waarschuwingsberichten worden gestuurd naar de andere weggebruikers.


Audi Elaine

Audi Elaine


Audi ontwikkelde met de Elaine een concept voor een zelfrijdende auto van niveau 4. Deze auto kan volledig zelf rijden in aangepaste ruimtes (parkings) en neemt het van de bestuurder over op de snelweg. De Elaine heeft dus niet het ultieme niveau 5, want dan zou de wagen op elk moment zelf kunnen rijden. Dit prototype is dus een tussenstap en in een vrij nabije toekomst, de stap vóór het concept van 100% zonder sturen.


BMW i Vision Dynamics

BMW i Vision Dynamics


De BMW i Vision Dynamics belichaamt een erg realistische visie van een nieuwe generatie van de elektrische berline. De wagen kan opgeladen 600 km afleggen en is ook uitgerust met een zelfrijdende modus. De besturing op automatische piloot is nog beperkt. De bestuurder moet zijn aandacht erbij houden achter het stuur en de wagen kan bijvoorbeeld niet in de stad worden gebruikt. Het is echter de stap vóór de volledige zelfrijdende variant.


Volkswagen Sedric

Volkswagen Sedric


Het Volkswagen Sedric concept heeft al een niveau 5 voor zijn zelfrijdende aspect. Dit betekent dat er zelfs geen stuur of pedalen meer aan te pas komen. De Sedric kan echt volledig alleen rijden. VW wil de wagen al in 2021 op de markt brengen. Maar niet voor het grote publiek: deze auto zou als automatische taxi of zelfrijdend pendelvoertuig kunnen dienstdoen.


Toyota i-Concept

Toyota i-Concept


Niet de motor is het kloppende hart van de Toyota i-Concept, maar Yui. "Yui" is de naam van de computer die werd uitgerust met artificiële intelligentie en die de gewoonten van de bestuurder kan aanleren. Zo zal Yui kunnen anticiperen op de vragen en wensen van de persoon aan het stuur. Yui staat ook paraat om het stuur over te nemen wanneer de bestuurder tekenen van vermoeidheid of verzwakking vertoont, dankzij biometrische sensoren.


Jaguar Future-Type

Jaguar Future-Type


Volgens Jaguar zal dit concept de auto van het jaar 2040 belichamen. De Future-Type is uiteraard zelfrijdend. De wagen is ook aangepast voor gedeeld besturen en onderscheidt zich vooral door zijn connected stuur. Dit instrument met artificiële intelligentie neem je weliswaar met je mee. Je kunt er namelijk de wagen mee oproepen. Maar je kunt er ook een restaurant mee reserveren, tickets mee boeken voor het theater of je boodschappen bestellen.


Smart Vision EQ Fortwo

Smart Vision EQ Fortwo


Smart bedacht dit elektrisch en zelfrijdend stadswagentje voor 2030. De Vision EQ Fortwo kan helemaal alleen rijden. En vooral, hij pikt zijn passagiers zelf op. Deze Fortwo werd ontwikkeld om te functioneren in een systeem van autodelen en reserveer je met je smartphone. Vervolgens begeeft de wagen zich naar de plaats van afspraak en zet hij de passagiers op hun bestemming af, waarbij hij hen uiteraard gedag en tot ziens heeft gezegd.


Chrysler Portal

Chrysler Portal


De Chrysler Portal is een elektrische minibus en werd samen met Wayno ontworpen, de vestiging voor zelfrijdende wagens van Google. Kleine groepen kunnen zich in deze wagen laten rijden in een connected wereld. De Portal kan opgeladen 400 km afleggen. Reden genoeg dus voor een uitstapje waarbij zelfs de bestuurder kan genieten van het landschap, aangezien de auto het stuur overneemt op de hoofdwegen.


Peugeot Instinct

Peugeot Instinct


De concept Peugeot Instinct is verbonden met het internet of things om met zijn omgeving te communiceren. Je dient de wagen wel zelf te besturen, ook al is hij uitgerust met twee zelfrijdende modi. De bestuurder kan worden geruggensteund door de Autonomous Soft modus of kan zich daarentegen met de Autonomous Sharp modus verlaten op de geïnstalleerde informatica.


Renault Symbioz

Renault Symbioz


Deze Renault Symbioz conceptwagen is meer dan een zelfrijdende wagen. Hij vormt ook een uitbreiding van een woonvorm en versmelt met de meubels. In de zelfrijdende modus kunnen de passagiers met de gezichten naar elkaar toe plaatsnemen. Ook thuis, aangezien de Symbioz ontworpen werd om thuis rond te rijden en te fungeren als een mobiele woonruimte.


Dit artikel maakt mij
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Dossiers