Brussel

Vandaag
 • 24° 12°
 • 100%
 • N 6km/u
Het weer voor 10 dagen

Hoe poen scheppen met YouTube?

Geen zin om elke dag de files te trotseren om te gaan werken voor de kost? Start dan je eigen YouTube-kanaal. Met 50.000 abonnees kan je al er al heel goed van leven.

Hoe poen scheppen met YouTube? © beeboys / Fotolia

In Nederland is het al de normaalste zaak van de wereld: heel wat gewone Nederlanders verdienen goed hun boterham met YouTube-filmpjes te maken over auto’s, games of hun dagelijkse leven. De Belgen hinken nog wat achterop, een gat in de markt dus in ons land...Bron : Jobat.be

Hoe kan je geld verdienen met YouTube?

Hoe kan je geld verdienen met YouTube? © gustavofrazao / Fotolia

YouTube ontvangt elke dag biljoenen kijkers van overal ter wereld. Deze enorme verkeersstroom wekt uiteraard de interesse van tal van adverteerders. De inkomsten uit deze advertenties deelt YouTube met zijn gebruikers binnen het zogenaamde Partnership Program. Om zelf een YouTube partner te worden, moet je dan adverteerders toestaan om ook via jouw uploads te adverteren. Dit is simpel genoeg via de daartoe voorziene video-instelling ('advertenties toestaan').

1 euro per 1.000 views

1 euro per 1.000 views © gustavofrazao / Fotolia

Een YouTuber verdient ongeveer 1 euro per 1.000 views. Het basissalaris voor de filmmakers is het bedrag dat YouTube maandelijks betaalt voor de reclamefilms en banners die ze rondom de vlogs plaatsen. Daarnaast sluiten de makers, via de grote mediabureaus, deals met merken voor het gebruik van producten in de YouTube-filmpjes.

Veel fans

Veel fans © Stockninja / Fotolia

YouTubers zijn interessant voor commerciële deals omdat ze veel fans hebben. Populaire vloggers liggen zeer goed in de markt voor deze vorm van branded content, omdat adverteerders jongeren van 13 tot 19 jaar amper kunnen bereiken. Tv-kijken doen ze nauwelijks nog en de YouTubers zijn hun grote helden.

Chips en games

Chips en games © Stockninja / Fotolia

Om een voorbeeld te geven : het chipsmerk Doritos introduceerde een nieuwe, pikante variant via YouTube-helden over de hele wereld die in hun vlogs met zo’n zak zwaaiden. Jongeren doen dat allemaal na. Zo’n deal kan, afhankelijk van het aantal views, maar liefst tienduizenden euro’s per filmpje opleveren. Adverteerders betalen ongeveer 5 eurocent per view voor product placement. Nog een voorbeeld: Minecraft was in het begin een kleine game zonder grote budgetten, maar het succes is volledig te danken aan YouTubers.

Belgische grootverdieners

Belgische grootverdieners © Raphael Cardinael/Photo News

Ook in België zijn er enkele grootverdieners. Tomorrowland heeft met 614.785.296 views 614.785 euro aan geschatte inkomsten. Bij Dimitri Vegas & Like Mike en Dapastudio van Stromae (foto)  zijn dat respectievelijk 267.803 en 211.178 euro.

Wachten op succesvolle Belgen

Wachten op succesvolle Belgen © Bildgigant / Fotolia

Wat wel opvalt, is het verschil met Nederland. De Vlaamse YouTube-toppers zijn bijna allemaal professionele organisaties, vooral actief in de muzieksector. In Nederland slagen enkele gewone gasten erin goed geld te verdienen aan zelfgemaakte YouTube-filmpjes over hun dagelijks leven en games. Een van de bekendste Nederlandse YouTubers, Enzo Knol, heeft gemiddeld zo’n 30 miljoen views per maand, en verdient maandelijks dus maar liefst zo’n 30.000 euro. Tel daarbij de inkomsten op uit merchandising en advertentiedeals en je komt op ongeveer een half miljoen euro per jaar.

Leven van YouTube

Leven van YouTube © gustavofrazao / Fotolia

YouTube-expert Geoffrey Reemer schat dat je vanaf 50.000 abonnees kan leven van YouTube. Dat geldt voor ongeveer 380 kanalen in Nederland en België. In de praktijk zijn er echter maar enkele tientallen YouTubers die fulltime bezig zijn met filmpjes maken. Zijn raad voor de startende tiener die graag miljonair wil worden? "Je moet vooral de basisprincipes van marketing goed volgen: ken je doelgroep perfect en zorg dat je contact hebt met de mensen die fan zijn."

Deze Vlaamse Youtubers zijn hot! Ken jij ze al?

Dit artikel maakt mij
 • 0
 • 0
 • 0
 • 0
 • 0

Dossiers

Brussel

wijzigen

 • Brussel - Buien met onweer
 • 24 °
  12 °
 • 100%
 • N
  6 km/u