De grootste gamehypes ooit

Nieuws | De grootste gamehypes? Dan moeten we noodgedwongen beginnen met Pokémon Go, dat op 6 juli 2016 gelanceerd werd in de Verenigde Staten, Australië en Nieuw-Zeeland. De hele wereld is er gek op en de hype legde Nintendo aanvankelijk geen windeieren: het aandeel van Nintendo steeg in minder dan een week met maar liefst 25 %. Alleen in Saoedi-Arabië zijn ze niet zo happig op de virtuele beestjes. Pokémon Go werd er bestempeld als goddeloos en zionistisch. Wie toch op jacht gaat, riskeert er een gevangenisstraf.

Door MediaForta

Deel dit nieuws

De grootste gamehypes? Dan moeten we noodgedwongen beginnen met Pokémon Go, dat op 6 juli 2016 gelanceerd werd in de Verenigde Staten, Australië en Nieuw-Zeeland. De hele wereld is er gek op en de hype legde Nintendo aanvankelijk geen windeieren: het aandeel van Nintendo steeg in minder dan een week met maar liefst 25 %. Alleen in Saoedi-Arabië zijn ze niet zo happig op de virtuele beestjes. Pokémon Go werd er bestempeld als goddeloos en zionistisch. Wie toch op jacht gaat, riskeert er een gevangenisstraf.

FarmVille

In 2009 was iedereen plots landbouwer op Facebook. De virtuele wortelen, koeien en paarden vlogen dankzij FarmVille in het rond, maar zo onschuldig was het allemaal niet. FarmVille kreeg heel wat kritiek te verduren en werd door Time Magazine zelfs getrakteerd op een plaats in hun lijst met 50 ergste uitvindingen ooit. FarmVille wist de massa amper twee jaar te boeien. Sinds 2011 verloor het enkel aan populariteit, ondanks een handvol pogingen om de franchise nieuw leven in te blazen.

Minecraft

Grafisch is Minecraft geen topper maar de verkoopcijfers bewijzen het tegendeel. Maandelijks spelen er zo'n 40 miljoen personen het spel. Enkel van het legendarische Tetris zijn er meer exemplaren verkocht. Dan beschik je over goede papieren. Sommige spelers gaan wel erg ver, zoals je in de video kunt zien. Daar sta je dan met je blokhutje.

Doom

De originele Doom, alweer uit 1993, was een van de eerste volwaardige multiplayergames ooit. Het spel was razend populair dankzij de eenvoudige verhaallijn (dood alles wat je ziet), de bloederige setting en de grappige commentaar van het hoofdpersonage. Een speler begint met een eenvoudig pistool en eindigt, als alles goed gaat, met het oppermachtige plasmageweer BFG 9000 (Big Fuckin' Gun 9000). Toch blijft de kettingzaag de favoriet van velen, om voor de hand liggende redenen.

Mario Bros

Nintendo wilde in de jaren tachtig een spelimperium uitbouwen rond de held Link uit de Zelda-saga, maar dat draaide anders uit. Een Italiaanse loodgieter met een zwaar accent, een snor en een buikje won de harten van de gamers. Ondertussen figureren Mario en zijn broer Luigi in meer dan 270 verschillende computerspellen, om nog maar te zwijgen van de computergames waarin ze een cameo hebben of naar verwezen worden. Wat ooit begon als hype, is al lang gemeengoed geworden.

World of Warcraft

Sinds 2004 zijn er maar liefst 100 miljoen accounts aangemaakt in de MMORPG (Massive Multiplayer Online Role Playing Game) World of Warcraft. Daarvan blijven er op dit moment zo'n slordige 5,5 miljoen over, wat nog steeds een indrukwekkend aantal is. Met de lancering van de Legion-expansie zal WoW ongetwijfeld een nieuwe boost krijgen. Wij blikken graag terug op de mythische Leeroy Jenkins. Nooit van gehoord? Dan moet je dringend deze video bekijken.

Angry Birds

Finnen hebben de Molotov cocktail geperfectioneerd, vonden de hartslagmeter uit, zorgden voor Lordi en overspoelden de hele planeet met miljoenen gsm's. Plus: we hebben Angry Birds aan hen te danken. Van de prettig gestoorde vogels zijn er samen al meer dan 3 miljard gedownload, wat het meteen het meest gedownloade spel ooit maakt. En dat met een verhaallijn die bestaat uit amper zes woorden: vogels vernietigen varkens met een katapult.

Pac-man

Pac-man maakte in 1980 zijn intrede in de arcadehallen, in een tijdperk dat er nog geen sprake was van consolespellen, het internet of mobiele apps. De gele happer, de spookjes en het doolhof waren een instant hit bij de jeugd. Geen enkel ander computerpersonage is zo herkenbaar als de gele slokop, met 94 % van de bevolking die het hoofdpersonage juist kan benoemen. Op 10 jaar tijd leverde Pac-man de arcadehallen 2,5 miljard dollar op... uitsluitend in kwartjes. Dat zijn, euh, héél wat spelsessies.

Grand Theft Auto V

Telkens wanneer een criticus het geweld van GTA bekritiseert, wordt er een fles champagne ontkurkt bij Rockstar Games. Grand Theft Auto V kostte maar liefst 265 miljoen dollar om te ontwikkelen en te promoten maar die investering betaalde zichzelf in geen tijd terug. Op 17 september 2013, de dag van de officiële release van GTA V, bracht de game 800 miljoen dollar op... in amper 24 uur tijd! Op 17 september 2016 is GTA VI trouwens beschikbaar. Dat wordt weer verkooprecords breken aan de lopende band.

Tetris

Tetris is zonder enige twijfel een van de meest invloedrijke games van de voorbije decennia, ook al heeft het niet meer om het lijf dan vallende blokjes goed plaatsen. Wereldwijd zijn er al meer dan 140 miljoen exemplaren van Tetris verkocht, een hallucinant aantal. En de Russische bedenker Alexey Pajitnov dan? Die kreeg ruim 10 jaar jaar lang geen cent voor zijn idee (moedertje Rusland wel) en moest tot 1996 en een verhuis naar de VS wachten om ook maar iets aan Tetris te verdienen.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top