Brussel

Vandaag
 • 18° 15°
 • 11%
 • NNW 25km/u
Het weer voor 10 dagen

Kies je teken title

 • ram
 • stier
 • tweelingen
 • kreeft
 • leeuw
 • maagd
 • weegschaal
 • schorpioen
 • boogschutter
 • steenbok
 • waterman
 • vissen

Deze zaken zullen ons leven drastisch veranderen

Door de technologie verandert het leven razendsnel. Om maar enkele voorbeelden te geven : in het magische jaar 2000 maakten we nog gebruik van een inbelverbinding voor een supertraag internet, gsm's waren zo groot als een walkie talkie, voor onze betalingen moesten we met een papieren overschrijving naar het loket van de bank en als we de weg kwijt waren keken we gewoon op de kaart. En het gaat steeds sneller. Deze zaken zullen in de nabije toekomst drastisch veranderen...

Biometrische beveiliging

Biometrische beveiliging © Fotolia / luckybusiness

In de nabije toekomst zal steeds meer gebruik gemaakt worden van biometrische data om elektronische toestellen te ontgrendelen. In plaats van een paswoord in te tikken zal het kunnen via een oogscan, gelaatsherkenning, een vingerafdruk of stemherkenning en zelfs aderpatroon en hartslag. Ook bij bankverrichtigingen, security- en grenscontroles zal steeds meer gebruik gemaakt worden van biometrische beveiliging. Paspoortcontroles met gezichtsherkenning gebeuren nu al op heel wat luchthavens.

Verticale landbouw wordt trending

Verticale landbouw wordt trending © Vincent Callebaut Architectures / www.stedebouwarchitectuur.nl

Verticale landbouw is een vorm van landbouw waarbij gebruik gemaakt wordt van kweeklagen, gestapeld in de hoogte. De zogenaamde boerderijtorens zullen in drukbevolkte steden het voedselaanbod kunnen verhogen en de ecologische voetafdruk verkleinen. In enkele steden in Japan en Amerika is deze vorm van landbouw al trending, en in de toekomst zal verticale landbouw nog meer aan belang winnen door de toenemende bevolkingsaangroei en de afname van landbouwgrond.

Organen printen in 3D

Organen printen in 3D © Fotolia / iaremenko

3D printen is intussen al heel goed ingeburgerd en ook in de geneeskunde maakt men er al gebruik van. Het printen van niet-biologische implantaten zoals kunstgewrichten, protheses, kunstgebitten en hartkleppen gebeurt nu al op grote schaal. Tegen 2025 zou het ook mogelijk moeten zijn om levende weefsels en organen te printen met het oog op transplantatie. Het weefsel zelf zal worden gegenereerd uit de cellen van de patiënt zelf, waardoor het risico op afstoting verdwijnt.

Bionische ogen voor iedereen

Bionische ogen voor iedereen © Fotolia / Dmitriy K.

Protheses ter vervanging van ledematen, kunstharten en implantaten zijn tegenwoordig geen science-fiction meer. Toch is het nog erg lastig om mensen te helpen die blind of slechtziend zijn. Maar daar komt in de nabije toekomst verandering in. Volgens oogdokter Garth Webb zou het in de nabije toekomst voor iedereen mogelijk kunnen zijn om "tot drie keer beter te zien dan een perfect 20/20 gezichtsvermogen." Dat zullen we dan te danken hebben aan de Ocumetics Bionic lens, een klein apparaatje dat in je oog kan geplaatst worden gedurende een pijnloze, 8 minuten durende operatie. Daarbij wordt de bionische lens dubbel gevouwen en via een kleine tube in je oog ingebracht. Eens de lens zich daar ontvouwd heeft zou je gezichtsvermogen zichzelf automatisch corrigeren, met een meer dan perfect zicht als onmiddellijk gevolg.

Zelfrijdende wagens zijn doodgewoon

Zelfrijdende wagens zijn doodgewoon © Fotolia / martialred

Dankzij de vooruitgang op het gebied van AI, GPS en telecommunicatie zullen zelfrijdende wagens alomtegenwoordig zijn. Ze zullen worden ingezet voor vrachtverkeer over de weg, carpooling en privéverkeer. Dat zal leiden tot minder auto's op de weg en minder files, aangezien de zelfrijdende wagens ook veel intelligenter en efficiënter zullen ingezet worden. Daarnaast zal er ook veel minder noodzaak zijn aan parkeerplaatsen.

Nanotechnologie in de strijd tegen kanker

Nanotechnologie in de strijd tegen kanker © Fotolia / freshidea

Een nieuw wapen tegen kanker is volop in ontwikkeling: de nanogeneeskunde. In plaats van chemo en bestraling nu zou een behandeling met nanomedicijnen een veel efficiëntere en minder belastende kankerbehandeling kunnen bieden. Nanomedicijnen zijn nanodeeltjes die een medicijn bevatten en dat kunnen vervoeren naar specifieke plekken in het lichaam. Eenmaal aangekomen op hun bestemming komen de medicijnen op een gecontroleerde manier vrij uit de nanodeeltjes. Door die eigenschappen kan de opsporing en de behandeling van kanker beter, gerichter en efficiënter gebeuren.

Intelligente robots zijn de toekomst

Intelligente robots zijn de toekomst © Fotolia / Inok

Een robot die je helpt in de huishouding of je zieke oma verzorgt. Het klinkt voor velen als science fiction, maar volgens Pieter Jonker, hoogleraar vision based robotics van de TU Delft, is dat over een jaar of twintig werkelijkheid. Jonker doet onderzoek naar leergierige robots die straks autonoom in complexe omgevingen allerhande taken kunnen uitvoeren. Volgens hem zullen de robots van de toekomst kunnen anticiperen op steeds veranderende omstandigheden.

Het einde van het olietijdperk

Het einde van het olietijdperk © Fotolia / artjazz

Aardolieschaarste en de klimaatverandering zal ons uiteindelijk dwingen tot een totaal andere manier van leven. De maatschappij zal moeten draaien op hernieuwbare, groene energie en ionenpropulsietechnologie. Ook de overgang naar een meer lokale economie zal onvermijdelijk zijn. Een verandering van levensstijl die klimaatvriendelijk, gezond én sociaal tegelijk is.

Designerbaby's

Designerbaby's © Fotolia / Zffoto

De toekomst is aan de designerbaby's waarbij ongewenste eigenschappen geëlimineerd kunnen worden door embryoselectie of genetische manipulatie. Natuurlijke voortplanting zal uiteindelijk nog ver te zoeken zijn. Ligt onze toekomst in de kweekschaaltjes ? En hoe zal deze technologie de mensheid veranderen ? Dat kunnen we natuurlijk niet voorspellen.

Dit artikel maakt mij
 • 0
 • 0
 • 0
 • 0
 • 0

Dossiers

Brussel

wijzigen

 • Brussel - Zwaar bewolkt
 • 18 °
  15 °
 • 11%
 • NNW
  25 km/u