Politie vat misdadigers dankzij sociale media

Nieuws | Zowat 60 procent van de Vlaamse politiezones gebruikt Facebook als informatiekanaal. Sommige korpsen zetten zelfs een team van agenten in die tijdens, maar ook ná de shift of in het weekend de sociale media opvolgen. En dat loont. Zo kon de politie in Leuven er vorig jaar zelfs een moordzaak mee oplossen. En dat is zeker niet de enige keer dat de politie een misdadiger kon klissen dankzij sociale media. En meestal is het nog hun eigen domme schuld ook. Opletten dus met wat je online gooit, want de politie kijkt mee !

Door Pickx

Deel dit nieuws

Zowat 60 procent van de Vlaamse politiezones gebruikt Facebook als informatiekanaal. Sommige korpsen zetten zelfs een team van agenten in die tijdens, maar ook ná de shift of in het weekend de sociale media opvolgen. En dat loont. Zo kon de politie in Leuven er vorig jaar zelfs een moordzaak mee oplossen. En dat is zeker niet de enige keer dat de politie een misdadiger kon klissen dankzij sociale media. En meestal is het nog hun eigen domme schuld ook. Opletten dus met wat je online gooit, want de politie kijkt mee !

Ongelukkige juwelendieven

Een ongelukkig duo uit Florida leerde door ondervinding dat het niet zo slim is om op sociale media op te scheppen over je misdaden. De 18-jarige Raderius Glenn Collins plaatste na een overval op een juwelier een video en foto's van zijn nieuw verworven rijkdom op Facebook. De video werd door de politie gebruikt om Collins en mededader Marcus Terrel op te pakken. De twee hadden, samen met een derde verdachte, een kluis met meer dan 500.000 dollar aan juwelen gestolen, plus nog eens 10.000 aan juwelen uit een andere woning.

Verkrachter gooit foto's online

De 20-jarige Brock Turner werd begin juni 2016 veroordeeld voor de verkrachting van een medestudente op een campus van de universiteit in januari 2015. Het slachtoffer was buiten bewustzijn en geïntoxiceerd op het moment van de feiten. Twee medestudenten betrapten Turner op heterdaad, maar dat belette hem niet om ook nog foto's van de naakte vrouw te posten op sociale media. Niet lang daarna verwijderde hij die weer, maar toen was het kwaad al geschied. De politie vond dan ook een resem aan verontwaardigde reacties op Turners telefoon.

Turner werd uiteindelijk veroordeeld voor drie feiten: de aanranding met het doel tot verkrachting van een onbewust persoon, de seksuele penetratie van een onbewust persoon en de seksuele penetratie van een geïntoxiceerd persoon. Hoewel de jongeman een celstraf van veertien jaar riskeerde, kreeg hij amper zes maanden. Waarvan hij er uiteindelijk maar drie heeft moeten uitzitten.

Verslaafd aan 'likes'

Een 19-jarig meisje werd vorig jaar vervolgd voor het livestreamen van de verkrachting van een minderjarige schoolvriendin. De gruwelijke feiten vonden plaats in februari 2016 in de stad Columbus in de Amerikaanse staat Ohio. Beide meisjes bevonden zich op 27 februari in het huis van Raymond Gates (29) toen hij de 17-jarige tiener aanrandde. Marina Lonina filmde de verkrachting en zond ze live uit via de app Periscope. De aanranding kwam aan het licht nadat een kennis de beelden had gezien en de politie waarschuwde. Het Amerikaanse gerecht vervolgde Lonina en Gates voor ontvoering en verkrachting. Het duo riskeerde een gevangenisstraf tot veertig jaar.

Begin dit jaar viel het verdict. Raymond Gates kreeg uiteindelijk 9 jaar, Marina Lonina kwam er met 9 maanden vanaf. Volgens haar advocaat had Lonina de verkrachting gefilmd omdat ze het slachtoffer wilde beschermen. "Ze dacht dat de dader zou stoppen als hij zag dat er gefilmd werd. Maar daarna was ze zo overdonderd door de 'likes' dat ze bleef filmen". De advocaat stelde verder dat Lonina werkelijk verslaafd is aan de app Periscope, een soort Twitter met live video, en dat ze "werkelijk alles zou doen voor haar Periscope-volgers".

