Brussel

Vandaag
 • 21° 13°
 • 16%
 • WZW 12km/u
Het weer voor 10 dagen

Kies je teken title

 • ram
 • stier
 • tweelingen
 • kreeft
 • leeuw
 • maagd
 • weegschaal
 • schorpioen
 • boogschutter
 • steenbok
 • waterman
 • vissen

Hoe technologie pretparken vernieuwt

Vroeger had je roetsjbanen, een groot rad en enkele min of meer bewegende decors. Vandaag zijn het de nieuwe technologieën die de toon zetten in de pretparken.

Hoe technologie pretparken vernieuwt

Terwijl het vroeger plaatsen waren waar je kon wegdromen, zijn pretparken nu het ideale kader om te proeven van nieuwe snufjes als 3D of virtual reality.En dan spreken we niet over die virtual reality brillen waarmee je een Youtube filmpje vanop je smartphone kan bekijken. Nee, dit gaat veel verder. Een verbluffende, ongelooflijk professionele cinematografische ervaring aangevuld met een passend decor, dito sfeer en fysieke effecten die versterkend werken. En dat is nog maar het begin.Pretparken die mee op deze trein zijn gesprongen, zitten verwikkeld in een niet aflatende race om de eerste, de grootste en de beste te zijn. Om de ervaring aan te bieden die dé ultieme hype zal worden. Hierbij is alles toegestaan, de verbeelding van sommige ontwerpers kent geen grenzen. Voor de komende jaren tekent er zich een duidelijke tendens af: inspelen op beroemde figuren. De Marvel of DC Comics personages staan hiervoor in poleposition. Je kan je binnenkort verwachten aan virtuele ontmoetingen met Spiderman, Batman, Superman of Iron Man. Zonder hun kwaadaardige tegenhangers te vergeten!

Europa Park - Rust (Duitsland)

Europa Park - Rust (Duitsland)


Europa Park werd meerdere keren verkozen tot "Beste Pretpark ter Wereld" en is na Disneyland Parijs ook het meest geliefde pretpark van Europa. Het ligt op 500 km van Brussel en er valt een hoop te beleven vooral dan in de buitengewone Russische bergen.

Voor de attractie Alpenexpress Coastiality krijg je een virtual reality bril op je neus die je meeneemt naar een futuristische 3D-wereld waarbij je ook verrast wordt door fysieke effecten als het suizen van de wind bij de afdalingen, de centrifugale kracht, bochten en omwentelingen... Het avontuur begint in een ondergrondse mijn en eindigt op de rug van een vliegende draak. Een ongelooflijke ervaring... met een prijskaartje.

Voor deze activiteit betaal je een supplement van 2€ per persoon bovenop de toegangsprijs die loopt van € 40,5/dag (voor kinderen van 4 tot 11 jaar of personen ouder dan 60 jaar) tot € 47 (voor 12 tot 59-jarigen). Beperkingen: • Minimum grootte: 100cm • Minimum leeftijd: 6 jaar • niet aangepast aan mindervalide personen.


Thorpe Park - Londen (Groot-Brittannië)

Thorpe Park - Londen (Groot-Brittannië)

Derren Brown's Ghost Train: Rise of the Demon wordt voorgesteld als "een schrikwekkende reis doorheen de donkerste dieptes van het onbekende". Pure marketing zou je denken, maar toch, toen deze attractie net geopend was, gaven mensen de angst die ze gevoeld hadden tijdens deze ervaring een score van 8/10. En nog was het niet genoeg! De organisatoren hebben hun ontwerp ondertussen herzien om een score te bereiken die eerder aansluit bij... 11/10. Vandaag verkondigen ze met trots dat hun Ghost Train de meest angstaanjagende virtual ride van de wereld, of – nog beter - van het universum is.

De beginsetting is een Amerikaanse wagon van eind de 19e eeuw. Een hologram verschijnt en er weerklinkt een stem: "U gaat een unieke ervaring beleven. Als het u op een bepaald moment allemaal te veel wordt, kunt u slechts één ding doen: uw ogen sluiten." Daarna volgen de aanwijzingen elkaar snel op: de deelnemers moeten plaatsnemen in een wagon van de spooktrein en een HTC Vive bril opzetten. Je voelt je onmiddellijk geïsoleerd in een wereld waar virtual reality animaties gemixt worden met echte effecten. Wanneer een acteur je been vastgrijpt bijvoorbeeld. Maar het ergste moet nog komen.

In het tweede deel kom je terecht in een verlaten stad. Alle scènes (waarin acteurs verscheurd worden door monsters) werden opgenomen met 360° Nokia camera's. Het heeft geen zin om links of rechts dekking te zoeken: het gevaar is overal. In Thorpe Park is het de fusie tussen het virtuele en het reële die voor het effect zorgt. En het is niet te onderschatten!

