Wat je moet weten over LiFi of datacommunicatie via LED-lampen

Nieuws | LiFi of Li-Fi is een technologie waarbij LED lampen worden gebruikt voor het verzenden van data via licht. De naam LiFi is een afkorting voor “Light Fidelity”. De term is bedacht door de Duitse natuurkundige Harald Haas en werd publiekelijk geïntroduceerd tijdens de TED Global talk in juli 2011. LiFi is net als WiFi in staat om data bilateraal (in twee richtingen) en met hoge snelheid te versturen en kan elektronische apparaten zoals computers, tablets en smartphones draadloos met het internet verbinden. Maar wat zijn nu precies de voordelen? Zijn er ook nadelen ? en Wat met de toepassingen ? Dit moet je weten over LiFi of datacommunicatie via LED-lampen...

Door Pickx

Deel dit nieuws

LiFi of Li-Fi is een technologie waarbij LED lampen worden gebruikt voor het verzenden van data via licht. De naam LiFi is een afkorting voor “Light Fidelity”. De term is bedacht door de Duitse natuurkundige Harald Haas en werd publiekelijk geïntroduceerd tijdens de TED Global talk in juli 2011. LiFi is net als WiFi in staat om data bilateraal (in twee richtingen) en met hoge snelheid te versturen en kan elektronische apparaten zoals computers, tablets en smartphones draadloos met het internet verbinden. Maar wat zijn nu precies de voordelen? Zijn er ook nadelen? En wat met de toepassingen ? Dit moet je weten over LiFi of datacommunicatie via LED-lampen...



Bron : www.zdnet.be en www.lifi.nl

Surfen op het licht

De LiFi-technologie maakt gebruik van zichtbaar ledlicht om data te versturen aan snelheden die veel hoger liggen dan wat vandaag mogelijk is via je wifi-netwerk. Het Estse bedrijf Velmenni wist in zijn piloottests al snelheden tot 1 Gbps te behalen, zo’n 100 keer sneller dan wifi, maar het potentieel van Li-Fi ligt nog veel hoger. Onderzoekers konden in labotests reeds snelheden tot 224 gigabits per seconde realiseren.

Niet waarneembare lichtsignalen

De technologie werd in 2011 ontwikkeld door professor Harald Haas van de universiteit van Edinburgh, en maakt gebruik van leds die zich een duizendtal keer per seconde in- en uitschakelen. Voor het menselijk oog zijn die flikkeringen niet waarneembaar, maar door de lengte van de lichtimpulsen aan te passen, kunnen boodschappen worden verstuurd.

Grootste nadeel

Om een LiFi-verbinding in stand te houden, moeten zender en ontvanger ten alle tijde elkaars lichtpulsen rechtstreeks kunnen waarnemen. Dat maakt de technologie op zich veiliger dan WiFi, maar toont meteen ook het grootste nadeel aan. Li-Fi kan niet door muren heen en zal dus WiFi of 4G nooit helemaal kunnen vervangen.

Geen vervanger

De technologieën kunnen wel een goede aanvulling vormen op elkaar. LiFi haalt de druk af van het nu al overladen radiospectrum en kan zijn nut bewijzen als snelle en energie-efficiënte oplossing voor het Internet of Things (uitwisseling van gegevens tussen machines, applicaties en objecten).

Een veelheid aan toepassingen

De spectaculaire groei in het gebruik van LED’s voor verlichting biedt de mogelijkheid om LiFi technologie zowat overal te integreren. LiFi is bijzonder geschikt voor populaire internettoepassingen die veel bandbreedte vereisen zoals het downloaden van video en audio en live streaming. Enkele mogelijke toepassingen :

Publieke verlichting: elke particuliere of openbare verlichting inclusief straatlantaarns kunnen worden gebruikt als LiFi-hotspots.

Mobiele connectiviteit: laptops, smartphones, tablets en andere mobiele apparaten kunnen met behulp van LiFi direct met elkaar verbinden maken. Korte bereikkoppelingen geven zeer hoge datasnelheden en zijn veilig in gebruik.

Gevaarlijke omgevingen: LiFi biedt een veilig alternatief voor elektromagnetische verstoringen door radiogolven.

Ziekenhuizen & gezondheidszorg: LiFi verstoort geen elektromagnetische signalen van medische instrumenten, ook niet bij MRI-scanners.

Luchtvaart: LiFi kan worden gebruikt om het gewicht en de bekabeling in passagiersvliegtuigen te verminderen waar LED-verlichting wordt gebruikt. Entertainment systemen kunnen ook worden ondersteund, passagiers kunnen zo mobiele apparaten koppelen.

Onderwatercommunicatie: water absorbeert signalen sterk, radiogolven zijn dus onpraktisch. LiFi biedt een oplossing voor onderwatercommunicatie op korte afstand.

Voertuigen & vervoer: nieuwe auto’s worden met LED-koplampen en -achterlichten uitgerust en steeds meer verkeerslichten gebruiken LED's. Li-Fi kan gebruikt worden voor communicatie tussen voertuigen onderling en tussen verkeerslichten.

Radiogolven vermijden: sommige mensen beweren dat ze overgevoelig zijn voor radiogolven en zijn op zoek naar een alternatief. LiFi is een goede oplossing voor dat probleem.

Toekomst

Wanneer LiFi beschikbaar is voor de consument,  is nog niet bekend. Het bedrijf Velmenni hoopt rond 2018/2019 het systeem op de particuliere markt te kunnen brengen. De grootste uitdaging daarbij is om de bestaande infrastructuur aan te passen aan de technologie. “Het is ontzettend moeilijk om een volledig nieuwe infrastructuur te creëren voor LiFi”, aldus CEO Deepak Solanki. “We moeten de technologie op één of andere manier integreren in het bestaande systeem.”

Volgens professor Harald Haas zou in de toekomst elke ledlamp kunnen worden gebruikt als supersnel alternatief voor wifi. “In de toekomst zullen we niet alleen 14 miljard lampen hebben, we zullen wereldwijd misschien ook 14 miljard LiFi’s uitgerold hebben voor een schonere, groenere en nog helderdere toekomst.”

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top