Je oude foto's digitaliseren met je smartphone

Nieuws | Er bestaat een heel arsenaal aan hulpmiddeltjes om je oude foto's in te scannen – van een printer met scannerfunctie en een zakscanner tot bepaalde muismodellen die uitgerust zijn met een digitalisatiesysteem.

Door MediaForta

Deel dit nieuws

Er bestaat een heel arsenaal aan hulpmiddeltjes om je oude foto's in te scannen – van een printer met scannerfunctie en een zakscanner tot bepaalde muismodellen die uitgerust zijn met een digitalisatiesysteem. Maar wat veel mensen nog niet lijken te weten is dat je je foto's heel makkelijk kan digitaliseren met behulp van je smartphone. De lenzen van de smartphones zijn enorm geëvolueerd in positieve zin en vandaag is het dus mogelijk om op een professionele manier je foto's en documenten in te scannen om ze daarna te delen op sociale media, om ze gewoon op te slaan op je smartphone of om een fotoverzameling te maken in de cloud. We zetten voor jou even de vijf beste mobiele digitaliseringsapps op een rijtje!

PhotoScan

Photoscan werd bedacht door Google en kan je foto's in slechts enkele seconden digitaliseren. Na een eerste opname waarmee de grootte van het werkveld geïdentificeerd kan worden, moet de gebruiker een reeks van vier foto's maken van de verschillende zones van het te digitaliseren beeld. Het algoritme van Google stelt de foto daarna opnieuw samen, verwijdert reflecties, herkadreert het beeld automatisch en corrigeert het perspectief. Het resultaat is visueel erg geslaagd. Bovendien is het mogelijk om het beeld achteraf nog te bewerken door het bijvoorbeeld te draaien of door de gezichtshoek bij te stellen. Met behulp van het efficiënte PhotoScan kan je je creaties opslaan op je smartphone of op je Google Photos account, een andere Google app waarmee je je foto's kan opslaan in de cloud, maar waarmee je ze ook kan retoucheren of per thema kan klasseren. Met deze app kan je ook oude foto's bewerken door er verschillende filters op toe te passen zoals bij Instagram en Snapchat en kan je ze zo een tweede leven geven. Een leuk concept dat makkelijk zijn publiek zal vinden.

De PhotoScan app is gratis en beschikbaar op de App Store en Play Store.

Shoebox

Shoebox is meer dan enkel een digitaliseringsapp voor oude foto's, het laat de gebruiker ook toe om zijn/haar fotocollectie te beheren en er zo van op elk apparaat toegang tot te hebben. En omdat de gegevens worden opgeslagen in de cloud, ontlast de app ook het geheugen van je smartphone of tablet. Net zoals met Photoscan kan je met Shoebox je oude foto's scannen. Wat bijzonder is aan Shoebox is dat je met de app alle foto's vanop je Facebookaccount kan downloaden in je persoonlijke cloud space om te vermijden dat ze zouden verdwijnen door een foute bewerking. Met de app kan je ook je beelden "streamen" op een televisietoestel met behulp van een Chromecast, je fotoverzamelingen delen met vrienden of familie en al je smartphonefoto's automatisch opslaan in een persoonlijke cloudruimte, zonder opslaglimiet.

De Shoebox app is gratis en beschikbaar op de App Store en Play Store.

Photomyne

Photomyne is minder gekend dan de twee vorige apps, maar heeft nochtans een groot voordeel ten opzichte van zijn concurrenten. Het is namelijk de enige digitaliseringsapp die toelaat om meerdere beelden in 1 keer te scannen. Concreet moet de gebruiker slechts 1 foto maken om alle beelden die bijvoorbeeld op een pagina van een familiealbum staan te digitaliseren. De kwaliteit van de beelden is natuurlijk minder goed dan die van foto's gescand met Photoscan of Shoebox, maar deze methode laat wel toe om heel snel meerdere foto's tegelijk te digitaliseren. Het is dus een handige app voor mensen die er geen hele week willen overdoen om hun albums in te scannen. Daarnaast biedt de app vrij doorgedreven bewerkingsfuncties waarmee foto's geherkadreerd of gedraaid kunnen worden en waarmee ook visuele filters kunnen toegevoegd worden. Er bestaat ook een gratis versie, maar die laat niet toe om volledige pagina's in 1 keer te digitaliseren en geeft geen toegang tot enkele geavanceerde functies van het product zoals de grafische filters, het ongelimiteerd creëren van albums, of het toevoegen van extra informatie bij foto's (titel, jaar, plaats en naam van de personen op de foto).

De Photmyne app is betalend (5,49€) en is beschikbaar op de App Store en Play Store.

CamScanner

CamScanner is veel meer dan een fotoscanapp, het is bedoeld als een echte zakscanner die naast foto's ook documenten, tijdschriften, folders of visitekaartjes kan digitaliseren. Met de technologie die bedacht werd door de startup INTSIG kan je niet alleen herschalen en kleuren aanpassen om verschillende stijleffecten te simuleren, maar je kan ook op een efficiënte manier documenten klasseren, etiketteren, er commentaren aan toevoegen en ze delen met je contacten. De app stelt standaard voor om een kopie van de documenten in je persoonlijke cloud op te slaan, maar om je werkgebied uit te breiden en toegang te krijgen tot extra functies zoals het samenvoegen van pagina's, het beschermen van verzonden documenten met een paswoord of het automatisch downloaden naar concurrerende cloud opslagdiensten, moet je overschakelen naar de premium formule die 4,99$ per maand of 49,99$ per jaar kost. Deze app werd niet speciaal ontworpen om foto's te digitaliseren, maar is toch heel doeltreffend en past zich goed aan de noden van de gebruiker aan. De uitgebreide mogelijkheden maken van CamScanner een onmisbare app voor elke smartphone eigenaar.

De CamScanner app is gratis en beschikbaar op de App Store en Play Store.

OfficeLens

Met OfficeLens, een app van Microsoft die vooral afgestemd is op de noden van professionals, kan je documenten maar ook foto's digitaliseren met behulp van het fototoestel van je smartphone. De functies zijn veel minder geavanceerd dan die van CamScanner of PhotoScan, maar de app van Microsoft is toch een heel interessante tool omdat die compatibel is met een breed scala aan applicaties en softwareprogramma's. Eenmaal het document of de foto werd ingescand, kan de gebruiker kiezen om die te bewaren in zijn persoonlijke OneDrive cloudruimte, of om hem te gebruiken in een Powerpoint presentatie, te bewerken in OneNote of op te slaan op zijn/haar smartphone. Ook op technisch vlak is de realisatie perfect. De Microsoft ingenieurs hebben een zeer krachtige scanner ontwikkeld die het beeld automatisch heroriënteert en kleine imperfecties uitzuivert voor een verbluffend resultaat.

De OfficeLens app is gratis en beschikbaar op de App Store en Play Store.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top