Brussel

Vandaag
 • 23° 11°
 • 100%
 • N 6km/u
Het weer voor 10 dagen

Vijf efficiënte methodes om grote bestanden via internet te versturen

Het is heel moeilijk, zo niet bijna onmogelijk, om bijvoorbeeld hoge resolutiefoto's of een video-opname per e-mail te versturen. Op dit moment proberen ingenieurs van Google hier een oplossing voor te ontwikkelen (de codenaam van dit project: Upspin), maar niemand weet wanneer die oplossing het licht zal zien. Hoe kunnen we ons in afwachting behelpen? Door gebruik te maken van bestaande diensten die over het algemeen gebaseerd zijn op hetzelfde principe: de bestanden worden tijdelijk opgeslagen op een externe server waar je correspondent ze kan ophalen. Wij hebben er vijf getest.

WeTransfer

WeTransfer © WeTransfer

Als je een gebruiksvriendelijke oplossing wil die zijn strepen al verdiend heeft, zoek dan niet verder. Klik op het symbool "+" en voeg de bestanden die je moet verzenden een voor een toe. Let wel, het totaal mag niet hoger zijn dan 2GB. In het volgende vakje voer je het adres van de bestemmeling in en daaronder het jouwe. Je kan ook nog een begeleidend tekstje toevoegen. Klaar? Klik dan op "Transfer". Je bestanden worden onmiddellijk verzonden op de servers van WeTransfer. Wanneer de transfer is afgerond, word je daarvan -net als je bestemmeling- op de hoogte van gebracht per mail. In dit bericht vind je een overzicht van de verzonden documenten, een link waar ze gedownload kunnen worden en de datum tot wanneer ze beschikbaar zijn (7 dagen). De bestemmeling hoeft enkel op de knop "Download" in de e-mail te klikken om de bestanden op te halen. Wanneer hij of zij dit gedaan heeft word je hiervan met een e-mail op de hoogte gebracht.

We vallen in herhaling, maar WeTransfer is eenvoudig en doeltreffend. Plus, je hoeft je niet in te schrijven en het is gratis (de dienst wordt betaald dankzij de reclame die op het achtergrondscherm verschijnt wanneer je alles ingeeft). Wil je meer dan 2GB kunnen verzenden? Abonneer je dan op WeTransferPlus (€12 per maand of €120 per jaar): de limiet wordt dan opgetrokken tot 20 GB per transfer, je kan je mails personaliseren enz.

pibox

pibox © pibox

Ten opzichte van de andere oplossingen die we hier voorstellen, heeft pibox toch een extraatje. Dit gratis platform vereenvoudigt niet alleen het verzenden en ontvangen van grote bestanden, je kan er ook "chatten" met je vrienden, een beetje zoals in Messenger van Facebook. Het is leuk en ook handig, maar om er gebruik van te maken is inschrijven verplicht. Of je dit nu vanaf je computer of een Android toestel doet, je moet sowieso een gsm-nummer opgeven. Net als je contactpersonen dat zullen moeten doen. Wanneer je je inschrijving voltooid hebt, krijg je een welkomstgeschenk: een opslagruimte van 3 GB. Die zal nog toenemen (tot maximum 1 TB) telkens wanneer een van de mensen die je uitgenodigd hebt zich registreert op pibox. De dienst werkt goed, maakt een snelle uitwisseling van bestanden mogelijk, net als conversaties met een gesprekspartner of met een groep mensen. De beperking van pibox is dat de dienst niet door iOS apparaten ondersteund wordt (er is wel een versie hiervoor in ontwikkeling) en de verplichting om je te registreren met een gsm-nummer.

