Smart cities anno 2016: high tech verandert ons leven

Nieuws | Steden en gemeenten staan op een keerpunt. Duurzame oplossingen zijn nodig om ook in de toekomst leefbaar te blijven. Een zogenaamde smart city is de oplossing: een 'slimme stad' die moderne technologieën gebruikt om de leefkwaliteit in het stadscentrum te verbeteren. Een smart city werkt actief aan het transport, de openbare diensten, het energiebeheer, de gezondheidszorg, het afvalbeleid en nog zoveel meer! In België en in het buitenland zijn al tal van steden op de kar gesprongen...

Door MediaForta

Deel dit nieuws

Steden en gemeenten staan op een keerpunt. Duurzame oplossingen zijn nodig om ook in de toekomst leefbaar te blijven. Een zogenaamde smart city is de oplossing: een 'slimme stad' die moderne technologieën gebruikt om de leefkwaliteit in het stadscentrum te verbeteren. Een smart city werkt actief aan het transport, de openbare diensten, het energiebeheer, de gezondheidszorg, het afvalbeleid en nog zoveel meer! In België en in het buitenland zijn al tal van steden op de kar gesprongen...

Verkeer dynamisch sturen

In verschillende Belgische steden worden automobilisten 'slim' gestuurd om vlotte verkeersstromen te garanderen, parkeren te vergemakkelijken en het dagelijkse leven van stadsbewoners te veraangenamen. Denk aan parkeren per sms zoals dat al gebeurt in steden zoals Luik, Leuven, Charleroi, Brussel, Antwerpen en in tientallen andere plaatsen. Gesynchroniseerde verkeerslichten, zoals in Hasselt of Molenbeek, zijn een andere mogelijkheid. En om plaatselijk zoekverkeer te vermijden, zijn parkeerverwijsborden dan weer een ideale mogelijkheid. Steden beschikken tegenwoordig over tal van 'wapens' om het verkeer vlotter te laten verlopen.

Open Data

Sinds 2014 is het Open Data-platform actief in Brussel. Momenteel vinden Brusselaars en bezoekers van de stad er meer dan 500 handige datasets terug met allerhande informatie, kaarten en grafieken over de Belgische hoofdstad. Waar kan je gratis drinkbaar water krijgen? Hoeveel gratis parkings zijn er? Waar liggen de stripmuren? Is er een slimme vuilnisbak in de buurt? Het project is open source, waardoor gebruikers zelf ook wijzigingen mogen aanbrengen.

LunaVision

Een duurzame stad heeft ook oog voor details. Mechelen bijvoorbeeld investeert al sinds 2011 consequent in energiezuinige led-verlichting voor de openbare verlichting in haar binnenstad. Sinds de start van het project 'LunaVision' stoot de Mechelse verlichting jaarlijks 8,5 ton CO2 minder uit en kost het onderhoud ervan 8000 euro minder op jaarbasis. De stad dimt de lichten telkens tussen 23u en 5u, wat een bijkomende jaarlijkse besparing van 7000 euro oplevert.

Stadslab2050

Wie slim wilt leven in Antwerpen, hoeft gewoon de projecten van Stadslab2050 te bestuderen. Dit stedelijke laboratorium verzamelt interessante ideeën en werkt die zo goed mogelijk uit. Denk aan afvalarme (tot zelfs afvalvrije!) supermarkten in de binnenstad, duurzame winkelstraten, een herverdeling van de energie of de promotie van isolerend glas. Alle projecten krijgen subsidie van de stad Antwerpen om de slaagkansen gevoelig te verhogen.

Herstal Ré-évolution

Van een uitdaging gesproken: het 'oude' Herstal weer aantrekkelijk maken voor de eigen bewoners én voor buitenstaanders. 'Herstal Ré-évolution' koos voor een herinrichting van Place Jean Jaurès en voor een indrukwekkend stadhuis. Zonnepanelen verwarmen de lokalen en het water voor het sanitair, planten bedekken het dak en burgers kunnen veel administratieve rompslomp snel zelf afhandelen aan 'slimme palen'. Een extra parking, park, handelszaken en woningen maken het plaatje compleet.

Energiecoaching

De Gentse binnenstad telt ruim 35 hectaren autovrij of autoluw gebied. Toch was het stadsbestuur daarmee niet tevreden. Met het project 'Energiecoaching op maat van uw bedrijf' helpt de stad ondernemingen om hun energieverbruik terug te schroeven. De doelstellingen zijn ambitieus: tegen 2020 moet de uitstoot in Gent met 20 % zijn teruggeschroefd, zodat de stad de titel van klimaatneutrale stad kan claimen.

Het buitenland: ASC

Amsterdam Smart City is na bijna zeven jaar uitgegroeid tot dé maatstaf op het vlak van smart city-projecten. Ondertussen zijn ruim 100 plaatselijke partners actief in meer dan 90 projecten, waaronder waterzuivering, energiebeheer, verloederde buurten een nieuw élan geven, digitaal wegbeheer, slim sporten en tientallen andere inspirerende cases.

BCN Smart City

In Barcelona merk je meteen welke impact een smart city-beleid op het verkeer heeft. Verschillende projecten hebben er slimme verkeerslichten geïntroduceerd, elektrische voertuigen gepromoot, schoolroutes verlegd, het openbare vervoer efficiënt hervormd en parkeren gedigitaliseerd. In totaal verhogen 33 projecten de levenskwaliteit van de Barcelonezen gevoelig.

e-sthlm

Reis vanuit Barcelona ruim 2700 kilometer naar het noorden en je belandt in Stockholm. Waar het eigen glasvezelnetwerk ondertussen al 22 jaar dienst doet en een groene IT-strategie mogelijk maakt. Energie-efficiënte gebouwen worden gepromoot, het verkeer verloopt zo vlot mogelijk en openbare diensten gaan massaal online. De inwoners schrijven hun kinderen online in op een school, vragen online een alcohollicentie aan of wijzen stadsdiensten er via hun laptop op dat er dringend sneeuw geruimd moet worden. Omgekeerd gebeurt hetzelfde: heeft het stadsbestuur iets nieuws te melden, dat zal dit in de eerste plaats via de eigen website gebeuren.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top