Dit zijn de populairste emoji's ter wereld

Nieuws | Posts op Facebook of Instagram vind je nauwelijks nog zónder emoji. Ook in berichtjes gebruiken we ze à volonté. De emoji bestaat al sinds 1999 en is niet meer weg te denken uit ons leven. Maar welke zijn nu de populairste emoji's ter wereld? De emoji die huilt van het lachen wordt wereldwijd het meest gebruikt, zo blijkt uit een recente studie. De afbeelding laat het hartje en de smiley met hartjesogen, die respectievelijk op de tweede en derde plaats staan, ver achter zich.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Posts op Facebook of Instagram vind je nauwelijks nog zónder emoji. Ook in berichtjes gebruiken we ze à volonté. De emoji bestaat al sinds 1999 en is niet meer weg te denken uit ons leven. Maar welke zijn nu de populairste emoji's ter wereld? De emoji die huilt van het lachen wordt wereldwijd het meest gebruikt, zo blijkt uit een recente studie. De afbeelding laat het hartje en de smiley met hartjesogen, die respectievelijk op de tweede en derde plaats staan, ver achter zich.

427 miljoen berichtjes

Onderzoekers van de universiteit van Michigan en Tokyo wilden te weten komen of we emoji's over de hele wereld op dezelfde manier gebruiken, en gingen op zoek naar het populairste symbool op smartphones ter wereld. Daarvoor werden 427 miljoen berichtjes van bijna 4 miljoen smartphone-gebruikers in 212 landen en regio's onderzocht. Dit zou het eerste grootschalige onderzoek naar het gebruik van emoji's zijn.

Iedereen de slappe lach

Ook al hebben we de indruk dat sociale media overspoeld worden door negatieve commentaren (denk maar aan de Instagram account van de nieuwe Miss België die overspoeld wordt door kak-emoji's), toch bewijst het onderzoek het tegendeel : we communiceren blijkbaar eerder positief dan negatief. De emoji die tranen in de ogen krijgt van het lachen staat met stip op de eerste plaats. Daarna volgt een hartje, en een derde plaats is weggelegd voor een emoji met hartjes in de ogen.

Romantiek troef in Frankrijk

De onderzoekers gingen niet alleen op zoek naar de populairste emoji's ter wereld, ze gingen ook op landniveau kijken hoe het met emojigebruik zit. Opvallend is dat nagenoeg elk land één of ander lachend gezichtje op de eerste plaats zet, met uitzondering van Frankrijk. Hun nummer één is een hartje. Trouwens, als het op het gebruik van emoji aankomt zijn de Fransen de absolute koplopers : 20 procent van de onderzochte berichten uit Frankrijk bevatte minstens één emoji. Op de tweede plaats staan de Russen, die in 10 procent van hun berichten emoji's gebruiken.

Cultureel bepaald

Nog een opvallende vaststelling: het gebruik van emoji's is cultureel bepaald. Eerder individualistisch ingestelde landen (zoals Tsjechië, Frankrijk of Australië) gebruiken het vaakst blije emoji's. Landen die meer groepsgericht zijn (waaronder Peru, Mexico of Chili) gebruiken vaker symbolen die negatieve emoties uitdrukken, zoals boosheid of vedriet.

Volgorde van de emoji's aanpassen

"Ons verslag laat zien dat gebruikers van verschillende landen verschillende voorkeuren kunnen hebben als het gaat om het gebruik van emoji's", stelt onderzoeker Qiaozhu Mei. Het is dan ook geen slecht idee om de volgorde waarin emoji's op je smartphone getoond worden aan te passen aan het land waarin je woont. Zo zouden bij mensen in Chili de boze en verdrietige emoji's als eerste moeten worden getoond, terwijl bij de Fransen het hartje bovenaan zou moeten staan.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top