Moordbekentenis op Facebook

"Voor de moord op mijn vrouw vlieg ik in de gevangenis of krijg ik de doodstraf. Mijn vrouw sloeg me en ik kon het niet meer aan. Hopelijk snappen jullie wat ik deed. Hou je taai Facebook-mensen, jullie zien me wel in het nieuws." Met die statusupdate op Facebook liet Amerikaan Derek Medina in augustus 2013 de hele wereld weten dat hij net een moord had gepleegd. Hij plaatste er zelfs een bloederige foto bij van zijn dode echtgenote. Even later ging de man uit Florida zich aangeven bij de politie. De rechter sprak dan ook de volgende woorden tegen de veroordeelde: "Je hebt jouw eigen toekomst voorspeld." Hij kreeg levenslang.

Foto van vermoorde vrouw op 4chan

David Kalac vermoordde in november 2014 in Washington zijn vriendin en postte foto's van het lijk met boodschappen op 4chan, de website waarop ook al veelvuldig naaktfoto's van Hollywoodsterren verschenen. De moordenaar meldde heel nauwkeurig hoe de vrouw haar dood vond. "Het is veel moeilijker om iemand te wurgen dan dat het lijkt in films", luidde het lugubere bijschrift. Ook schreef hij over zijn plan om doodgeschoten te worden door de politie. Na een wilde achtervolging gaf hij zich uiteindelijk over.

Selfie met lijk

Een slimme zet was het niet van de 16-jarige Maxwell Marion Morton toen hij in februari 2015 via Snapchat een selfie naar enkele vrienden rondstuurde waarop hij fier poseerde naast het lichaam van Ryan Mangan. Hij had zijn klasgenoot net door het hoofd geschoten met zijn pistool en vond een foto dan een fijne manier om stoer te doen.

Het was een klasgenoot van Morton die alarm sloeg. Hij nam een screenshot van de foto en toonde die aan zijn moeder, die meteen de politie van Pittsburgh belde. De agenten arresteerden Morton meteen. De 16-jarige kon niet anders dan de feiten bekennen nadat de politie een pistool in zijn huis had gevonden.

Van je vrienden moet je het hebben

Politiediensten screenen sociale media (met Facebook en Youtube op kop) ook actief tijdens hun speurtocht naar misdadigers. Facebook leverde bijvoorbeeld een bijdrage in de zaak tegen Melvin Colon, verdacht van moord, wapenhandel en drugsdelicten. Colon had al veel 'bewijs' op het openbare deel van zijn pagina gezet maar hij liep in augustus 2012 pas echt tegen de lamp toen een van zijn facebookvrienden aan de politie liet zien wat hij nog meer online had gezet. Omdat de vrienden van Colon vrij zijn met die informatie te doen wat ze willen, was Colons privacy niet geschonden, zo oordeelde de rechter.

Kinderlokker op Facebook

Facebook-bewijs is niet nieuw overigens. Al in 2006 werd in Minnesota de 36-jarige Darrin Anderson opgepakt, een pedoseksueel die via facebook met honderden minderjarige meisjes contact had en hen seks tegen betaling vroeg. In 2011 werd hij veroordeeld tot 144 maanden gevangenisstraf. Hij staat ook levenslang onder gecontroleerd toezicht. En in 2008 werden updates en postings in de rechtszaal ingezet in zaken tegen een jeugdbende in Cincinnati en tegen een moordenaar in Texas.

Undercover of Facebook

Facebook wordt in de VS ook gebruikt als een soort 'online line up': slachtoffers identificeren verdachten aan de hand van profielfoto's. Uit het onderzoek van LNRS (LexisNexis Risk Solutions) blijkt ook dat de politie wel eens nepprofielen opzet om te infiltreren in het netwerk van de criminelen. Facebook zelf zegt daar niet blij mee te zijn en juist hard te werken aan het terugdringen van het enorme aantal nepprofielen, zo'n 9% van het totaal.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top