Deze attractie is zeker niet voor watjes. De prijs? Vanaf € 52 per persoon. Beperkingen: • Vanaf 13 jaar • minimum grootte: 1,40 m

Walt Disney World - Orlando (Florida, USA)

Walt Disney World - Orlando (Florida, USA)


Het grootste succes uit de hele filmgeschiedenis? Dat is Avatar. De film van James Cameron die in 2009 uitkwam, bracht meer dan 2,7 miljard dollar op over de hele wereld. De film staat gekend om zijn 3D-effecten en kreeg in Zuid-Korea zelfs een 4D-versie: naast een bril die zorgde voor het driedimensionale effect mochten de toeschouwers plaatsnemen in mobiele stoelen waarin ze tijdens de voorstelling explosieve geuren, waterdruppels, lasereffecten en windvlagen konden ervaren.

Hoewel Avatar nooit het iconische succes van Star Wars evenaarde, sprak de film toch erg tot de verbeelding van het publiek en werden er verschillende afgeleide producten ontwikkeld en, sinds dit jaar, ook een spectaculaire animatie in Disney World. Pandora: The World of Avatar bootst niet enkel het decor van de film na. De bezoekers kunnen er virtueel "vliegen" op de rug van een mountain banshee tijdens een indrukwekkende 3D-ride. En dat is niet de enige attractie in Florida die met Avatar gelinkt is.

Alles om de hype levend te houden tot de release van de volgende films in de Avatar saga tegen eind 2018, in 2020, 2022 en 2023. De prijs? Vanaf 99 dollar (± € 90) per persoon.


Futuroscope - Poitiers (Frankrijk)

Futuroscope - Poitiers (Frankrijk)


Sinds zijn opening precies dertig jaar geleden werpt het Franse pretpark een ludieke blik op de toekomst doorheen een technologisch en wetenschappelijk universum. Uniek in de wereld. Een van de vele attracties is de IMAX-laser, een buitengewone cinematografische ervaring dankzij een scherm van 600m2, zo hoog als een gebouw van zeven verdiepingen, een 12.1 klank (met een gecumuleerde kracht van 32000 Watt, het equivalent van 672 huiskamerboxen), een dubbel 4K projectiesysteem enz.

En dan heb je nog de Tijdreismachine - onlangs verkozen tot "Beste Attractie ter Wereld" - die ons meezuigt in een tijd- en ruimtevortex aan boord van een trein waar we gewapend met een 3D-bril de grote momenten uit de geschiedenis aan ons zien voorbijgaan... en dat in het gezelschap van de Raving Rabbids die – hoe kan het ook anders - voor de vrolijke noot zorgen.

Dan heb je nog Arthur, het 4D-avontuur, gebaseerd op de filmtrilogie van Luc Besson over de Minimoys. De deelnemers worden geminiaturiseerd (gelukkig enkel virtueel, je mag gerust zijn) en worden geconfronteerd met... een verrassing (verklappen we echt niet)! Dit straf staaltje technologie combineert een IMAX-projectie met reliëf (3D-bril), een hemisferisch scherm van 900 m2 en een bewegingssimulator. Goed voor een verbluffend effect!

Dit jaar stelt Futuroscope dankzij de Belgische architect Vincent Callebaut ook "Villes 2050" (Steden in 2050) voor. Een tentoonstelling over urbanisatieprojecten die op een ingenieuze manier de natuur met de stad van morgen willen verzoenen. De 19 visionaire architecturale projecten proberen een antwoord te bieden op prangend actuele vragen: hoe kunnen we minder CO2 uitstoten en vechten tegen de opwarming van het klimaat? Hoe kunnen we de toekomstige bevolking van een planeet met slinkende grondstoffen blijven voeden? Hoe kunnen we de 9 miljard mensen die de planeet in 2050 zullen bevolken huisvesten? De prijs? Vanaf € 36 per persoon.


Battle Kart - Dottenijs

Battle Kart - Dottenijs


Iedereen kent kartraces en iedereen (of toch bijna iedereen) kent het videospel "Super Mario Kart" van Nintendo. Niet ver van Doornik, in Dottenijs, komen deze twee werelden samen. BattleKart is een race met elektrische karts op een indoor circuit dat uniek is in de wereld. Een loods van meer dan 5000 m2 overdekt dit bijzondere circuit waarbij je van race kan wisselen met een eenvoudige druk op de knop. De vloer zal nu eens bedekt lijken met asfalt, dan weer met zand of met gras. De piloten worden geconfronteerd met situaties die doen denken aan het beroemde videospel: op de weg voor hen verschijnen objecten. Sommige zijn obstakels die vermeden moeten worden, andere zijn dan weer bonussen (raket, turbo...): wanneer je erover rijdt kan je ze binnenhalen.