Filemail

Filemail © Filemail

Meer dan een miljoen mensen en 50.000 bedrijven (waaronder enkele grote namen) over de hele wereld gebruiken Filemail elke maand. Deze dienst biedt ongeveer dezelfde functies aan als WeTransfer, maar de maximumgrootte van de verzending is in dit geval niet minder dan 30 GB! Dit is ruim voldoende voor de meeste gebruikstypes. Inchrijven is niet nodig, de bestanden blijven 7 dagen beschikbaar en Filemail is compatibel met Mac, Windows, iOS, Android en zelfs Linux. Voor wie nog meer wil, zijn er de Pro of Business formules. Voordelen? Om te beginnen is er geen limiet voor de bestandsgrootte en zijn de bestanden 30 tot zelfs 90 dagen online beschikbaar. Daarnaast bieden de betalende formules verschillende extra diensten aan zoals een adresboek, de mogelijkheid om te verzenden onmiddellijk vanaf het bureaublad van de computer, bescherming met wachtwoord, het wegvallen van reclame, toestemming om dit te integreren in Outlook of je website enzovoort.

Filemail Pro kost 9 dollar per maand, Filemail Business 15 dollar per maand. Beide kunnen gedurende 14 dagen gratis getest worden, maar de gratis formule is ruimschoots voldoende om aan de behoeftes en verwachtingen van privégebruikers te beantwoorden.

TransferNow

TransferNow © TransferNow

De gebruikersinterface van TransferNow is uitzonderlijk eenvoudig en efficiënt: met een klik op "Send file(s) to contacts" kan je eerst een of meerdere bestanden kiezen die in dezelfde map op je computer zijn opgeslagen. Het totaalpakket mag niet groter zijn dan 4 GB. Daarna krijg je toegang tot een formulier waar je jouw e-mailadres, het e-mailadres van de bestemmeling(en) (maximum 20) en eventueel een begeleidend bericht van maximum 1.500 tekens kan invullen. Daar kan je ook de verzenddatum aanduiden: vandaag, morgen, binnen een week...

De bestanden blijven beschikbaar gedurende 8 dagen, een termijn die eventueel tot 15 dagen verlengd kan worden. De diensten van TransferNow Guest zijn gratis en behoeven geen registratie. Ook de formule TransferNow Freemium is gratis, maar hiervoor moet je je inschrijven (met je Facebook- of Google+ account of op de traditionele manier). Daartegenover staat dat de limiet wordt opgetrokken tot 5 GB, het aantal bestemmelingen tot 35 en de beschikbaarheid van de bestanden tot 10 of zelfs 21 dagen. Het is ook mogelijk om een optie te selecteren die ervoor zorgt dat de bestanden nog langer online blijven: telkens wanneer er een download voor de voorziene einddatum plaatsvindt, wordt de beschikbaarheid van de bestanden met 48 uur verlengd.

Smash

Smash © Smash

Smash mag dan nog niet zo gekend zijn, het is een van onze favorieten. Het grootste voordeel van Smash is dat het geen limiet van 2 of 3 GB oplegt. Eigenlijk legt het zelfs helemaal geen limiet op. En toch is het gratis, leuk, niet? Bovendien kan je meerdere bestanden tegelijkertijd selecteren wat het verzendproces versnelt. De bestemmeling hoeft enkel op "Discover & download" te klikken in de e-mailmelding en hij/zij krijgt toegang tot een webpagina die de lijst van verzonden bestanden toont.

En als kers op de taart worden de foto's als een soort pictogrammen getoond die je kan vergroten door erop te klikken. Je kan dus makkelijk kiezen of je maar enkele foto's of alle bestanden wil donwloaden. Alles blijft zeven dagen lang beschikbaar. De andere functies zijn gelijkaardig aan die van een WeTransfer: de afzender wordt verwittigd wanneer een bestemmeling de bestanden heeft gezien of gedownload. Op dit ogenblik biedt Smash geen extra betalende dienst of abonnement aan. Alles is dus gratis en dat zonder reclame! Hoe de initiafnemers dat doen? Niemand die het weet, maar de vertrouwelijkheid van de uitgewisselde documenten en de e-mailadressen van de gebruikers wordt gegarandeerd.

Dit artikel maakt mij
 • 0
 • 0
 • 0
 • 0
 • 0

Dossiers

Brussel

wijzigen

 • Brussel - Buien met onweer
 • 23 °
  11 °
 • 100%
 • N
  6 km/u