Brussel

Vandaag
  • 17°
  • 8%
  • ZW 15km/u
Het weer voor 10 dagen

Hoe leuke filmpjes maken met een drone?

De jonge Britse filmmaker Sebastian Solberg is erg enthousiast over het gebruik van drones in films en geeft dan ook nuttige tips om beginnende drone-piloten op weg te helpen bij het maken van de mooiste luchtopnames. In zijn videoblog behandelt Sebastian zaken als regelgeving, manouvreren en het experimenteren met instellingen. Wij zetten voor jou de 10 interessantste tips op een rij.

Oefening baart kunst

Oefening baart kunst © Jag_cz/Fotolia


Als onervaren drone-piloot kun je maar best eerst flink wat vlieguren maken op een weiland of andere afgelegen plek zonder obstakels. Vlieg pas in de buurt van bebouwing en mensen als je volledige controle hebt over de drone. Dat is pas mogelijk na heel veel oefenen.

Check de regels

Check de regels © Listernet Ltd/Fotolia


Check altijd de plaatselijke regelgeving omtrent UAV's (onbemand luchtvaartuig) voor je met een drone gaat vliegen. In Solbergs woonplaats London is het bijvoorbeeld niet toegestaan om met een drone te vliegen zonder vergunning, maar in Boedapest mag je dan weer probleemloos over overheidsgebouwen vliegen. Zeker omdat de wetgeving i.v.m. het gebruik van drones voortdurend wordt aangepast, moet je ervoor zorgen dat je goed op de hoogte bent van alle geldende regels. Een flinke dosis gezond verstand is eveneens onmisbaar bij het besturen van een drone.

Langzaam manouvreren

Langzaam manouvreren © genlock1/Fotolia


De mooiste drone-opnames maak je wanneer je langzaam vliegt en trage, vloeiende bewegingen maakt. Begin dichtbij het object dat je wil filmen en vlieg vervolgens rustig omhoog om ook de omgeving goed uit te lichten en prachtige panoramabeelden te schieten.

Niet boven mensenmassa's

Niet boven mensenmassa's © magnetplus/Fotolia


Vlieg nooit boven mensenmassa's, het is illegaal en gevaarlijk.

Niet in de buurt van vliegvelden

Niet in de buurt van vliegvelden © Andy Dean/Fotolia


Zorg ervoor dat je naast de maximaal toegestane hoogte op de locatie waar je je drone in de lucht wil laten ook nooit in de buurt van een vliegveld vliegt. Uiteraard wil je niet tegen een vliegtuig crashen.

Maak shots die niet mogelijk zijn met een helikopter

Maak shots die niet mogelijk zijn met een helikopter © Cla78/Fotolia


Je laat de mogelijkheden van een drone pas echt goed zien wanneer je beelden maakt die met een helikopter niet mogelijk zijn. Solberg noemt een voorbeeld waarbij hij in Schotland door het raam van een kasteel vloog. Wees creatief en probeer originele shots te maken.

Experimenteer met de instellingen van je camera

Experimenteer met de instellingen van je camera © Thongsuk/Fotolia


Hoe meer je experimenteert met je camera, hoe meer invloed je kan uitoefenen op het uiteindelijke resultaat. Wees niet bang om je instellingen, zoals bv. het aantal frames per seconde, af en toe te wijzigen om zo andere manieren van filmen te ontdekken.

Plan elk shot voor je gaat filmen

Plan elk shot voor je gaat filmen © ChenPG/Fotolia


De batterij van een drone gaat zo'n 15 tot 20 minuten mee. Ga daarom niet zomaar in het wilde weg vliegen, maar denk eerst na over wat voor shot of opnames je wil maken. Je bespaart daar niet alleen batterijen mee, maar je resultaten worden er waarschijnlijk ook beter van.

Check de weersomstandigheden

Check de weersomstandigheden © Leo Lintang/Fotolia


Het spreekt misschien voor zich, maar check voor de zekerheid toch altijd even de weersomstandigheden voor je gaat vliegen met een drone. Je wil niet voor vervelende verrassingen komen te staan terwijl je drone in de lucht hangt. Een beetje wind kan geen kwaad, maar regen of hevige windstoten zijn niet altijd veilig en beïnvloeden bovendien de kwaliteit van je opnames.

Alles begint met een goed idee

Alles begint met een goed idee


Probeer je te focussen op de shots en het verhaal dat je met je film wil vertellen. Mensen willen zich kunnen verplaatsen in de beelden die je maakt. Als filmmaker probeert Solberg content te creeëren die mensen entertaint, beweegt of inspireert. Drone-technologie kan daartoe bijdragen, maar maakt je niet direct tot een goede filmmaker. Probeer een verhaal in je video te verwerken en laat de beelden voor zichzelf spreken.

Bekijk de video voor Solbergs persoonlijke uitleg (in het Engels).

Dit artikel maakt mij
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Dossiers