De gelijkenis met Super Mario en consoorten wordt ver doorgedreven: hoewel de grond in realiteit vlak is kan de piloot toch afgeremd worden door de virtuele textuur van de weg die gegenereerd wordt door het systeem. Als je vrij goed bent in een klassieke kart is dat geen garantie dat je ook hier met de overwinning zal gaan lopen. Om het nog wat spannender te maken kan een tegenstander schieten (virtueel natuurlijk) op de piloot om hem even af te remmen. Een unieke ervaring die ook veel buitenlandse liefhebbers aantrekt (naar verluidt zijn er zelfs al mensen van Tokyo afgereisd). De prijs? Vanaf € 6 per persoon. Beperkingen: • Vanaf 14 jaar • Minimum grootte: 1,45m • Maximum gewicht: 120 kg


The Void - Lindon (Utah, USA).

The Void - Lindon (Utah, USA).


"If there's something strange in your neighborhood, who you gonna call?". Iedereen kent deze zin uit het liedje van Ray Parker Junior. Het was de soundtrack van de cultfilm Ghostbusters uit de jaren '80. Vandaag kunnen wij zelf spokenjagers worden in dit pretpark dat volledig toegespitst is op virtual reality. Uitgerust met een jas, een rugzak met een minicomputer, een bril en een vreemd soort vuurwapen trek je op avontuur gedurende 10 minuten. De saaie loods ruimt plaats voor een veel interessantere omgeving: het New Yorkse decor van de film van Ivan Reitman. En je doet er verrassende ontdekkingen: huppelende geesten, afschuwelijke spinnen en drones verschijnen plots en komen op je af in een windvlaag die versterkt wordt door de trillingen van de jas. Je hebt slechts één missie: schieten. En snel. En liefst ook raak. Aan het einde van het parcours, wanneer je je uitrusting aflegt, vraag je je toch echt af waar de virtuele wereld eindigt en de realiteit begint. Wanneer je in New York bent, kan je dezelfde attractie vinden in het Madame Tussaud museum. De makers van The Void willen in de toekomst nog andere ervaringen aanbieden: een jungle doorkruisen die bewoond wordt door dinosaurussen, een schattenjacht in een Egyptische piramide... De prijs? 25 dollar (± € 23) per persoon. Beperkingen: • Minimum grootte: 1,22 m • Minimum leeftijd: 10 jaar


KOEZIO - Brussel

KOEZIO - Brussel

Traditioneel pretpark meets video games. Koezio dompelt teams van 2 tot 5 spelers onder in het halfduister van een overdekt parcours dat zich uitstrekt over 6000 m2. Uitgerust met een pak en een elektronische armband (waarvan elke "biep" punten opbrengt voor het team) voeren deze "special agents" fysieke en intellectuele proeven uit die hun snelheid en hun capaciteit om geheime codes en raadsels te ontcijferen testen in gigantische spelmodules. Hoewel er ook gebruik gemaakt wordt van laserstralen is dit spel toch duidelijk van een andere categorie dan de klassieke "laser games". In de regio rond Parijs wordt deze activiteit al enkele jaren aangeboden op verschillende locaties, maar sinds eind 2016 vond Koezio ook de weg naar Brussel. De prijzen variëren naargelang de leeftijd en het aantal spelers en eventuele extra's (drank, maaltijden...), of de gelegenheid (verjaardag, vrijgezellenfeest...). Vanaf € 20/speler. Beperkingen: • minimum grootte: 140 cm • reservatie is verplicht

Terragame Center - Namen

Terragame Center - Namen

Dit is het eerste park in België dat zich volledig toelegt op virtual reality. Elke deelnemer mag een sensorisch pak (uitgerust met schok- en bewegingssensoren) aantrekken, een krachtige draagbare computer op de rug nemen, een virtual reality bril opzetten met een gezichtsveld van 115° en een mitrailleur met terugslag meenemen. Het spel is ontworpen voor 4 tot 6 spelers en de eerste activiteit is Het Huis der Verdoemden, dat zich afspeelt in een oud verlaten gebouw waar enkel een slechte geest leeft die zich voedt met de ziel van zijn slachtoffers. De duur van het spel is ongeveer 45 minuten. Er werd ook al aangekondigd dat er binnenkort nog drie nieuwe avonturen volgen: De Heksenschool, Alien Attack en De Laatste Overlevende. De slogan luidt als volgt "Waarom doen alsof als je het ook echt kan beleven...". Het eerste Terragame Center van ons land opent haar deuren eind juni. De prijs is nog niet gekend. Beperkingen: • Vanaf 12 jaar.

Dit artikel maakt mij
 • 0
 • 0
 • 0
 • 0
 • 0

Dossiers

Brussel

wijzigen

 • Brussel - Betrokken
 • 21 °
  13 °
 • 16%
 • WZW
  12 km/u